MotoNews.pl
5 Prośba o poradę(prawną?) (222203/13) - PT

Prośba o poradę(prawną?)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Pewien człowiek kupił samochód od pewnej Pani. Następnego dnia ja kupiłem od Pana samochód. Pan ma umowe kupna-sprzedazy i nie zdąrzył przerejestrować samochodu ani go opłacić w urzędzie skarbowym. Co tu robić? Czy pisac drugą umowę k-s z Panem czy przepisać umowę z Panią tylko zmieniając dane Pana na moje?

Ciebie nie obchodzi, czy Pan coś opłacał, czy nie
Ty płacisz w US od umowy z Panem, potem z dwiema umowami(pierwsza pana z panią, druga pana z Tobą) idziesz do WK i rejestrujesz pojazd
w żadnym wypadku nic nie kręć i nie daj Boże podrabiaj

Bierzesz 2 umowy i idziesz rejestrować. Natomiast, kto płaci w US za 1 (pierwszą) umowę - wydaje mi się, że poprzedni właściciel, a tobie to wisi.

tak jak grzesiek pisal nic nie kombinuj. ty placisz za swoja umowe i potem do WK. to napewno. natomiast nie jestem do konca przekonany jak wyglada kwestia podatku od pierwszej umowy. teoretycznie nie powinno cie to dotyczyc, bo nie figurujesz na niej. ale w tym temacie dowiedzialbym sie jeszcze w skarbowce. chociaz - dlaczego niby masz placic 2x podatek przy zakupie pojazdu??

A z innej bajki: powiedzmy że ktoś sprowadził sobie samochód i przez pół roku nie zapłacił ani akcyzy ani podatku od kupna. I teraz boi się iść do urzędu skarbowego. Są jakieś wnioski czy podania o przedłużenie terminu czy coś?

prośba o niekaranie z uzasadnieniem

lepiej isc do nich i probowac odkrecic, ja wiem tylko tyle ze skarbowka ma najlepsze psy goncze, ktorych nawet policja nie ma - i lepiej nie fikac z nimi Mysle ze da sie to jakos polubownie zalatwic, dobry pretekst, tlumaczenie i dasz rade- czego zycze !

hej hej to nie ja jestem w takiej sytuacji Ja wszystko załatwiam na czas!
A jakie uzasadnienie ma ktoś sciemnić?

po pierwsze- google Twym przyjacielem
w minutę można znaleźc potrzebne informacje

po drugie- za mało danych
czy została złożona deklaracja AKC-U w uc czy nie?
podatku od kupna nie ma

Masz racje, sory- nie pomyslalem ze wystepujesz nie koniecznie w swoim imieniu.
Moze zatelefonowac do nich ? popytac ?
Zawsze mozna zadzwonic do skarbowki do innego miasta.

ale co ma skarbówka do tego możecie mi powiedzieć?
tam się tylko bierze zaświadczenie za 150 zł,które jest potrzebne przy rejestracji
nic więcej

W urzedzie skarbowym powinno sie zaplacic podatek od umowy k/s jesli wartosc przekracza 1000 pln, a jesli nie przekracza to trzeba jakies papiery wypelnic tak czy tak. PCC costam

witam kolegów tak mnie zainteresowałtroszke ten temat, a szczegolnie ostatni post przedemna, tzn. kupilem w październiku zeszłego roku opla vectre a , w umowie mam wpisana cene do 1000zł nie pamietam ile dokladnie, a czy musial bym isc do skarbowki zlozyc jakies papiry ze nabylem auto za taka cene??? bo nic nie zalatwialem .

Cytat:
2009-02-19 20:08:10, Krzysztof-Fleszer pisze:
W urzedzie skarbowym powinno sie zaplacic podatek od umowy k/s jesli wartosc przekracza 1000 pln, a jesli nie przekracza to trzeba jakies papiery wypelnic tak czy tak. PCC costam

W urzędzie skarbowym, jeśli jest to konieczne, należy złożyć deklarację PCC-1 i dokonać w kasie wpłaty podatku od czynności cywilnoprawnych - wyłącznie, gdy umowa kupna zawarta została na terytorium Polski. Gdy umowa kupna sporządzona została na terytorium innego państwa, nie podlega ona ustawodawstu polskiemu, dlatego nie ma wówczas konieczności płacenia podatku od czynności cywilnoprawnych.

