Silnik 1.6 / 1.7 z nivy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co taki silnik da w Ładzie zamiast 1.3???

Bo moge kupić za 350zł. No i w sumie nie wiem. Ja tam jestem kierowca emeryt.

Jakies wady/zalety?

Drobny wzrost mocy , tak z 65 koników w silniku 1,3 na ponad 80 w silniku 1,7, do tego konkretniejszy moment obrotowy. Wady - głośniejsza praca (zawsze to łańcuch rozrządu a nie pasek) i jednak minimalnie gorzej się wkręca na obroty. No i oczywiście komponuje się jedynie dobrze ze skrzynią piątą.

A ktos wkładal taki silnik?
Zadowolony?
Czuje niedosyt?

Ja mam 1,6, w porównaniu do 1,3 rakieta. Jednak po głowie chodzi mi coś mocniejszego.Co do głośności pracy silników, na łańcuchu jest rzeczywiście głośniejszy, ale bezpieczniejszy.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Cytat:
głośniejszy, ale bezpieczniejszy

Już czuję jak rozkwitnie dyskusja o wyższości jabłek nad gruszkami
Ze swojej strony powiem tak - 1.3 nigdy nie miałem, więc o głośności się nie wypowiadam, ale faktem jest, że mój 1.5 po zagazowaniu stracił wigor (po przełączeniu na benzynę jest wyraźnie dynamiczniejszy). Dlatego po cichu marzę o podmiance na 1.7 - chciałbym mieć dynamikę zdrowego 1.5 z beną, ale używając tańszego paliwka w rozsądnych ilościach). I żeby uciąć dyskusję, nie chcę rzeźbić auta - mocniejszy fabryczny silnik mi wystarczy. Pewnie jak bym miał kupić okazyjnie 1.7, tak bym zrobił. Wszystko zależy od tego czego się chce od auta.

Bo 45 km odemnie na autozłomie mają silnik Nivy za 500zł.

A ja mam do zezłomowania zgnite Suzuki Swift. I go wezmą za 250zł. Czyli silnik bym miał dopłate 250zł.

Tylko musze kumpla zagadać o lawete. Bo to pewnie 100-200zł bedzie jak nic.

Wszystko fajnie, ale jaki w końcu jest motor, 1,6 czy 1,7?

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

brac brac
nie przejestrowywac
i palic glupa na przegladzie