| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
borysirl F&F Sympatyk 15 x 125p OPOLE | 2009-12-12 00:11:37 Mam nadzieje ze mnie stad nie wypieprzycie z tym pojazdem , zadna to rajdowka a zwykly klasyk.
Zamieszczam tu bo jest to forum od kotrego zaczynalem przygode z Fiatami. Postanowilem zawrzec historie modelu Polskiego Fiata 125p kombi i zapisac ja na kartach internetowych tak by byla ona w jednym miejscu ( no ok , jest zamieszczona na kilku forach ) od poczatku ( w miare mozliowosci ) az po dzien dzisiejszy. Samochod ma tabliczke znamionowa na ktorej wybity jest rok produkcji 1973. Kolor : niebieski grafit ( wlasciwy kod do ustalenia ) Dane z dowodu rejestracyjnego : RODZAJ POJAZDU : Samochod Osobowy MARKA : Fiat TYP : 125p ROK PRODUKCJI : 1974 POJEMNOSC SILNIKA : 1487 ccm NR SILNIKA : 120551 NR PODWOZIA NADWOZIA : 220150 CIEZAR WLASNY POJAZDU : 970 kg LICZBA MIEJSC : 5 siedzacych DATA PIERWSZEJ REJESTRACJI : 11.02.1975 Wypelnione sa jedynie dwa pola na przeglady techniczne a ostani z nich stracil waznosc w styczniu 1977 roku. Na ostatniej stronie DR w miejscu na adnotacje urzedowe widnieja dwie czerwone pieczatki o tresci : 1. Z uwagi na brak tablic tloczeniowych zezwala sie na posiadanie tablic rejestracyjnych wykonanych we wlasnym zakresie. 2. Obszar uzywania : PRL Po wpisie z dowodu rejestracyjnego wnioskuje ze pierwszym wlascicielem bylo : Poznanskie Przedsiebiorstwo Budowy Elektrowni I Przemyslu “ ENERGOBLOK “ z Konina. Numer rejestracyjny tego wozu to 5252 BK co wedlug danych odnalezionych w internecie odpowiada powiatowi mogilenskiemu w owczesnym wojewodztwie bydgoskim. W danych wlasciela znajduje sie slowo Trzemeszno czyli miasteczko nieopodal Mogilna. Ponoc samochod ten byl uzytkowany przez dyrektora wspomnainego przedsiebiorstwa a koniec koncow kierowca owego dyrektora przdzwonil prawym przodem w drzewo. Wypadek byl niegrozny. Stan licznika mowi iz w okresie 19 miesiecy Fiacik przebyl dystans ….. km. Po tym wydarzeniu przedsiebiorstwo wystawilo dnia 25 wrzesnia roku 1976 opisywane kombi do sprzedazy droga przetargu. Tutaj pojawil sie czlowiek , mieszkaniec Poznania ktory po oplaceniu ludzi by ci nie licytowali dokonal zakupu skladajac najwyzsza oferte w kwocie 113 000 zlotych ktora roznila sie od kwoty szacowanej ( wnisokuje ze od ceny wywolawczej ) niewiele bo jedynie 2670 zlotych. Po uiszczeniu wylicytowanej kwoty oraz oplaty od nabycia praw majtkowych w wysokosci 2825 zlotych , samochod zostal przetransportowany na posesje nowego wlasciciela w Poznaniu celem naprawy. Zostal on wstawiony do garazu I tam pozostal. W rodzinie wlasciciela byl inny Fiat 125p I czesci z tego kombi byly pobierane jako z dawcy w przypadku gdy nastapila taka potrzeba , bylo to spowodowane brakiem dostepu do czesci zapasowych. Mimo to w miare mozliwosci z czasem czesci byly odkupowane I dokladane do kombika ale opisywany samochod nigdy nie doczekal sie swojej naprawy I doprowadzenia go do stanu uzywalnosci. Po 30 latach stania w garazu , w roku 2006 , samochod pojawil sie na allegro. Zakupil go kolega zwiazany z klubem FSOAK. Tak to wygladalo w dniu zakupu w 2006 roku :
Po zakupie zostal przetransportowany na dzialke w Poznaniu gdzie , niestety , stal pod chmurka przez okolo pol roku. Po tym czasie zostal przetransportowany do Krakowa I stanal w tadzikowej hali w towarzystwie innych samochodow klasycznych I czekal na swoja szanse na remont. Niestety kolega nie dal rady sprostac takiemu wyzwaniu I postanowil go sprzedac , tu pojawiam sie juz ja. Jest listopad 2007 roku , postanowiam go zakupic I byc tym ktory dokonczy dziela doprowadzajac auto do stanu nie tyle uzywalnosci ale “ dac “ mu pelna renowacje zachowujac mozliwie duzo z oryginalu. Dobijam targu I finalizuje transakcje. Oto kilka fotek z koncowki 2007 lub poczatku 2008 roku :
Samochod ma zostac rozebrany do przyslowiowej ostatniej srubki , kazdy element ma zostac przegladniety , karoseria przygotowana do porzadnego remontu blacharskiego , w koncu lakier oraz oczyszczenie. Olbrzymim problemem bylo znalezienie warsztatu ktoremu ufajac, powierzylbym cale auto do renowacji. Nie dysponuje budzetem rzedu 70 000 PLN na profi renowacje w zakladach zajmujacych sie renowacja samochodow zabytkowych , mimo to sadze ze caly projekt pochlonie I tak kilkadziesiat tysiecy zlotych , ja niewiele jestem w stanie zrobic przy aucie sam wiec musialem znalezc kogos komu moglbym powierzyc zadanie odnowy tego wehikulu. W sierpniu 2009 roku podejmuje w koncu decyzje o miejscu w ktorym ta renowacja ma sie odbyc , z poczatkiem sierpnia przekazalem auto w rece warsztatu znajdujacego sie nieopodal Grojca. Specjalnie zakupiona laweta ( uklony dla chlopakow z OLSZA RALLYE GARAGE za profi robote oraz pomoc ) ktora sluzy mi do wozenia Fiatow 125p - wytargalem kombika z tadzikowej hali ( wielkie podziekowania za bezinteresowna pomoc dla kolegi Jula ) znajdujacej sie nieopodal Krakowa , oraz przetransportowalem go do Grojca. Kilka fot z tego przelomowego wydarzenia :
Uklad napedowy w postaci silnika oraz skrzyni biegow trafil do mojego znajomego I ma byc tam przeprowadzony jego remont. Obydwaj wyzej wymienieni jesli tylko zechca wziac czynny udzial w ukladaniu kart historii tego pojazdu niech czuja sie zaproszeni w tym temacie. Niebawem maja sie pojawic pierwsze rezultaty po rozebraniu auta oraz informacja jakie czesci nalezy skompletowac by moc dokonczyc ten remont. Zaparlem sie wiec CIAG DALSZY NASTAPI
|
el_comendanto (M) F&F Sympatyk ![]() トヨタカムリ | 2009-12-12 00:17:24 Gratuluję!
