| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
konukera Kandydat na Kandaydata vfts 2107'88 / samara wafka | 2010-09-20 10:47:51 Jest opinia ze uklad dobrze przeplukac ze starego... dlatego dobrze miec 2 razy tyle ile trzeba.
Spuscic caly, potem przelac z pol litrem i dopiero napelnic. Tam sie niezly syf zbiera... |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2010-09-23 23:25:01 Tak jak pisałem chciałem wymienić jeszcze szczęki hamulcowe, ale nie mogę odkręcić bębnów. Jak to zrobić? Od razu napiszę, że wkręcanie tych szpilek to nic nie daje w bębnie którego nie rozbierano 20 lat.
BTW: w wielu miejscach czytałem, że DOT nie można mieszać z R3 a tu proszę jaka niespodzianka KLIK [ wiadomość edytowana przez: Kamil_H dnia 2010-09-23 23:28:51 ] |
konukera Kandydat na Kandaydata vfts 2107'88 / samara wafka | 2010-09-24 20:56:37 psikac wd czy plynem hamulcowym i po dluzszym odczekaniu walic mlotkiem. dosc mocno ale bez przesady, opukac miejsce, w koncu pusci. mozna pogrzac palnikiem, np. propan butan, bebny - to sie rozszerza i latwiej zejdzie. ale nie grzac piasty. najpierw musi miec ruszac w osi prostopadlej do piasty.
potem bebny pewnie tez ciezko bedzie zdjac, bo robi sie taki prog robi od tarcia klockow. wyzlabia sie ta otulina stalowa. tez walic mlotkiem, najpierw po obwodzie, a potem delikatniej w ta stronę jak się zdejmuje. z góry z dołu, z góry z dołu. kilknascie srednio mocnych opukiwan z roznych stron. sie kurde napatrzylem u mojego mechnika starej daty palnik i napier... mlotkiem
wibracje to tutaj podstawa. |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2010-09-24 22:48:22 OK. Dzięki. To jeszcze jedno pytanie. Właściwie to nie wiem jaki mam płyn hamulcowy. Z tego co widzę wężyki są jednak w miarę nowe, tak więc nie chciałbym ich teraz wymieniać, ale płyn wymienię bo jest bagno. Czy jak mam nalany R3 ale wymienię go całkowicie na DOT-4 to może coś się stać? |
milko 2106 Warszawa | 2010-09-24 22:52:12 Konukera -Też ostatnio byłem u mechanika który wcześniej robił ten samochód . Był problem z ręcznym na jednym kole .On też od razu że taki stary samochód to on wali młotkiem jak mu nie chce zejść, może rozwalić cały bęben i trzeba wtedy kupić nowy. O to nietrudno bo bęben jest ze stopu aluminium.
