MotoNews.pl
2 Plastik (25299/27) - PT

Plastik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ciekaw jestem ilu z was chcialo by miec plastikowa maske do caro z wlotami na podszybiu za rozsadne pieniazki. To samo tyczy sie tylniej klapy i przednich blotnikow ???

pozdr

Cytat:
2003-09-14 03:08:44, thaniel pisze:
Ciekaw jestem ilu z was chcialo by miec plastikowa maske do caro z wlotami na podszybiu za rozsadne pieniazki. To samo tyczy sie tylniej klapy i przednich blotnikow ???

pozdr

Trabant style

Ja bym chciał. Przód maska, tył klapa, błotniki przednie i komplet drzwi. Tylko ze jedne drzwi lekko z 1000zł. Wiec cena lekko zabójcza..

Cytat:
2003-09-14 03:08:44, thaniel pisze:

pozdr

Co to znaczy rozsądne?

Plastikowe poszycie chciałbym mieć ze względów korozyjnych

Teoretycznie jest to wykonalne, tylko trzeba kupic kupe maty, beczke zywicy i mozna to samemu zrobic. Niestety trzeba zainwestowac w blachy (maske, drzwi, itd. ze szrotu) rozebrac (porozcinac) na elementy pierwsze (zrobic formy) i mozna klepac z tworzywa. Tylko jak piepszniemy w cos to nie bedziemy mieli wzmocnien w drzwiach, masce, laminat jest jednak mniej sztywny niz blacha.

Jaki problem zrobić wzmocnienia ?? profile metalowe zatopić w żywicy ? ja myślę ze żaden..
Jest Firma Global-Plast z Warszawy która robi elementy z tworzyw -Link Ale jak dzwonilem to jedne drzwi ponad 1000zł tylna klapa też ok. tysiąca zł., wiec dość dużo jak dla mnie, tym bardziej ze mam teraz inne wydatki. Ale kiedyś mój Poldas dostanie takie poszycie... Bedzie lżejszy i Pokemony nie będą rządzić

Trzeba by pozostawić wszystkie wzmocnienia a z laminatu zrobic tylko poszycia.Może wtedy jakąś sztywność by to miało.

Myślę, że nikt nie dopuści auta, które będzie miało amatorsko wykonane dzrzw z laminatu.
Myślę, że nawet jakby było wykonane profesjonalnie.
Nawet w rajdach drzwi muszą pozostać seryjne z wyjątkiem szyby w drzwiach.

Jeżeli chodzi o maskę silnika, to ja poproszę, a jeżeli chodzi o tylną klapę a'la kombi to także reflektuję.

Niekoniecznie - odpowiedni profil z tworzywa niewiele ustąpi sztywności profilowi metalowemu. A w przypadku błotników nie ma potrzeby dużej sztywnosci, w przypadku maski i tylniej kalpy też. W razie wypadku i tak te elementy nie mają wielkiego wpływu na bezpieczeństwo, bo od tego są podłużnice i wzmocnienia. Inna sprawa jest w drzwiach... a szczególnie w wypadku bocznego zderzenia...

[ wiadomość edytowana przez: Ramzes_II dnia 2003-09-14 18:21:03 ]

Jeżeli stać Cię na zrobienie atestów, badań wytrzymałościowych i ponownej homologacji poloneza z plastikowymi drzwiami, to bardzo proszę.
Inaczej nikt nie dopuści takiego auta do ruchu.

Już samo otwarcie szyby powoduje zmniejszenie sztywności auta

Co do klap, to już jest trochę prościej.

jak ktos chce to moge takie maski i blotniki robic. mam dojscia i jesli kogos to interesuje to maske moge miec za 350zl. moze byc z wlotem, ale wtedy trzeba bedzie nowa forme robic. latwiej jest zrobic maske seryjna do borewicza albo caro i kazdy sobie moze dokleic do tego wlot jaki chce. blotniki tez da sie zrobic jednak najpierw musze miec forme a potem sztuka powinna kosztowac okolo 300zl.mozna miec takie jak byly w poldkach rajdowych, poszerzane tyle ze musi byc jakas forma na to bo sam nie bede tego wydlubywal tylna klapa powinna wyjsc okolo 300zl. naturalnie trzeba by dac tam szybe z poliweglanu. maska klapa i blotniki z laminatu sa w polonezie homologowane przez fabryke. homologacja FIA b-261. do tego moga byc tez wszystkie boczne szyby z poliweglanu.mozna oszczedzic z 50kg wagi moze nawet wiecej.

Sorka ze sie nie odzywalem caly dzien ale duuzo pracy zreszta zobaczcie na godzine dopiero wrocilem

Co do plastikow to nie bede ich robil sam oj nie beda to elementy przygotowane pro cena rozsadna tylko wlasnie zalezy od tego ile bylo by chetnych bo trzeba zrobic formy

pozdr

p.s. wypytam zapytam i dam znac