Moi drodzy! Chciałem Wam bardzo gorąco polecić warsztat w Warszawie – Włochy, na ul. Chrościckiego 69A – prowadzi ten warsztat p. Grzegorz Baliński. Tel. kontaktowy 0-602 260-158. Zakres usług i opis na końcu tego wywodu.
Już niektórzy słyszeli o moich perypetiach ze sportowym fotelem - w tuning-szopie zamontowali mi go tak że mogliby mieć mnie na sumieniu!!!
Pierwotnie chcieli fotel przymocować do szyn na stałe, bez możliwości regulacji, no to powiedziałem że to nie rajdówka i coś takiego w rachubę nie wchodzi. Zgodziłem się na wyprucie mocowań ze starego fotela spisując go na straty, ale by była możliwość przesuwania.
Chłopaki chcieli pójść na straszną łatwiznę (choć i tak bujali się z tym 6 godzin) – odkręcić i przykręcić i już – no to fotel był tak wysoko że zagłówkiem dotykał sufitu i nie było miejsca by wsiąść bo kierownica prawie dotykała fotela... No cóż, musieli więc uciąć o połowę mocowania (już robota – szlifierką z 15 minut) i wreszcie obniżyli go. Moje refleksje? Po pierwsze zostawili ostre, poszarpane krawędzie, że można było sobie łapy pociąć, po drugie te mocowania były na wierzchu (taaak, estetyka pełną gębą), po trzecie – jako że mocowania są szersze od fotela Bimarco, to zamiast go wypośrodkować, po prostu przesunęli cały fotel o kilka cm w prawo (!!!) (a po co siedzieć na wprost kierownicy i pedałów, prawda?), zapomnieli o gnieździe do pasów (dobrze że nie wyrzucili), mocowanie to były cztery delikatne kątowniki, do tego z lewej coś a’la dystanse ze śrubek (wyobraźcie sobie, że siedzicie na fotelu, a jednym z mocowań jest śrubka długości 6 cm W POZIOME to utrzymuje – ten fotel był raczej zawieszony na niej) no i fotel wciąż był o 4 cm za wysoko – siedziałem o tyle wyżej niż przedtem, ledwo wsiadałem a wysiadanie to już normalnie ekwilibrystyka, miałem za daleko do gałki zmiany biegów, wszystkich przełączników, korby do szyb, mogłem zapomnieć o schowku w drzwiach.
Normalnie zamiast się cieszyć z fotela to chciało mi się wyć i wracać do starego fotela...
I do tego ta śrubka już zaczynała się wyginać pod ciężarem (a przecież schudłem ostatnio 2kg).
Natychmiast zacząłem szukać warsztatu, ślusarza, tapicera itp. aż w końcu jeden facet polecił mi swojego bratanka – co miał warsztat lakierniczy a teraz się przekwalifikował na serwis klimy plus różne naprawy – prawdziwa złota rączka do napraw samochodowych!
Dla porównania – też w 6 godzin facet najpierw obejrzał i przemyślał co jak zrobić by było dobrze, wszystko dokładnie obmierzył, wyspawał mocowania z grubej, porządnej stalowej rury, wygładził ostre krawędzie po tamtych ... (ekhm), polakierował na czarno że wygląda jak „fabryka”, a z plastikowych osłon z boków starego fotela za pomocą zgrzewarki, podgrzewarki, silikonu, wycinarki, szlifierki, uszczelki i POMYŚLUNKU tak przemodelował że normalnie mam pełne osłony w obecnym fotelu wyglądające prawie jak fabryka!!!!!
Aha – i jeszcze na moja prośbę zrobił możliwość regulacji wysokości siedziska z przodu...
I wszystko za 250 złotych, uważam że warte tych pieniędzy.
Normalnie geniusz – złota rączka, bardzo sympatyczny, któremu się chce (rzadki przypadek) podejmować wszelkie nietypowe naprawy, wymagające dużo dłubaniny, właśnie pomyślunku, gdzie normalnie inni by Was odesłali z kwitkiem bo nie chce im się robić skomplikowanych rzeczy, tylko np. każą kupić całą część jak zepsuła się tylko drobnostka (częste przypadki).
Jego oferta:
klimatyzacja – serwis, mechanika precyzyjna, zamki, podnośniki, siłowniki wycieraczek etc. Naprawa szyb (pęknięcia),
wszelkie naprawy nietypowe wymagające inwencji, oraz (z mojej sugestii) montaż akcesoriów tuningowych (porządny montaż).
Polecam Go z czystym sumieniem, wiem że kto tam pojedzie to będzie zadowolony w 100%. Możecie mówić że jesteście z klubu Toyoty, to policzy ulgowo. Facet ma naprawdę do takich rzeczy smykałkę, na prawie każdy taki problem znajdzie rozwiązanie.
Możecie mówić że jesteście z klubu Toyoty, to policzy ulgowo, choć trudno tu mówić o konkretnych cennikach.
Podsumowując – POLECAM, POLECAM, POLECAM!
P.S. – już byłem z kolejną drobną „nietypową” naprawą i znów jestem w 100% zadowolony z efektu.