| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2010-09-29 08:01:56
Nie ma filtra. A właściwie jest, ale wewnętrzny, wymieniany dopiero przy naprawie skrzyni. |
Rafi Klubowy Weteran Espero 2.0 Automat Legnica | 2010-09-29 12:19:57 dokładnie tak. wymiana jest banalnie prosta oleju. dużo łatwiejsza niż oleju w silniku. patrząc od przodu auta śruba spustowa znajduje się po lewej stronie skrzyni jeśli się nie mylę jest to jedna z większych śrub na skrzyni i jest wkręcona nie od dołu a od boku. po spuszczeniu wlewasz 3 litry oleju ja lałem MOBIL . mój automat ma 176km, ja zrobiłem nim 76kkm na razie nie mam przeciwwskazań |
voo Espero CD automat FZ | 2010-09-29 19:12:28 czyli temat filtra odpada.
rafi wg autodaty do skrzyni wchodzi 6L. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2010-09-30 01:30:22 ktoś wie jaki typ automatu był montowany w espero? może to był GM 4T40?
W każdym razie w automacie przy wymianie oleju powinno się wymienić filtr (ma go każdy automat) Prawdopodobnie trzeba zdjąć miskę olejową by się do niego dostać. Oprócz filtra w misce znajduje się jeszcze magnes, który wyłapuje drobinki metalu z oleju. Po przebiegu ponad 100 tys. km będzie one pokryty szarym mułem z drobin metalu - należy go oczyścić. Co do ilości płynu - nie da się spuścić całego płynu ze skrzyni, dość sporo pozostanie w zakamarkach, konwerterze itp, więc być może wystarczy 4 litry zamiast podawanej przez autodatę ilości 6 litrów. |
adrian05031991 Passat b3 kombi Żarnów EOP | 2010-09-30 07:08:27 filtr jest pod miska. na 100 procent.
zdejmij miskę i poczekaj aż wszystko zleci. wymień filtr i lej olej. jak się zacznie wylewać wlewem a wejdzie mniej niż 4 litry to zapal go powrzucaj biegi. mechanizmy skrzyni zaciągną olej i wtedy dolej do kolejnego przelania na zapalonym silniku. wiem bo naprawiam skrzynie automatyczne od kilku lat |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2010-09-30 08:41:10
Są dwa rodzaje wymiany oleju. Statyczna i dynamiczna. Przy wymianie statycznej-spuszczasz sobie sam olej ze skrzyni i wchodzi tylko jakieś 3,5 litra. Przy dynamicznej wymienia się całość oleju.Ale to możesz zrobić tylko w serwisie. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-09-30 09:47:02
taa...?? a opis Kol.adrianaXXXXXXXX nie jest to przypadkiem opisem "dynamicznej" wymiany ? :
|
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2010-09-30 11:54:28 W sumie niby tak. Ale ja się nie znam na ASB i wątpię żeby zwykły użytkownik decydował się na jakiekolwiek rozkręcanie ASB. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-09-30 11:58:25
A to akurat bardzo słuszna uwaga |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2010-09-30 12:05:47
to opis zwykłej wymiany płynu. Nie ma bata żeby cały płyn zleciał - większość zatrzyma się w konwerterze (takiej gruszce pomiędzy silnikiem a skrzynią) Do dynamicznej wymiany potrzeba co najmniej 10 litrów płynu. Trzeba odpiąć przewody chłodnicy płynu i przy uruchomionym silniku płyn spuszczać do wiaderka, jednocześnie drugi koniec przewodu napełniać świeżym płynem. Mało kto tak robi, lepiej kilkukrotnie wymienić standardową metodą, wówczas w skrzyni zostanie jakieś może 10% starego płynu. Jednak uważam, że wymiana płynu bez oczyszczenia magnesu i wymiany filtra to półśrodek. Dodam jeszcze, że w omedze nie ma korka spustowego, trzeba tak czy siak zdjąć miski olejowe (są dwie!) i przy okazji wymienić filtr. |
Rafi Klubowy Weteran Espero 2.0 Automat Legnica | 2010-10-05 21:05:05 dokładnie w moim espero również nie ma miski olejowej w skrzyni biegów. mam również audi 80 B4 i tam miska jest tak samo jak w poprzednim moim audi b2 również automacie. istatnio podczas wymiany w B4 weszło 5,5litra ale to dlatego że po odkręcieniu miski kilka godzin kapał sobie olej na spokojnie. w espero jest śruba spustowa. wymieniałem 2 razy olej i weszło za każdym razem 3 litry |