Sprzedaz klasyka za granice?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Powiedzmy ze chciał bym sprzedas swojego 128 za granice...autko ma juz powyzej 25 lat..a wiec w mysl przepisów juz jest Oldtimerem...

...jakie są przepisy w zwiazku z wywozem takiego samochodu poza granice panstwa...samochodu lub motocyklu powyzej 25 lat...nie zarejestrowanego na żółtych?

gdzie szukac takich informacji?

podobno przy wywozie pojazdów powyzej 25 lat obowiazuja jakies dodatkowe przepisy,...czy tak?

jesli tak to gdzie o tym szukac?

Pozdr.

Musiałbyś się chyba przejechać do wydziału komunikacji i tam się zapytać. Powinni udzielić Ci potrzebnych informacji. Ciężko jest cokolwiek powiedzieć, bo może się okazać, że jest jużto nieaktualne i lipa się okaże.
Jednak może być tak, że jeżeli auto nie jest na żółtych tablicach to nie ma większych przeszkód, żeby sprzedać je za granicę. Dopiero "Żółte" samochody są wpisane na listę zabytków i dopiero one są traktowane specjalnie. Ale na jakich zasadach to nie wiem.

Swojego 128 od biedy możesz sprzedać, ale jeśli nam mydlisz oczy 128, a tak naprawde myślisz o sprzedaży "włocha", to jak to zrobisz osobiście przyjade pod twój dom i kopne cie w twój zad.

MC.BRUTALL

....hehe.....powiało groza;]

..nie nie mysle o włochu..nie mysle tez o swojej 128..to temat czysto retoryczny...

poprostu interesuje mnie mozliwosc i zasady sprzedazy samochodów i motcykli powyzej 25 lat za granice...

o przywozie wiem prawie wszystko..ale o sprzedazy nic;]

witam,
z tego co ja wiem, to nie ma znaczenia czy auto jest na zoltych blachach czy nie, nie mozna nic wywiezc (oficjalnie) za granice co jest warte ochrony jako zabytek, tak wiec nasi wspaniali urzednicy decyduja co jest warte ochrony a co nie, jak sie upra to nawet malucha obejma ochrona zabytkow...
z innych zrodel wiem ze sa ludzie ktorzy wszystko wywiaza