| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-10-30 20:41:38 Ze co prosze??
Ile kosztuje? Poduszka zaiweszenia silnika w skorpionie kosztuje 10 zl - w sklepie pewnei ze 25!. Mozna to wymienic samemu - trzeba w jakis sposob wywindowac silnik w gore lekko - albo zawieszajac go na czyms(np. sufit) i podciagajac w gore,albo podlewarowac(spoko Lewar- POZA - oczywiscie nakretkami od poduszek. W sumie to przewody od chlodnicy trzeba kontrolowac - ale nic im sie stac nie powinno - generalnie patrzyc czy cos sie nie naciaga zbytnio! Nie pamietam juz Gorzej jest odkrecic nakretke ta co jest w belce przy poduszce -ale tez DA sie to zrobic - lekki zaped majsterkowicza z przeczkola powinien wystarczyc. Wymienic poduszke, wkrecic lekko nakretki - wycentrowac do wieszakow silnika, dokrecic, oposcic silnik przykrecic uszy i gotowe. Zalecam uzyc poduszki od Niwy - twardsze i sama guma, bez zbednych sprezyn etc - ale nowe oryginalne na pewno sa OK! JA to co innego, bo krece silnior do 7000. A jak sprawdzic stan, to nie wiem - proponuje nagrzac silnik, jechac pod gore jakas sporawa, zatrzymac sie w polowie, i probowac ruszyc, jesli bedzie sie czeslo(lewar od biegow i pedal gazu) - to najprawdopodobniej sa do dupy. |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2004-10-30 22:16:11 Niestety, ale ceny do 110 tak właśnie wyglądają a poduszki od samary nie pasują. |
SAL SYMPATYCZNY GOŚĆ RWD Poznań/Wrocław | 2007-03-18 13:39:49
Pada u mnie poduszeczka po jednej stronie (guma popękała) i chciałem spróbować wymienić samemu
Czy dobrze rozumiem, ze wystarczy odkręcić tylko te dwie poduszki po obu stronach komory silnika, podnieść lekko silnik (za miskę olejową lewarkiem? głupi pomysł?), zmienić poduszki, opuścić, przykręcić i gotowe? Jestem dość zielony z mechaniki, chcę to zrobić samemu, ale nie chcę zrobić krzywdy Władzi - więc będę wdzięczny za wszystkie sugestie Zanim zmienię w mojej, spróbuje jeszcze wyjąć poduszki spod silnika z niejeżdżącego egzemplarza |
SAL SYMPATYCZNY GOŚĆ RWD Poznań/Wrocław | 2007-03-19 06:20:21
Łeee A można wymienić tylko jedną poduszkę, podnosząc tą jedną stronę silnika - na przykład przy samej poduszce? Czy trzeba podnieść silnik na środku i zmieniać obie? Albo odkręcić obie, podnieść na środku i zmienić tylko jedną? Czy dobrze rozumiem, ze trzeba podnieść go około ~12 cm do góry?
Sorry, że zadaje tak prozaiczne pytania, ale naprawdę nie chcę popsuć
[ wiadomość edytowana przez: SAL dnia 2007-03-19 06:33:08 ] |
SAL SYMPATYCZNY GOŚĆ RWD Poznań/Wrocław | 2007-03-25 20:40:39 Ech, wymiękam, Panowie Słodowi Podnieść silnik to nie problem, ale odkręcić tą nakrętkę od dołu to już nie takie proste. Że nie wspomne o tej od góry, nijak tam się nie da klucza wsadzić Chyba jutro się przejde po jakimś narzędziowym i poszukam innych wynalazków do odkręcania śrubek |
doktor80 SYMPATYCZNY GOŚĆ SAMARA Poznan | 2007-03-25 21:23:49 Do odkręcenia dolnej wysyarczy nasadka na kiju a u gory musisz sie pomęczyć ale dasz rade !!!! nie ma rzeczy nie mozliwych, zapamiętaj nieda sie tylko jednej zeczy zrobić rozłozyć parasola w dup................
Bądz twardy. |
Perzan Przyjaciel LKP ST191L-DWMNKW Kraków | 2007-03-26 20:31:12
Od góry albo nasadka z przegubem (też może być na kiju ) albo kopytem powinieneś się dostać.