Niezłego zipa wytargałeś ![]() ----------------- http://plepleple.pl |
Paszczus Fiat 125p/Fiat 126p Sosnowiec | 2009-12-12 00:19:29 Borys super lektura widac ze trafil do naprawde zafascynowanego kantami czlowieka nie pozostaje Ci nic innego jak zyczyc wytrwalosci w remoncie i $ Oby po remoncie kanciak odwdzieczyl sie za okazane mu serducho ![]() |
Dar00 126p BIS/ 126p FL/ B ... Głosków | 2009-12-12 01:39:33 Widzę, że samochód trafił do Andrzeja/ Przemka ??
Dobra baza do roboty, oby powstał piękny kombiak ![]() |
flapjck1 F&F Sympatyk mini urzut | 2009-12-12 01:41:52 mi sie wydaje czy on nie mial ogrzewania tylnej szyby i wycieraczki? |
Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2009-12-12 06:14:16 Borys - zboczeniec jesteś No niech się naprawia - fajny będzie
[ wiadomość edytowana przez: Furiosus dnia 2009-12-12 06:17:45 ] |
Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2009-12-12 06:47:15 Czekajac na takie posty wiem ze warto byc na tym forum Teraz niestety oczekujemy myslę stalej i obfitej fotorelacji z prac![]() |
Karol13 Viper 126p/Megane I ... Poznań | 2009-12-12 11:12:58 a ja mam pytanie techniczne jak będzie z jego rejestracją skoro ma jeszcze stare tablice i pewnie już nie istniej w żadnej bazie danych
powodzenie w pracach |
borysirl F&F Sympatyk 15 x 125p OPOLE | 2009-12-12 11:37:51
Powiem tak , rejestracja bede sie martwil jak bedzie auto zrobione
Zamierzam zachowac numery rej widoczne na zdjeciach ![]() |
el_comendanto (M) F&F Sympatyk ![]() トヨタカムリ | 2009-12-12 11:39:08 Zarejestrować da się
Szkoda, że nie można na takich tabelach jeździć, gdyż ich ważność wygasła w 1983 roku. ----------------- http://plepleple.pl |
jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2009-12-12 18:39:37 zajebisty, nie dosc, ze kombi ladnie zachowane prawie nie istnieja to jeszcze takie stare...
Co to za kolor (numer) bo ciekawy. |
vazyl Fiat 125 Super 1600 Przemyśl | 2009-12-12 19:34:37
Kaowiec ma fajnie zrobione kombi, chociaż nie tak fajne rocznikowo. |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2009-12-12 19:54:16 Kaowietz ma piękne i do z dohcem o ile sie nie myle, ale ma daleko a ten jest w polsce ![]() |
Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2009-12-12 19:55:25 kies foty?:p
![]() [ wiadomość edytowana przez: Pat_kdb dnia 2009-12-12 19:57:47 ] |
mauzer64 F&F MEMBER ![]() 21 x fiat Zebrzydowice | 2009-12-13 12:53:14 No fajniutki, trochę Cię wykosztuje, ale w 100% WARTO!!
Czekam na dalsze fotki z prac. ----------------- Fiat 124 Spider, Fiat 125, Fiat 125p, 126p, Fiat 500, Fiat 600, Fiat 850 www.jarcar.net |
Tybek F&F MEMBER 126p 1.1SPI+ 2x125p ... Wieluń | 2009-12-13 21:19:53 Klasa w trzy dupy. W pierwszą dobry rocznik, druga bo kombi, no a trzecia bo to FIAT Po złożeniu/zrobieniu to już w ogóle będzie hard core Na jaki będziesz pryskał kolor, na ten co jest obecny czy jakiś inny? |
HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2009-12-14 14:58:39 Borys,podziwiam Cie za chęć działania przy tych autach Ale wiesz,może zaktualizujesz zdjęcia swoich obecnych fiatów,co się dzieje z pozostałymi
Powodzenia w dumaniach nad fiatami i wyskakiwaniu z kasy ![]() |
vazyl Fiat 125 Super 1600 Przemyśl | 2009-12-14 18:58:06
Wydaje mi się że to jest jednak najfajniejsza lokata kapitału jaka może istnieć u Fiatomaniaka, a nie prozaiczne wyskakiwanie z kasy. |