[ wiadomość edytowana przez: Grzesiek dnia 2009-02-19 22:54:39 ]

Cytat:
2009-02-19 21:00:08, Adik20 pisze:
witam kolegów tak mnie zainteresował troszke ten temat, a szczegolnie ostatni post przedemna, tzn. kupilem w październiku zeszłego roku opla vectre a , w umowie mam wpisana cene do 1000zł nie pamietam ile dokladnie, a czy musial bym isc do skarbowki zlozyc jakies papiry ze nabylem auto za taka cene??? bo nic nie zalatwialem .

Nic nie musisz składać. Jeśli kupisz w komisie i masz fakture też nic nie musisz składać. Ostatnio też się zmieniło, że Wydziału Komunikacji nie interesuje czy zapłaciłeś podatek od umowy k/s (przy autach kupionych w Polsce, sprowadzanych nie wiem).
Poprostu rejestracja pojazdu to jedno a podatek to drugie.

tak kupowałem w komisie i mam fakturke zakupu . dzieki za informacje.

Cytat:
2009-02-19 22:51:59, Grzesiek pisze:
W urzędzie skarbowym, jeśli jest to konieczne,
należy złożyć deklarację PCC-1 i dokonać w kasie wpłaty podatku od czynności cywilnoprawnych

przy zakupie pojazdu (umowa kupna - sprzedazy na terenie RP) jest konieczne zlozenie PCC-3 (gdzies od 2 lat) a nie PCC-1, to tak dla jasnosci rozni sie to chyba tylko tym ze na 3 nie masz miejsca na podpis sprzedajacego. masz na to 14 dni. co ciekawsze - jezeli kwota na umowie nie przekracze 1000 pln to nie placisz od tego podatku (jak przekracza to 2% od calosci) ale I TAK musisz zlozyc PCC-3

pzdr

Przeraziłeś mnie Kruchy nie na żarty. W związku z tym przeczytałem ustawę z dnia 9 września o podatku od czynności cywilnoprawnych (stąd nazwa pcc) dość dokładnie.

Ponieważ w art. 10 ust. 1 jest napisane, że deklarację w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych należy złożyć w ciągu 14 dni, postanowiłem zadzwonić do Urzędu Skarbowego Warszawa-Mokotów. Dowiedziałem się: na podstawie art. 9 ust. 6 przedmioty ruchome o wartości do 1000 zł są zwolnione z podatku, więc nie da rady obliczyć i wpłacić podatku określonego w art. 10 ust. 1.

Reasumując nie składamy deklaracji PCC-3 (dla aut, których wartość jest niższa od 1000zł), ponieważ nie da rady wyliczyć podatku od kwoty zwolnionej od podatku. Niemniej inne urzędy skarbowe mogą interpretować inaczej ten zapis.

[ wiadomość edytowana przez: A13 dnia 2009-02-23 12:20:50 ]

podobno pojazdy typu Łada, Skoda Favorit/120/maluch/125p defaultowo są zwolnione z podatku niezależnie od kwoty zakupu i nie trzeba nic składać - info z 1 ręki!

Cytat:
2009-02-23 12:46:01, Konriii pisze:
podobno pojazdy typu Łada, Skoda Favorit/120/maluch/125p defaultowo są zwolnione z podatku niezależnie od kwoty zakupu i nie trzeba nic składać - info z 1 ręki!

Nie są zwolnione! Jeśli kupisz powyzej 1000zł i będziesz miał taką kwotę na umowie, to musisz zaplacić.
Chodziło Ci pewnie o to, ze jak wpiszesz 1zł to i tak nie sprawdzą, bo tych aut juz nie ma w tych mądrych ksiązkach z wycenionymi autami. Gdy w zeszłym roku kupiłem motocykl, miła Pani chciała mi podniesc cene, lecz w ksiązce miała roczniki powyzej bodajże 1994roku, więc nie miała podstaw. Pewnie tak samo jest z samochodami, rocznikom starsze niż np 94 można śmiało pisać 950zł i tak nikt nie bedzie miał podstaw by cenę podnieść. Nie wiem tylko czy samochody też zaczynają się od 1994 roku czy inaczej.