Ja mu na to, że nie musi się męczyć bo bęben sam wcześniej zdjąłem i założyłem bez rozwalania go. Bęben miał ślady pracy warsztatu, obtłuczone krawędzie bębna. Jak pisałem wcześniej, bęben nie kręcił się przy zablokowanym kole jak, tutaj ,czyli przyspawany na piaście . Popsikałem ,odczekałem ,opukałem lekko w okolicy piasty ,tak kilka razy i puściło. Bęben zaczął się obracać. Nie chciał zejść , przekręcałem go o różne kąty i w pewnej pozycji wyszedł bez problemu. U mnie nie było wyżłobienia na wewnętrznym obwodzie bębna. Często ludzie myślą że jak bęben nie da się ruszyć to przyspawał się na szczękach i młotek w ruch. Jest jeszcze jedna szybsza prawie bez młotkowa metoda jeśli poprzednia zawiedzie. Podnieść tył samochodu, odkręcić oba koła , odkręcić szpilki mocujące bębny . Popsikać ,opukać jak poprzednio. Uruchomić silnik, 1-y bieg i przyhamować , może niezbyt ostro za pierwszym razem, powinno puścić w obu kołach naraz. Potem przystąpić do kolejnego etapu- zdejmowania bębna. Pamiętam że z wyciąganiem bębna tymi śrubami bawiłem się kiedyś w maluchu, jak miałem wyżłobienia w bębnie od szczęk. Śruby według mnie na etapie drugim stosować przy problemie ze szczękami ewentualnie ,dlatego te śruby się urwały. |
Andrew01 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada2105 Kraków | 2010-09-25 00:24:23 To w takim razie, nie odkryję ameryki, jedynie przytoczę to co jest napisane w service manualu do łady . Odkręcić śruby trzymające bęben, tył na kobyłki, odpalić, wrzucić bieg, dodać gazu (rozpędzić koła) i gwałtownie zahamować. Siła hamulców i bezwłasność ukł napedowego powinna zrobić swoje (puści to zapieczone miejsce na piaście) |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2010-09-25 05:57:08 OK. wszystko rozumiem. Otwarte jest jeszcze pytanie dotyczące wymiany R3 na DOT4. Bardzo poroszę o radę. |
konukera Kandydat na Kandaydata vfts 2107'88 / samara wafka | 2010-09-25 07:36:08 Mi nie chodzi aby napierd.. 15 kilowym mlotem z calej pary... opukiwac, z wyczuciem, nie kilka uderzen ale kilkanascie. |
milko 2106 Warszawa | 2010-09-25 10:49:29 Z tym waleniem młotkiem to miałem na myśli tego mojego mechanika. Jeśli chodzi o „kilka razy” to nie napisałem precyzyjnie- chodziło mi o kilka cykli, a jeden cykl to : popsikanie , odczekanie, opukiwanie młotkiem, próba poruszenia bębna . Jeśli chodzi o dot 4 i r3 to skoro można mieszać to co się tam stać ? Jeśli już tak się obawiasz i nie tylko z tego powodu to przepłucz układ denaturatem po spuszczeniu starego płynu. Zalecał bym jednak sprawdzenie stanu przewodów sztywnych i wymienić je jeśli nie były wymieniane. Według mojej wiedzy nie powinno się dłużej jeździć na tych samych przewodach sztywnych dłużej niż 10 lat. Poza tym przy kłopotach z wymianą pozostałych podzespołów układu hamulcowego taka wymiana nie byłaby znacznym utrudnieniem . Andrew 01- o jakim „service manualu” piszesz . Może masz jakąś ciekawą pozycję do poczytania . U mnie w „Instrukcji obsługi ” do 2106 akurat nic na ten temat nie piszą. |
Andrew01 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada2105 Kraków | 2010-09-25 11:04:02
J. Jeznacki T. Kołodziejak, sam naprawiam samochód Lada-WAZ 21072, WKŁ, Warszawa 1991. Wg mnie akurat jest to raczej kiepska instrukcja serwisowa, skupiająca się głównie właśnie na tego typu "naprawach", a raczej obsłudze okresowej. |
milko 2106 Warszawa | 2010-09-25 11:18:02 Dzięki Andrew 01. |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2010-09-26 01:15:49 Jaka może być przyczyna tego, że hamulec łapie dosyć nisko? Wszystko odpowietrzone, nowy płyn, nic nie cieknie, hamuje dobrze, ale muszę pedał docisnąć dosyć mocno. Wcześniej tak jak by trochę łapało/hamowało, ale żeby ostro zahamować, to muszę wcisnąć do 3/4 skoku pedału?
Jak pompuję kilka razy, to się twardszy wcale nie robi , do podłogi też nie wpada. Jak zaciągnę ręczny i naciskam to pedał robi się twardy od razu.
Aha, i jeszcze jedno, pedał hamulca nie wraca od razu tak 'sru' tylko z taką lekką niechęcią. [ wiadomość edytowana przez: Kamil_H dnia 2010-09-26 01:33:17 ] |