Komputer wskazujacy zuzycie paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pewien pomysl na zrobienie urzadzenia elektronicznego do wyswietlania informacji o zuzyciu paliwa, itp.

Potrzebuje jednak informacji od osob znajacych sie na sygnalach elektrycznych wychodzacych z odpowiednich modulow w samochodzie.

Co sadzicie o tym ??

Carinus ostatnio pisal ze on ma zamontowane cos takiego Link

Pytaj,moze pomoge.W Zielonej mozna bylo kupic taki prosty komputerek do samodzielnego montazu ale podobno firma sie rozlozyla czy cos w tym rodzaju.Wiem tylko ze w tym moim komputerku zliczany jest czas otwarcia wtryskiwaczy.Podczas kalibracji podajesz mu ile paliwka sie przelalo a on dzieli ilosc paliwa przez czas otwarcia i otrzymuje dane o przepustowosci wtryskiwaczy w jednostce czasu otwarcia.Potem juz obrabia zadana wielkosc na rozne potrzebne mniej lub bardziej bajery.Przy zadanym czasie przejazdu i dystansie podaje jaka trzeba utrzymac predkosc jazdy aby dojechac do celu na czas i takie tam inne funkcje.
Znam sposob na zrobienie precyzyjnego urzadzenia do pomiaru zuzycia gazu.Blokuje mnie brak dostepu do malej turbinki przelotowej reagujacej na niewielkie nawet ilosci przeplywajacego czynnika w stanie gazowym.
Dzisiaj w pracy zrobilem juz projekt urzadzenia do automatycznego zalaczenia swiatel do jazdy dziennej,dzialajacego niezaleznie od przelacznika swiatel.

Carinus - ty to powinienes prowadzic kacik porad lub kacik mlodego racjonalizatora
Jak cos zmajstrujesz fajnego to zawsze dawaj znac na forum.
Na stronie elektroda.pl znalazlem wczoraj troche opisow do takich licznikow.

Widze ze kolega Carinus ma podobne zainteresowania co ja

Moze polaczylibysmy wspolne sily i moze wymyslimy jakies fajne urzadzenie przydatne w codziennym uzytkowaniu samochodu.

Ja takie urzadzenie do sprawdzania zuzycia paliwa chcialem zrobic na ukladzie mikroprocesorowym (wiecej pozniej mozna cudow z tym zrobic) mnie jednak blokuje odpowiednie urzadzenie do pomiaru np otwarcia wtryskiwacza itp.

P.S.

Czy dozwolone u nas jest w polsce aby podczas wlaczonych swiatel swiecily sie rowniez kierunkowskazy tak jak maja to zrobione samochody z USA?

Carinus czy ten wlacznik swiatel dziala automatycznie? tzn. masz jakis czujnik swiatla zainstalowany?

Do pomiaru czasu otwarcia musisz zaadoptowac procesorek.Ja moze rozkrece ten moj i jezeli jest oznaczenie to podam Ci na jakiej kosci jest to zrobione i bedzie latwiej pokombinowac.Do mikroprocesorow sie nie pcham bo nie mam jeszcze na tyle wiedzy i doswiadczenia.Ostatnio probowalem sil na PLD ale dalem sobie spokoj.
Wlacznik swiatel dziala automatycznie z ustawionym opoznieniem po zapaleniu silnika bez potrzeby recznego zalaczenia.Robie to pod swiatla do jazdy dziennej ale nie ma problemu z podlaczeniem pod mijania.Po wlaczeniu jakichkolwiek swiatel recznie,automacik samoczynnie wylacza sie.

Z tymi kierunkami u nas to nie wypali.Nie ma takiej mozliwosci.