[mkV 1.8] padło sprzęgło, potrzebna pilna pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siema!
Problem jestr taki że na skrzyżowaniu pedał sprzęgła wpadł w podłogę i teraz luźno chodzi. Nie da się wrzucić biegu, chyba że na wyłączonym silniku. Linka jest cała.
Co to może być??????

Ze dwa razy zdarzyło mi się w starym mk5 1.8d że pękły widełki wybierania sprzęgła - to ustrojstwo, w które jest zaczepiona linka nad skrzynią - na wyłączonym dawało się bieg wtedy wrzucić.

Podejrzewam na 90% łozysko oporowe

albo linka pękła albo w skrzyni łożysko spadło z widełek, tudzież się ułamały.

[ wiadomość edytowana przez: hepos dnia 2010-08-30 19:17:57 ]

A ja postawię na samoregulator.

w Mk5 ?

Cytat:
2010-08-30 19:34:08, hepos pisze:
w Mk5 ?

a co nie ma?
w mk7 to nie ma ale jest tzw. polksiezyc i on tez peka - u mnie nawet za czesto.

widełki przy skrzyni biegów całe, półksiężyc też cały. Jakieś inne sugestie??

wybierak, łożysko, itd itd
i pytanie do znawców: jakie łożysko spada z widełek w skrzyni biegów? bo albo jesteśmy ... albo ktoś pisze to co mu ślina na język przyniesie i nie zastanawia się nad tym

Moze spasc łozysko oporowe, jezeli zabezpieczenie sie podda Wtedy nie pracują jako jeden zespół.

Na poczatek sprawdz samoregulator, jak pisze cksrv, jezeli nic mu nie dolega, to trzeba sciagać skrzynie i okarze sie kto miał racje. Ja w zeszła zime tez raptownie stracilem sprzęgło. I u mnie było to łozysko oporowe. Objawy identyczne jak u Ciebie

Cytat:
2010-08-30 19:49:11, TheJoker1984 pisze:
widełki przy skrzyni biegów całe, półksiężyc też cały. Jakieś inne sugestie??

Skad wiesz skoro to widać po wyjęciu skrzyni dopiero?
Moze byc tez taka sytuacja , ze w słoneczku łożysko oporowe wytarło dziurę i po prostu łożysko dociskowe wpadło do środka.

[ wiadomość edytowana przez: hepos dnia 2010-08-30 22:31:14 ]

[ wiadomość edytowana przez: hepos dnia 2010-08-30 22:31:26 ]