Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
penmar EsPeRo CD POLICE | 2007-06-06 07:49:55 Rok temu w ASO wymieniali mi filtr paliwa a ze nie dalo sie odkrecic filtru paliwa to go odcieli pozakladali czarne gumowe weze i opaskami scisneli metalowymi. W sobote kupilem troche inne wezyki ( bo tamte szlak trafil i zaczelo cieknac ) zalozylem ale cos mi sie wydaje ze te opaski sie same luzuja bo wczoraj musialem je dokrecic, ma ktos z klubowiczow jakis patent na to ?
Przeciez nie bede co 2 dni dokrecal tych opasek, a wiem ze to taka prowizorka na krotka mete aby tylko nie cieklo. Tym razem tez chce to poprawic po paprakach z ASO. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-06-06 08:31:29 Zapewne jakieś znalezione na śmietniku w Chinach zamontowali. Kup nowe lepsze i markowe opaski. |
![]() krzysiek_dz Daewoo Espero Nisko | 2007-06-06 11:27:47 kup opaski "zakrecane" a nie takie zaciskowe, ja ostatnio wymienialem prawie wszystkie od ukladu chlodzenia, jak skrecisz taka opaske mocno (lecz z wyczuciem) srubokretem to jak moze sie ona poluzowac.... cena to kilkadziesiat groszy do złotowki z hakiem ( w zaleznosci od rozmiaru) nazwy firmy nie pamietam ale sa to na pewno opaski polskiej produkcji, wiec do dziela |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-06-07 00:22:50
No... Niewłaściwy sposób naprawy aż bije po oczach... To ile czasu minęło od takiej naprawy to nie jest istotne.. ASO odwaliło fuszerkę... - muszą się czymś różnić od byle "paterackoego" warsztatu... Równie dobrze mogli się nie wysilać z zakładaniem obejm, i zaizolować węże ...plastrem i bandażem Jedna fuszerka w tą czy w tą... [ wiadomość edytowana przez: nawigator5 dnia 2007-06-07 00:33:13 ] |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-06-07 00:23:50 tak mi sie przypomnialo..ja ze 3 lata przymierzalem sie do wymiany filtra..po 5 letniej przerwie ![]() ![]() ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-06-08 14:17:26 Kiedy nie da się odkręcić filtra paliwa, można w pół godziny wymienić kompletny przewód, kosztujący ok. 50 zł.
Nigdy w życiu nie jeździł bym z prowizorką stworzoną z gumowych wężyków i opasek. Poza tym, w przypadku instalacji nowego filtra, polecam zabezpieczyć miejsca gwintowanych połączeń silikonem. Po roku czy dwóch, odrywacie silikon i macie piękny dostęp do czystych i pozbawionych korozji gwintów. Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2007-06-08 14:27:13 Ja jeżdżę na gumowych wężykach i nie zauważyłem żadnych problemów, Zakładałem sam bo nie znałem żednych tajenych sposobów na odkręcenie filtra paliwa. Taka metodę stosuje też Pan Sławek z Wawy ![]() |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2007-06-08 15:20:58 ja też parę tygodni temu zmieniłem w końcu filter.. który niewiadomo kiedy był ostatni raz ruszany... w każdym bądź razie nie za mojej kadencji czyli ok 90 kkm i 2 lata ![]() Odkręcić się go niestety nie dało za cholerę, pomogła mu pewnie w tym też konserwacja, która była robiona w zeszłym roku i filtr został zakonserwowany i to dość dobrze ![]() Gosc, który mi go zmieniał zastosował cybanty i gumowe węźe + filtr o identycznej konstrukcji z opla... Żadnych problemów przez to nie mam i uważam to za rozsądne i pewne rozwiązanie..... W nubirze np filtr był w komorze silnika i był na plastikowe złączki zatrzaskowe... 2 razy miałem zalany silnik bo zatrzaski szlag trafiał... Rozwiązanie z wkręcaniem w espero pod podwoziem to też nie za dobra sprawa bo jak widać w miarę upływu czasu gwint szlag trafia ![]() |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-06-08 20:04:09 Wzorem z Lanosa można przecież zamiast filtra wrazić rułkę i na węże cybanty a sam filtr przenieś do komory silnika i też na cybanty.
