MotoNews.pl
3 Jaki walek do malucha? (261877/53) - PT

Jaki walek do malucha?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiem że jest sporo tematów i informacji na temat sportowych walkow do malucha ale nie wiem na jaki się zdecydować. Na zimę chciałem wyjąć silnik i zacząć budowę mojej szczały. Bez sportowego walka się nie obejdzie. Chciałem kupić 385 ale światek teraz ich nie na i trzeba czekać na nie ponad dwa miechy. Do pana kałuży mam jakiś telefon ale nie odpowiada. Chce kupić wałek ale nie wiem jaki... Na ten 385 się strasznie napaliłem. No więc jaki inny wałek będzie przypominał 385 czy 555 i gdzie będę mógł go dostać? Dodam że samochód będzie wykorzystywany do kjsow i czasami do codziennej jazdy

385 jest wałkiem z którym trzeba powalczyć zeby coś z tego było, miałem i zadowolenia brak. Kup 290 p.Halczyńskiego (zagadaj do Pavlusa) głowice na 3mm, wydech a-grupa i lepszy dolot i już zapiernicza no i żywotność jest duża takiego motorka

temat rzeczywiście wiele razy poruszany i raczej trzeba było się podłączyć pod stary temat niż pisać nowy.
Co do wałka to pierw odpowiedz sobie na pytanie jaką chcesz mieć charakterystykę silnika, na wałku 385 nie pokręcisz silnika powyżej 6tyś, na 555 pokręcisz do 7 ale dużo gorszy dół. kwestia jakie są kjs ale mi np najłatwiej się jeździło na 700 i wałku 385 w całym zakresie fajnie jechał a 690 na 555 niestety poniżej 4 nie jechał wogóle więc trzeba umieć trzymać go na obrotach co jest o dużo trudniejsze.
Pomijam już że trudniej jest zbudować silnik na mocniejszych wałkach, więcej trzeba dopieścić rzeczy ale też efekt jest w jakimś tam stopniu lepszy.

Cytat:
2011-10-30 12:22:01, navis pisze:
zacząć budowę mojej szczały.

Co Ty będziesz budował ?

Mogłeś zadać pytanie, w którymś z tysiąca istniejących już tematów

Marzy mi się taka 700 na wałku 385, sportowy wydech, poprawiony gaznik oraz przerobiona głowica. Chce się dość solidnie przygotować na przyszły sezon i pokazać się w paru kjsach. Milten proszę o wyrozumiałość. Gdybym mógł to kupiłbym wałek od świątka i nie byłoby problemu. Niestety firma świątek nie ma teraz tych walkow. Narazie chce zgromadzić wszystkie części potrzebne do przeróbki i w zimę zacząć walczyć z tym silnikiem

Ty z nim nie walcz, ty go buduj(-; spokojnie i dokładnie.

Polecam kałuże 555. Dół w cale nie jest zły. Na seryjną skrzynie myślę, że jeden z najlepszych. Po odpowiednim dostrojeniu silnika można uzyskać dosyć fajną charakterystykę.