Wasze "odchyły od normy" podczas eksploatacji Łady

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
A założę sobie taki temacik w ten zimny, deszczowy wtorek. Może się przyjmie.

Tak więc, jak napisano w temacie - wasze dziwne, niepospolite zachowania, które uwidaczniają się podczas eksploatacji Łady. Zacznę od siebie. Wtedy gdy wiozę kilka osób, i otwiera się każdemu od środka z osobna drzwi po przyjeździe do domu mimo, że zamykam wszystkie drzwi (oprócz kierowcy rzecz jasna) od środka to i tak muszę zrobić "obchód" całego auta i naocznie sprawdzić, czy wszystko zamknięte. Po prostu tak mam. Kolejnym "odchyłem" jest to, że po przyjeździe z miasta/trasy, podczas której używałem wycieraczek zawsze staram się je ustawić równo, w pozycji poziomej. Mam już stare pióra i pewnie z tej przyczyny nie odskakują do końca - fajnie to musi wyglądać z boku. Czasami pod światłami lubię podpuścić jakichś małolatów obok, którzy gazują na maksa swoje wynalazki. Zielone, ja ogień na jedynce, dwójka już normalnie, jak gdyby nic. O wyjmowaniu panelu nie wspomnę, wiadomo, że zwykły ładowski zamek nie jest wyzwaniem dla amatora radyjek. Tylko, że często potrafię to zrobić jeszcze za dnia, kiedy prawie pewne jest, że gdzieś jeszcze pojadę. Po prostu.... tak mam. I takie czasy chyba jednak. Na razie to chyba tyle.

Zapraszam do dyskusji.

Odchyły?

Czy 90zł za nowy alternator do Łady to dobra cena?

allegro alternator

Jeśli typowe pod Ursusa to nie będzie ci pasować kółko na pasek bo jest na szer. 13 mm lepiej zapytaj, a po drugie mocowanie na śrubę chyba inne.
Pewne rzeczy ekonomicznie są niemożliwe, 90zł alternator to reanimowany, nowy minimum 3x tyle.
Mój odchył polega na ustawicznej obserwacji wskazówki temperatury wody, voltomierza, kontrolki oleju (nie mam zegara niestety) i osłuchu odgłosu silnika. Ostatnio pękło mi śmigło wiatraka, musiałem włożyć wentylator elektryczny - włączam i wyłączam go z kabiny to nie mogę przeoczyć wskazań. Wydalają wam prądowo altek na wolnych z włączonymi światłami, radiem i wentylem chłodnicy?

remontowy egzemplarz, albo ten alternator to może być chińczyk i faktycznie nowy, ale nic nie warty.