Nie poddawaj się
Pozdro. |
BA3_CCCP lada justynow_lodz | 2007-03-27 01:28:57 a jeżeli będziemy jeżdzili na rozwalonej poduszce pod silnikiem to co może się rozwalić??
bo nie wiem czy sięjuż przyzwyczaiłem czy po prostu nie ma skutków ubocznych;P |
Perzan Przyjaciel LKP ST191L-DWMNKW Kraków | 2007-03-27 06:02:12
Na początek druga poduszka, a potem różnie może być. Poduszka skrzyni albo od razu silnik wybierze się na spacer... Pozdro. |
kolba20ZGIERZ ŁADZIARZ Łada 2107/Volvo 940 ZGIERZ | 2009-07-23 22:37:47 Odgrzeje kotleta
Wkładałem dzisiaj silnik do Ładzianki i założyłem poduszki pod silnik od Nivy i widze że silnik wyżej stoi i zacząłem sie zastanawiać czy aby maska mi sie zamknie( zdjęta) , czy ja założe skrzynie nic nie bedzie opcierać itp Ktoś przerabiał ten motyw |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2009-07-24 20:46:07 Ja- bez problemu.
Sam widzialem pare takich ladzianek od 2101 do 2107. I zawsze bylo ok. |
kolba20ZGIERZ ŁADZIARZ Łada 2107/Volvo 940 ZGIERZ | 2009-07-24 21:19:58 Dzięki Krzysiu tak myślałem, ale się po prostu przestraszyłem że znowu silnik do góry i jeszcze szukać nowych poduszek do klasyka. Póki jeszcze nie mam założonej chłodnicy i maski muszę wymienić uszczelniacz na przodzie ( który nie wiem gdzie jest ale chyba trza koło pasowe odkrecić i w tym dekielku jest noi nie wiem czy olej musze spuszczać) bo przód silnika się poci oraz pompe wody bo coś już słabo chodzi orginalna która ma 20 lat
[ wiadomość edytowana przez: kolba20ZGIERZ dnia 2009-07-24 21:21:25 ] |
kolba20ZGIERZ ŁADZIARZ Łada 2107/Volvo 940 ZGIERZ | 2009-09-21 11:13:52 Kurcze noi zapiąłem już skrzynie na nowej poduszce, wał wszystko na cacy i tak mi silnik się przysunął do komory że sie oparł i blokuje cięgno gazu Nie mam pomysłu jak teraz spróbować ustawić silnik ( bo są nowe poduszki silnika od Nivy) na poduszkach. Ktoś może robił coś takiego?? Ile powinno być luzu miedzy silnikiem a komorą silnika żeby było cacy??? |
janjestemjan Kandydat na Kandaydata łada 2107 kielce | 2009-09-21 22:05:13 dolne śruby poduszek posiadaja spory luz w otworze belki. tak że możesz spróbować je zluzować i pchnąć silnik razem ze skrzynią do przodu. a te poduszki raczej nie mają wpływu na przesunięcie silnika. Może coś jest nie tak z nadwoziem. a pro pos w takim położeniu silnika przy skręceniu kołami w prawo do oporu pracujący silnik będzie się obijał o drązek środkowy---też to przerabiałem> |
janjestemjan Kandydat na Kandaydata łada 2107 kielce | 2009-09-21 22:09:11 a co do uszczelniacz to wystarczy odkręcić koło pasowe i je wysunąć. uszczelniacz wydłubać jakimś grubym śrubokrętem i wstukać nowy-od zewnącz bez zdejmowania dekla. |
kolba20ZGIERZ ŁADZIARZ Łada 2107/Volvo 940 ZGIERZ | 2009-09-24 11:06:12 Dzięki za podpowiedzi!! Kurcze martwią mnie te poduszki, bo buda jest wszystko oki a najpierw włożyłem silnik i dobrze nie dokreciłem poduszek od spodu i jak założyłem skrzynie i ją skreciłem z silnikiem to jakoś sie tak przysunął i oparł o komore , moze poprostu skrzynia go przyciągneła bo na poduszkach był lużny. Nie mam pomysłu jak teraz naciągnąć silnik w stronę przodu czy zluzować skrzynie i wtedy czy jakoś całość
Zreszta i tak musze dostać sie do koła zamachowego by je zablokować by odkręcić koło pasowe by wymienić ten uszczelniacz. |