Obwód alternatora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WItam 'PoSąsiedzku'

Jako że układ alternatora Łady jest podobny technologicznie do układu FSO wieć może Ktos sie spotkał.

Ojciec podłączył klemy odwrotnie w samochodzie. Tylko podłączyl bez zapalania.

Ale od tej pory nie swieci sie kontrolka ładowania przy przekrecania kluczyka.

Silnik narazie nie chodzi wiec nie wiem czy alternator zyje.

Co sie moglo uszkodzic od zamiany biegunów?

Może zadam pytanie nie na miejscu, ale czy sprawdziłeś żarówkę i bezpieczniki?

[ wiadomość edytowana przez: pwr79 dnia 2010-11-10 18:51:32 ]

sprawdź alternator,u mnie tak było po odelżeniu inst. elekktr.

bezpieczniki rozumiem sprawdzałeś?

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

kiedyś tak zrobiłem w busie poszły ostre iskry i padła cela w akumulatorze, ale zaczynał bym od żarówki bo jak się nie świeci przy włączonej stacyjce to pierwsza rzecz do sprawdzenia

to ja sie podepne ..zarzy mi sie kontrolka ładowania , na akumie przy zapalonym silniku 14,8 V , regulator napiecia nówka sztuka . Ma ktos pomysł ?

może masę gdzieś gubisz?

Bezpieczniki sprawdzone. Całe.

jak naprawie rozrusznik to zaczne dłubać alternator. Może jak sie zacznie krecic to sie mu odwidzi

Cytat:
2010-11-11 10:22:34, Barti125pGRT pisze:
to ja sie podepne ..zarzy mi sie kontrolka ładowania , na akumie przy zapalonym silniku 14,8 V , regulator napiecia nówka sztuka . Ma ktos pomysł ?

Dioden kaput!

a jak delikatnie sie pali kontrolka w momencie nacisniecia stopu lub wlaczenia migaczy? Napiecie na klemach jest ok zawsze.
Altek mam z rovera.

[ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2010-11-17 17:17:18 ]

Cytat:
2010-11-17 17:16:39, jaqo pisze:
a jak delikatnie sie pali kontrolka w momencie nacisniecia stopu lub wlaczenia migaczy? Napiecie na klemach jest ok zawsze. Altek mam z rovera. [ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2010-11-17 17:17:18 ]

norma

tak jak mówi TOMMY diody wysiadły bez elektryka sie nie obejdzie

Cytat:
2010-11-17 21:31:53, swietyppl pisze:
tak jak mówi TOMMY diody wysiadły bez elektryka sie nie obejdzie

Obejdzie się, przy odrobinie dobrych chęci. Trzeba będzie odlutować mostek, potwierdzić diagnozę multimetrem i w przypadku pozytywnej weryfikacji zamontować nowy mostek.

Cytat:
2010-11-17 17:22:51, Poramancza pisze:
norma

norma w kacie, czy norma - diody? Ktos (chyba Pavlus) mi mowil ze w kazdym tak jest

no i dzisiaj rozebrałem alternator co by wsadzic nówke sztuke mostek diodowy a tam po prostu jedna z nakretek co sie przykreca diody sie odkreciła tak z samosci i altek mial 2 diody ...problem rozwiazany :]

Jak w moim uwczesnym dupowozie podłączałem aku na ciężkim kacu i udało się go odwrotnie podłączyć to wywaliło główny bezpiecznik - taki drucik, niby 60A. Altek i kontrolki były w porządku.