MotoNews.pl
7 Kamienie w półosiach 126p (259688/0) - PT

Kamienie w półosiach 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich.

Wymieniam półosie w 126 i mam dylemat dotyczący kamieni. Są one nacięte na dwóch przeciwległych ściankach, a na dwóch nie. Jak należy je włożyć, bo nie mogę się dokopać do takiej informacji. Są tam jeszcze podkładki. Czy podkładki wkładamy pomiędzy oba kamienie czy tylko po jednej stronie bo przy demontażu okazało się że są tylko po jednej stronie. Logicznie jest po obu..ale jak jest poprawnie?

Pozdrawiam i dzięki

Należy je włożyć ze wszech miar prawidłowo, tzn. te ścianki które są rowkowane są powierzchniami współpracującymi z kołami koronowymi. Czy podkładki są po jednej stronie czy po obu zależy m. in. od rodzaju podkładek a to zależy od rodzaju kamieni. Kiedyś kamienie były stalowe i przy każdym kamieniu była podkładka, później wprowadzono kamienie ze spieku i tam dawano już tylko jedną podkładkę ale za to grubszą.

Dzięki i jestem pod wrażeniem odpowiedzi, kopalnia wiedzy do nowych kamieni były po dwie podkładki, więc zakładam że maja być obie. jak odróżnić kamienie spiekowe od stalowych?

Kamienie stalowe można odróżnić od spiekanych po wyglądzie, stalowe są z litej stali a spiekowe ze spieku, widać na pierwszy rzut oka Poza tym stalowe miały krzyżujące się rowki a spiekane po prostu pięć równoległych.