2107 Dziwny dźwięk z okolicy filtru oleju i pompki paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Pewnego razu po uruchomieniu silnika usłyszałem dziwny dźwięk. Z kabiny był średnio słyszalny ale po otworzeniu maski bardzo. Ani to piszczenie, ani stukanie. Coś pomiędzy brzęczeniem a piskiem. Mam wrażenie że to filtr oleju - gdy go dotykam drga w rytm tego dźwięku. Najbardziej jest słyszalny przy prędkości silnika 1100-1400 obr/min. Przy niższych słabiej, a przy wyższych jest zagłuszany przez silnik. Dźwięk pojawia się losowo, raz jest, a raz go nie ma, nie ma znaczenia czy silnik ciepły czy zimny. Na pewno nie jest to pasek klinowy - naciągałem. Pasek rozrządu - wątpię bo dźwięk dochodzi z niższej części silnika, chyba że koło na wale korbowym? Pompka paliwa? trudno powiedzieć. Aparat zapłonowy też raczej nie, bo jest wysoko. Macie pomysły co to może być? Filtr oleju może piszczeć/brzęczeć?

Pozdrawiam

Podłączam się do pytania, od kilku dni mam to samo

Nie wiem co to jest.. Ale moze stetoskopem osluchac? blizej sie miejsce znajdzie...

Filtr chyba można łatwo wyeliminować - wystarczy wymienić
Niedroga sprawa, a zaszkodzić też nie powinna. Może akurat też jest pora, żeby Ładna dostała świeży olej ?

Aparat zapłonowy jest wysoko, ale jego ośka z trybikiem sięga dość nisko, chyba właśnie mniej więcej na głębokość góry filtra i pompki paliwa - tak zgaduję...

Cytat:
2011-05-12 14:16:13, Rzoooq pisze:
Filtr chyba można łatwo wyeliminować - wystarczy wymienić Niedroga sprawa, a zaszkodzić też nie powinna. Może akurat też jest pora, żeby Ładna dostała świeży olej ? Aparat zapłonowy jest wysoko, ale jego ośka z trybikiem sięga dość nisko, chyba właśnie mniej więcej na głębokość góry filtra i pompki paliwa - tak zgaduję...

Do wymiany oleju jeszcze dobre 8 000 km wiec na razie nie będę ruszał filtra. Hmm o ośce aparatu nie pomyślałem, jutro obadam

A gdy wykręcę filtr bez zlewania oleju to on się wyleje , czy jego poziom jest niżej?

Cytat:
2011-05-12 21:49:06, mylkus3 pisze:
A gdy wykręcę filtr bez zlewania oleju to on się wyleje , czy jego poziom jest niżej?

Jak wymieniałem uszczelniacz wału z tyłu, to oleju nie spuszczałem i nic mi się nie wylało, czyli raczej cały olej był w misce - filtr jest jeszcze wyżej więc powinno być git
Dla pewności, dokąd sięga mniej więcej poziom oleju, możesz sprawdzić wyciągając bagnet i przykładając go do bloku.
Z kanału i samego filtru się jednak trochę wyleje jak go odkręcisz, także na jakąś niedużą dolewkę bądź gotowy.