Obniżenie auta - pytanie!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Chciałbym obniżyć z przodu mojego essa metodą garażową czyli obcięcie spręzyn. Czy ktoś może coś takiego robił, ile można obciąć zwoi żeby nie przesadzić, jakie mogą być tego konsekwencje. Prosze o poradę zanim się za to zabiorę

Dzięki i pozdrawiam

Nie wypowiem się, bo bana dostanę...

Dzizys!!!!
Jak chcesz zyć to odradzam obcinanie sprezyn, temat był poruszany wiele razy, zmienia sie wtedy charakterystyka sprezyny i takie tam, na allegro idzie dostac uzywki springi do przodu juz w granicach 200 zl a jakosc i bezpieczenstwo jazdy , do obcinanych sprezyn jest nieporownywalna!!!
ODRAZDZAM!!

ja już kupiłem z obciętymi i powiem że komfort jazdy jest zerowy auto na każdej dziurze to skaczej jak żaba. Jednym słowem odradzam!!!!!!!!!! a ja juz kupiłem sprężynki obniżające na przód wieteca -60 za 50 zł więc jak dobrze poszukasz to napewno coś znajdziesz.

Wstyd się przyznać, ale też jeżdziłem na obciętych, w poprzednim samochodzie... i jeszcze miałem gumy utwardzające żebym miską przy hamowaniu o asfalt nie zawadzał. Jeżeli chodzi o jazdę to w sumie niezauważyłem różnicy między progresywną sprężyną a obciętą - taki sam brak komfortu i sztywność zawiasu. Ale... jak samochód wybije i koło pójdzie do góry taka obcięta sprężyna może wypaść!!! Nie polecam!!! to jest zwyczjanie niebezpieczne...

dedykowane sprężyny to ok 200zł więc nie majatek nie warto ryzykować że po przejechaniu dziury sprężyna wypadnie z mocowania i w tedy się nam dopiero zrobi gleba

Cytat:
2007-03-29 10:41:07, mody1982 pisze:
Witam Chciałbym obniżyć z przodu mojego essa metodą garażową czyli obcięcie spręzyn. Czy ktoś może coś takiego robił, ile można obciąć zwoi żeby nie przesadzić, jakie mogą być tego konsekwencje. Prosze o poradę zanim się za to zabiorę Dzięki i pozdrawiam

mozna i obcinac ale konsewkwencje moga byc powazne..

gdzies czytalem na jakims forum ze typowi pekla sprezyna wlasnie obcinana ( o dziwo on nawet o tym nie wiedzial, taki samochod juz kupil) i pekla w czasie jazdy....jego ostatniej jazdy.

sprezynki do essa nie sa az takie drogie wiec warto kupic normalne.