MotoNews.pl
1 Klocki LUCAS - kontrolka (7074/5) - PT

Klocki LUCAS - kontrolka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wymieniłem klocki w hamulcach LUCAS. Nowe założone klocki są bez czujników. Co zrobić by na desce rozdzielczej zgasła kontrolka zużycia klocków > Czy po prostu zewrzeć te kabelki?

To jest zagadka

U mnie jak kable są odłączone to się nie świeci,dopiero jak je zewrzesz to się świeci kontrolka.
Czyżby u Ciebie było inaczej

Ja mam urwany kabelek z jednej strony i lampka się świeci cały czas. Czujnik od lampki jest tak skonstruowany, że im większy opór przewodu - tym mocniejsze światło. Przy zwarciu kabelków lampka powinnna zgasnąć.

Klocek z czujnikiem to nic innego jak wtopiony kabelek, w yniku zużycia klocka ten kabelek się przeciera o tarczę. Na 100% złączyć kabelki

Wyjmij zarowke ja tak zrobilem, skutek 100%

no ja tez mam odłączone kabelki i mi nie swieci
moze masz po prostu gdzieś zwarcie?

He.Ta kontrolka zużycia klocków to mi sie swieciła cały czas,
nawet po wymianie na nowe pokazywała, że są zyżyte.
No to niczym wziołem urwałem czujniki, wykręciłem żarówke
z zegarów i problem z głowy. Już nigdy sie niezaświeci i nie
drażni oka. Żarówke od rezerwy paliwa też wykręciłem.

I jaka to przy okazji oszczędność prądu

No, jeszcze musze cofnąć licznik tak o 50.000 i będe
spokojny.

i przy okazji odłącz i wyrzuc linkę prędkośiomierza po cholerę ci będzie jakaś wskazówka latała po zegarach. i w przyszłości kilosów nie trzeba będzie cofać

U mnie jest tak, że lampka hamulców się pali w dwóch przypadkach

1. Jak kbelek w klocku dotknie do tarczy hamulcowej (do masy)
2. Jak kabelek się przerwie (przerwany obwód)

Wiec, zby u mnie sie lampka nie paliła muszę zawrzeć kostke wychodzaca z instalacji i zabezpieczyc ją przed dodtknięciem do masy. Jeżeli komuś się pali kotrolka a klocki nie są jeszcze zdarte to niech sprawdzi, czy nie ma gdzieś przerwy na kablu (często zaraz za wtyczką - 2 razy u mnie się tak stało dopóki jej ładnie nie przymocowałem)

mam pytanie
Czy możliwe jest,że 9000km po wymianie klocków zacznie świecić kontrolka.Chcę dodać,że te klocki to nie firmy lukas i ,że hamuje dosyć czesto.

Powiem ci że możliwe i to nawet po 4000 od wymiany jak sie stosuje Fomar`y, ja tak miałem moze nie czujnik sie zaświecił, ale tak sie klocki starły że jak wyjąłem to czujniki wypadły poprostu z klocka, tak wiec w 100% jest to możliwe by sie już po 9000 zużyły. Ale zawsze mozesz sprawdzić czy kabel gdzieś sie nie przetarł, to sie często zdaża.

a ja mam takie spostrzezenia ze mam urwane kabelki, oraz troche zdemontowana instalacje ktora do nich jest doprowadzona. i zauwazam ze wlasciwie kontorlka nie swieci ale niekiedy jest tak ze po hamowaniu zaczyna swiecic. po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu oraz naduszeniu pedalu hamulca gasnie i znow za jakis czas sie zaswieca.
troche to denerwujace ale juz sie przyzwyczailem.

Czy aby myslisz o tej samej kontrolce ?

Kolega mówi o kontrolce w kształcie pedału hamulca, a ta to sie zapala w więkoszości jak chce, i odpowiada za sprawdzanie czy ci sie zapalają światła stop, a steruje nią urządzenie mikroprocesorowe, czasami pomaga wyjęcie go i wsadzenie spowrotem, kiedyś tak zrobiłem i prze 1,5 miesiaca miałem spokój.

WITAM ja tez mam problem w atu z97 roku mam klocki z czujnikami sa sa tam dwa kableki tylko ze ktos sobie to zmodyfikowal i urwal te kable z klockami stad moje pytanie: czy mozna kupic te wtyczki w sklepie gdzies? bo chetnie bym to uruchomil

WITAM ja tez mam problem w atu z97 roku mam klocki z czujnikami sa sa tam dwa kableki tylko ze ktos sobie to zmodyfikowal i urwal te kable z wtyczkami stad moje pytanie: czy mozna kupic te wtyczki w sklepie gdzies? bo chetnie bym to uruchomil chodzi mi to te czesc wtyczek co sa orginalnie w nadwoziu druga czesc mam w nowych klockach
cos mi sie popapralo z postem sorki

[ wiadomość edytowana przez: adam-di dnia 2005-11-15 16:26:59 ]

po 12-15 pln/sztukę (!!!) w dobrych sklepach moto....

Roberg mnie ubiegł z odpowiedzią . Miałm to samo napisać.