| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-09-26 18:04:57 Niestety nie miałem przyjemności mieć takich aparatów w ręakch bo do zdjęć amatorskich wystarcza mi w zupełności Canon A40 2.0 MPix, ale myślę, że warto zapoznać się z przykładowymi zdjęciami ze stron testujących aparaty.
I tak dla przykładu: Olympus C-4000 TUTAJ i TUTAJ Olympus C-5050 TUTAJ i TUTAJ Każde zdjęcie oczywiście do powiększenia i dokładnego obejrzenia. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-09-26 18:15:33 Ja rowniez, jak Andrzej, uzywam aparatu 2,1 mega i jest to matryca w zupelnosci wystarczajaca (i DUZO tansza) od tych, ktore wymieniasz, jesli chodzi o zastosowanie amatorskie...
... aparaty 5,0 i wieksze to juz zastosowanie naprawde profesjonalne... i dla zwyklego amatora fotek niepotrzebny wydatek. No ale nie moje pieniadze, wiec ja sie nie wtracam. Jakosc zdjec przy ogladaniu fotek zmniejszonych o 3/4 w galerii ocenic nie ocenisz... nawet rozmazane zdjecie po zmniejszeniu o 75% obrazu staje sie duuzo ostrzejsze. |
Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2003-09-26 18:15:43
4 mega spokojnie ci starczą. Do odbitek 10x15 wystarczy zdjęcie ok. 1600x1200 piksli. Tak więc jeżeli nie chcesz robić jakiś ogromniastych odbitek to 4 mega będą aż nadto. Zresztą musisz pamiętać, że im większa matryca tym więcej miejsca na karcie zajmują zdjęcia robione w maksymalnej rozdzielczości. Bez sensu wydawać kasę na aparat, który ma X mega a później wszystkie zdjęcia robić i tak 1600x1200.
Teleobiektwu nie dokupisz do aparatu kosztującego normalne pieniądze. Tak więc to rozwiązanie chyba odpada. Większa ogniskowa zawsze w jakimś stopniu pogarsza jakość zdjęcia. Ale bez przesadyzmu.
Funkcje panoramy mają tylko firmowe karty olympusa. Wygląda to mniej więcej tak, że na wyświetlaczu aparatu pojawiają ci się ramki ułatwiające robienie zdjęć panoramicznych. Ale ponieważ olympusowe karty są drogie to lepiej dokupić jakąś normalną, a z sieci ściągnąć oprogramowanie do robienia panoram. Wyjdzie nawet lepiej (i taniej) niż w oryginale. Zresztą do aparatu zawsze dorzucają jakąś niewielką kartę, która może ci służyć do robienia zdjęć panoramicznych. |