MotoNews.pl

[S] nowe znaczki licencja fiat

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie, stan idealny. z bolcami. 100zł.

wrzuć jakieś foto

http://img829.imageshack.us/i/lastp.jpg/
UP

to oryginal czy raczej wspolczesna podroba ?

oryginał

współczesna, nie współczesna, ale coś za bardzo kwadratowa.

Cytat:
2010-07-19 22:18:37, borysirl pisze:
to oryginal czy raczej wspolczesna podroba ?

współczesna podróba na 90%
Oryginały mają "gładkie" napisy.

wg mnie oryginal.

Cytat:
2010-07-20 08:08:28, JustRalf pisze:
współczesna podróba na 90% Oryginały mają "gładkie" napisy.

a te jakie mają? chropowate?? na czym polega gładkość napisów?

Cytat:
2010-07-20 09:19:47, Kustosz pisze:
a te jakie mają? chropowate?? na czym polega gładkość napisów?

Przygotowałem na szybko porównanie tego, o czym napisałem.
Wszystko na podstawie fotek z aukcji Allegro, licencja fiat i emblemat:

Po lewej - oryginały: gładkie napisy
Po prawej - podróby: chropowate napisy

Głowy sobie za to urwać nie dam, ale takie jest moje zdanie i gdzieś się już z nim spotkałem.

ostatnia fotka po lewej to rzemiosła.
mhm żadnej chropowatości nie widzę. ten ostatni po prawej to ma lakier do paznokci co to kwadratowości, wieczorem wstawie dodatkowe foto to zobaczycie sami co i jak.

Oryginał jest węższy na końcach niż na środku plus ma zaokrąglone rogi. Na 99% ten na "porównaniu" na dole po prawej to oryginal odmalowany kiepsko.

[ wiadomość edytowana przez: Julo dnia 2010-07-20 14:37:28 ]

rzucacie tymi 99 i 90, ale coś mało celnie
Julo - ten znaczek po prawej to podróbka, sam sprzedający na GG przyznał się że to nie oryginał.
tutaj fotoo
http://img842.imageshack.us/i/parole.jpg/

No to wystarczy ci, ze te z mojego zdjecia to 2 nowe, ne wyjmowane nigdy z woreczkow oryginaly z prodryna?

CO DO "LICENCJI FIAT" ORGINALNE SĄ JEDYNIE EMBLEMATY WYTWARZANE PRZEZ "PRODRYN" Z SOSNOWCA! Posiadają one bolce i białe kółeczka - zapinki (które nawiasem mówiąc dość słabo trzymają).
Prodryny są doskonałej jakości, praktycznie niezniszczalne.
Niektóre podróby "LICENCJI FIAT" nie mają wogóle bolczyków, litery są srebrne zamiast chromów i chropowate a czerwień - to zwykła farba od paznokci.

Co do przedniego znaczka "POLSKI FIAT", to oryginały mają na rewersie napis: "DEPOSITADO" i dalej wytłoczone liczby. Podróby są z tyłu gładkie i mają chropowate litery często srebrne zamiast chromów.

Pasjonuje się tematem od 1983r. i wiem, co mówię.

Pozdrawiam, Krzych.

Jeszcze jedno: orginalne znaczki "LICENCJA FIAT" rzeczywiście są minimalnie węższe na rogach, niż w środku (nie są prostokątem).
Przez okres 15 lat wytwarzania wzór róznił się kilkoma drobnymi szczegółami (wymogi technologiczne linii). Jak ktoś ma wątpliwości, niech zerknie w katalog części zamiennych A.D. 1971r., a dowie się, że te znaczki oznaczano jako "Prodryn".
Pozdr.

panie wiela za nowa licencje ;p

niemało...

Cytat:
2011-03-25 13:51:06, Koneser62 pisze:
Co do przedniego znaczka "POLSKI FIAT", to oryginały mają na rewersie napis: "DEPOSITADO" i dalej wytłoczone liczby. Podróby są z tyłu gładkie i mają chropowate litery

Ty się tak nie rozkręcaj. Włoskie importy miały włoskie oznaczenia, polskie późniejsze nie miały i tyle.

Kolega z Krakowa szczególarz - DOBRZE, DOBRZE!
Późniejsze rzeczywiście nie miały - pisałem o wcześniejszych.

- Ma ktoś do sprzedania emblemat "LICENCJA FIAT" (jak na foto z etykietą Prodryn niżej) ? Chętnie kupię, ale w rozsądnej cenie!