MotoNews.pl

Głowica w 1.9GLD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytanie: jakim momentem należy dokręcić głowicę w silniku 1.9(diesel)? Jestem w trakcie naprawy głowicy i byłbym wdzięczny za możliwie szybką odpowiedź.

Dokrecamy w nastepujacy sposób w 3 etapach:
1. 30Nm
2. 70Nm
3. 120 stopni

Oczywiscie na nowych szpilkach. Na starych nie dociskaj do konca tych 120 stopni, tylko mniejszym katem.

[ wiadomość edytowana przez: KraseK dnia 2006-02-08 18:15:12 ]

Dzieki za info. Ale jak ma sie 120stopni do Nm? Na kluczu ustawiam moment a nie kąt więc troche nie kumam.

Rozwiązanie jest prostsze niż myślisz - poprostu obróć klucz o 120 stopni podczas ostatniego dokręcania

20kkm temu robilem uszczelke i dokrecalem wg zalecen producenta:

1. 30Nm
2. 60Nm
3. 180 stopni

i tez jest git

Cytat:
2006-02-08 18:47:52, Makaveli pisze:
Rozwiązanie jest prostsze niż myślisz - poprostu obróć klucz o 120 stopni podczas ostatniego dokręcania

a co to znaczy obróć klucz o 120 stopni?

Cytat:
2006-02-08 20:31:49, robreg pisze:
a co to znaczy obróć klucz o 120 stopni?

Należy rozpatrzyć problem przyjmując podejście deterministyczne, stosując kryterium doboru maksymalnej wartości oczekiwanej, opierając się na przesłankach probabilistycznych, przełożonych na skalę quasi-kardynalną, odnośnie do jednostki traktowanej jako całość systemu, bądź też jego element, czyli pociągnąć tym wymajchłem tak jak wkazówki zegara wskazują mniej więcej na taki wymach wskazówek jakby księżyc miał zajść zaraz po tym jak pierwszy kur zapiał

Mam nadzieję że taki mały tutorial wystarczy

Cytat:
2006-02-08 19:27:11, cebka pisze:
20kkm temu robilem uszczelke i dokrecalem wg zalecen producenta: 1. 30Nm 2. 60Nm 3. 180 stopni i tez jest git

Moje dane sa wg. AutoData - y

120 stopni to trzy ósme obrotu, prościej się nie da wytłumaczyć.
W zasadzie obie metody prawdopodobnie dają to samo w wyniku, a że łatwiej odmierzyć 180 (pół obrotu jakby ktoś nie wiedział) to polecam tą własnie metodę.
Oczywiście pół obrotu robisz normalnym kluczem, a nie dynamometrycznym, chyba że takim bez regulacji, albo go ustawisz na max.

Cytat:
2006-02-09 11:35:59, Cyneq pisze:
120 stopni to trzy ósme obrotu,

Nnnnno nie wiem. Jakbym nie liczył wychodzi mi 1/3, a to ni jak nie równe jest 3/8

Powinniśmy stworzyć kategorię "matematyka - wyższy stopień wtajemniczenia" i wrzucić do niej ten wątek

Dałem dupy, oczywiście że 3/8 to jest 135 anie 120
A wzięlo się to stąd, ze ja dokręcałem tą głowicę właśnie z "trzema ósmymi" - tak dokładnie było napisane w jakimś "poradniku" online. Znajde to dam linka.