Łatwe dojście i brak problemu z korozją gwintu ![]() |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2007-06-08 21:28:47
...palnikiem se pomógł ![]() |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-06-09 09:16:43
![]() też tak pomyślałem ![]() Tylko mi przyszła do głowy mała lutownica na propan ![]() |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-06-09 10:40:22 A ja przy wymianie filtra paliwa wymieniłem skorodowane przewody paliwowe na całkowicie nowe (i przy okazji czujnik paliwa) i mam problem z głowy... A biorąc pod uwagę, że wymieniłem też na całkowicie nowe przewody hamulcowe to aż miło pod auto zajrzeć... ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-11-21 23:58:42 Też mam nowe
Długi przewód koszt 40 kilka zł kiedyś ![]() Ten zakręcony za filtrem to 6 zł I tak mam nowe przewody, tylko co z tego jak zasilający od listwy się wysrał ![]() |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-03-21 11:14:45 Pozwoliłem sobie odświeżyć wątek.
Co jaki czas należy wymienić filtr paliwa przy jeździe na LPG ? Pytam ponieważ ostatnimi czasy ...pompa paliwa po ok 10 min. pracy zaczyna pracować głośno i coraz głośniej ...jakby pasażer na tylniej kanapie bawił się wkrętarką akumulatorową... ![]() Pompa ma przebieg ...pewnie od początku samochodu tj. 165 kkm a od 40 kkm pracuje z LPG [nie mam odcięcia]. Filter paliwa wymieniałem właśnie 40 kkm temu przy montażu instalacji ...a na podstawie moich zapisów (...) przelał przez ten czas ok. 160 l paliwa. Podejrzewam, że to wina pompy ale czy jest możliwość, żeby filter się zapchał i stawia opór przy przepływie ? Jeżeli tak to prościej wymienić filter za 30 zł niż pompę ...ale chcę się upewnić czy taka "usterka" jest możliwa . |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2008-03-21 11:33:43
Jeżeli pompa cały czas pracuje,to znaczy,że przelewa paliwo tyle czasu i ile jeździsz. Pompa pracuje tłocząc benzynę do wtrysków (które są odcięte) i paliwo wraca przewodem zwrotnym do baku. Możliwe,że po przejściu przez filtr x razy masz już paliwo o czystości laboratoryjnej. ![]() Moim zdaniem wypadałoby już go wymienić. ![]() Chociaż nie można też wykluczyć drgawek agonalnych pompy ![]() [ wiadomość edytowana przez: JaRabbit dnia 2008-03-21 11:35:02 ] |
![]() sadsoon Daewoo Espero Skarżysko-Kamienna | 2009-08-21 15:33:15 Właśnie po wymianie oleju też zabrałem się za wymianę filtra. I mam tak masakrycznie korodowane przewody paliwowe że strach się bać... I chciałbym kupić wszystkie przewody paliwowe jakie są w Esperaku - mogą być nawet oryginalne metalowe... Ale napiszcie mi jak one sie dokładnie nazywają (bo na stronach sklepów internetowych pisze przewód paliwowy zasilający... nie znam się dokładnie na tym więc wybaczcie ![]() Przeważnie chodzi mi o przewód na którym jest filtr, ale przydałoby się wymienić także powrotny... I jest jeszcze jaki przewód który biegnie od zbiornika paliwa, dokładnie od kostki z kabelkami - podejrzewam czujnika poziomu paliwa... Więc proszę o pomoc.. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-08-21 16:40:12 Wyjścia są dwa:
1. Idź do motosklepu, powiedz co chcesz i niech Ci sprowadzą 2. Jedź do warsztatu i niech warsztat się martwi o części. |