MotoNews.pl

Studia w Krakowie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Więc tak zdałem mature i zwracam się z prośbą o pomoc przy wyborze studiów interesują mnie tylko studia zaoczne a kierunek związany z samochodami ,mile widziane opinie o uczelniach i to chyba w gre wchodzą tylko AGH i Politechnika o ile się nie mylę

[ wiadomość edytowana przez: JOHYM dnia 2006-05-23 19:22:03 ]

Ja też mam prośbę : Nie przechwalaj się

Cytat:
2006-05-23 19:17:10, dr_krzysiek pisze:
Ja też mam prośbę : Nie przechwalaj się

a czemu nie

Musiałem...
Oczywiście gratuluję zdanej matury.
Z tego, co mi wiadomo AGH to bardzo dobra uczelnia.

Tu masz ranking szkół wyższych
Jest to ranking Newsweek’a. Kryterium, według którego oceniano szkoły wyższe, była ich skuteczność w przygotowaniu absolwentów do zdobycia dobrej pracy. AGH stoi tam bardzo wysoko. Jak jesteś leniwy polecam studia dwustopniowe, bo potem strasznie ciężko wytrzymać te 5 lat.

Poza tym wejdź na stronę AGH i obadaj dokładnie, jakie kierunki Cię interesują.

[ wiadomość edytowana przez: dr_krzysiek dnia 2006-05-23 20:09:47 ]

Coś Ci nie pykło z tym rankingiem .
>> LINK <<

Dzięki
Już poprawiłem

generalnie to obie uczelnie sa dobre,tylko kazda w swojej dziedzinie.jesli chcesz cos z samochodami,to jedyne czego mozesz sie tknac to instytut pojadów samochodowych i silników spalinowych politechniki.agh pod wzgledem mechaniki i samochodów slabo stoi,tam to raczej na informatyke i elektronike.

studiuje na AGH na mechanicznym wydziale i z samochodow to nie ma tu nic. wiec jak chcesz cos z tym to tylko polibuda w krk.

a jak chcesz to looknij sobie na strone mojego wydzialu IMIR i poczytaj o katdreach, kierunkach. generalnie jest tu fajnie, ja nie narzekam. ja jestem na automatyce i robotyce i jest milo. inne kierunki tez sa fajne np. transport linowy etc.

pozdro

Na IMiRze (AGH) przez pierwsze 3 lata jest kupa teorii i "profil ogólny" - co będzie dalej, nie wiadomo, ale nie spodziewałbym się nic lepszego. Ja generalnie zachwycony nie jestem.

ja sie wynioslem z agh (elektronika i telekomunikacja) na mechaniczny na pk i jestem bardzo zadowolony polecam

czyli zrobiles dokladnie ten sam ruch co ja.tylko ze ja nawet nie zdazylem postudiowac na agh,od razu polecialem na po.libude.tez z elektry i komuniki

dzięki za informacje i opinie, myśle poważnie o politechnice

Na PK byłem na 2 wykładach z silników spalinowych (w zamyśle miało być o przygotowaniu do sportu, ale do tego tematu chyba nigdy nie doszło) i nic nowego się nie dowiedziałem. Przez 3 godziny było tyle ile można wyczytać przez 15min w byle książce - co to jest moc, moment, opory ruchu itp. Oczywiście jeśli interesuje cię kierunek "samochodowy" to na PK mają np. lepiej wyposażoną pod tym względem bibliotekę, czy jakąś hamownię (nie wiem jak z dostępem do niej ale jakieś pokazy na pewno są).

Cytat:
2006-05-23 21:21:46, Poochaty pisze:
czyli zrobiles dokladnie ten sam ruch co ja.tylko ze ja nawet nie zdazylem postudiowac na agh,od razu polecialem na po.libude.tez z elektry i komuniki

no widzisz wujek ide w twoje slady tylko ja nie na mbmy

kuuurde...ja tez cale liceum planowalem isc na PK...ale po przemysleniu....rozstanie z 900ta i z mamusia a tu rozejrze sie za praca...poli lubelska jest w rankingu na 18tym miejscu wiec chyba nie tak zle...mam nadzieje ze na mechanie bedzie ciekawie ;]

Ładnie, ładnie... ja tez przeszedłem taką drogę tzn tez dostałem się na Elektronike i telekomunikacje i zrezygnowałem z niej na rzecz mechaniki. Nie żałuję tej decyzji.

Cytat:
2006-05-23 21:42:19, 3zeR_MDS pisze:
no widzisz wujek ide w twoje slady tylko ja nie na mbmy

MBMy i SILNIKI SPALINOWE rulez

szlepsiu ale to jest normalne w polskich realiach. sam wybrales studia. wydaje mi sie ze masz za duze wymagania. fakt jest taki ze za duzo teorii jest ale to juz tego nic nie zmieni. no chyba ze na glebogryziarstwie jest wiecej praktyki: wachanie kwiatkow, i zbieranie dzdzownic.

Cytat:
2006-05-24 09:44:32, goorek pisze:
... glebogryziarstwie jest wiecej praktyki: wachanie kwiatkow, i zbieranie dzdzownic.

ja mam takie i nie narzekam. co to za studia nic sie nie robi...3tyg w roku nauki...sprawozdania sie same piszą. na zajecia chodzic nie trzeba...miod malinka

Cytat:
2006-05-24 09:44:32, goorek pisze:
szlepsiu ale to jest normalne w polskich realiach. sam wybrales studia.

Nie pierwsze, ale oby już ostatnie

Cytat:
wydaje mi sie ze masz za duze wymagania. fakt jest taki ze za duzo teorii jest ale to juz tego nic nie zmieni.

Nie wydaje mi się . Bo główny problem to robienie programu tak aby starzy profesorowie z niepopularnych kierunków mieli co robić, więc się wciska zajęcia nie mające wiele wspólnego z profilem specjalności. A przykładowo na 3 roku wydziału mechanicznego jeszcze nie było zajęć z CADa (o ile w ogóle będą), że nie wspomnę o bardziej zaawansowanych programach typu ProEngineer czy SolidWorks. Fakt że wszystkiego można nauczyć się samemu, a już szczególnie podstaw CADa, ale chyba nie o to chodzi.