| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2005-05-01 14:18:37 Totalnie zaklejony filtr powietrza albo zapłon . To pierwsze typy |
cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2005-05-01 14:28:49 jak strzela to kable WN, świece
filtry rowniez |
Bobby kraków | 2005-05-01 14:57:55 no dobra ale przyznam sie ze nie znam sie specjalnie na samochodach... czy moge cos zrobic sam ? wymienic ? czy do mechanika odrazu. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-05-01 19:49:41 Ja bym jeszcze sprawdzil EGR |
Bobby kraków | 2005-05-01 22:57:45 a co to |
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2010-10-06 19:07:47 Witam
Podepnę się z trochę podobnym ale innym problemem. Przy jeździe na gazie (II generacja , silnik 1,5) w zakresie między wolnymi obrotami, a 3000 obr. przy mocno wciśniętym pedale gazu silnik się dławi, nie ma mocy i potrafią nawet spadać mu obroty zamiast rosnąć. Przy delikatnym, stopniowym dodawaniu gazu silnik bez problemu wkręca się na obroty i auto jako tako przyspiesza, choć nie zawsze. Na gazie na wolnych obrotach i powyżej 3000 obr. oraz w całym zakresie obrotów na benzynie silnik pracuje normalnie. - Świece i przewody WN wymienione - palec i kopułka mają pół roku, przy czyszczeniu wewnątrz kopułki były brązowe kryształki wielkości ziarenek cukru
- filtr gazu ma pół roku i jest czysty - silnik krokowy gazu pracuje i jest czysty - silnik krokowy powietrza profilaktycznie przemyty - mała nieszczelność w układzie dolotowym usunięta - odmy wymienione - ustawienie rozrządu prawidłowe - brak błędów ECU - reset ECU zrobiony - trochę pomaga przyspieszenie zapłonu na max - cewka w aparacie ma jakieś 2 lata - brak strzałów zarówno w układzie ssącym jak i wydechowym - EGR teoretycznie sprawny - układ paliwowy też bym wykluczył bo wyjmowałem bezpiecznik pompy i nadal bez zmian Moje podejrzenia padają jeszcze jedynie na parownik. Instalacja gazowa ma 7 lat i przejechane ponad 90kkm. Zanim podejmę jakieś bardziej radykalne – kosztowne kroki proszę was o jakieś sugestie
|
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2010-10-06 20:08:16
Byłem tak na szybko sprawdzić sondę i daje ona oznaki życia. Jak pojadę do gaziarza to pewnie sprawdzi dokładniej, ale chyba bez wymiany reduktora się nie obejdzie |
leszek_espero Klubowy Weteran LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków | 2010-10-06 21:06:50
Do mojej leganzy reduktor landi renzo se81 (tzn.taki jak mam i właśnie się kończył)kosztował 320PLN.... Zdecydowałem sie na oryginalny zestaw naprawczy (65PLN),dokupiłem jeszcze nowy elektrozawór landi renzo(50PLN) i wymieniłem butlę z walcowej na używaną co prawda, ale jeszcze z 6-letnią datą ważności butlę w koło 51L (200PLN z montażem u gaziarzy).Reduktor regenerowałem sam,elektrozawór też sam zmieniłem,gaziarze w cenie butli przeregulowali mi gaz(nie było żadnych problemów-stwierdzili,że ktoś dobrze zrobił reduktor ).A więc w cenie samego reduktora zrobiłem można by rzec remont instalacji LPG.....Tak,że nie mogę się zgodzić z kolegą archive15....
[ wiadomość edytowana przez: leszek_espero dnia 2010-10-06 21:08:01 ] |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-10-06 21:14:23 nowy reduktor do Espero 1.5 to koszt 160 zł. Montaz samemu wykonalny. Do tego silnika nie musi być reduktor za 250 lub 320 zł. Poza tym porównywanie reduktora z Legi do Espero jest krótko mówiąc nieadekwatne. |
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2010-10-06 21:49:57 Na dniach podjadę do gaziarza niech i on się wypowie i wyceni ewentualną wymianę. Chyba że macie jeszcze jakieś propozycje przyn istnienia powyższych objawów. |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2010-10-06 22:36:50 Jeśli nie brak Ci odwagi możesz samemu zregenerować reduktor. Gazownik nie będzie się w to bawił tylko wymieni. Ja tak zrobiłem, sam podregulowałem i jeżdżę tak od kilku miesięcy. Jakoś nie było czasu podjechać do gazownika na regulację ![]() |
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2010-10-06 23:04:54 Na razie zbieram uwagi, propozycje i ceny. Odwagi w tego typu naprawach mi nie brakuje więc i taką propozycję rozważam.
Co do odwagi to pokusiłem się nawet na naprawę aparatu cyfrowego. Napęd obiektywu zabrudził się piaskiem. Udało mi się wyczyścić zębatki ale niestety przez przypadek i pośpiech uszkodziły się trzy ścieżki na pasku drukowanym. |
leszek_espero Klubowy Weteran LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków | 2010-10-07 11:00:18
Czasem to mozna naprawic farbą przewodzącą do naprawiania ścieżek ogrzewanych tylnich szyb w autach. Do kupienia w sklepach moto. |