| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
VIGGEN DU nexia 1,8 GT Zabki | 2003-09-24 09:22:40 witam ponownie
juz moge cos napisac o wlasciwoasciach jezdnych i ogolnie o zachowaniu auta. Zaczne od przedstawienia juz pelnego opisu zamontowanego silnika Silnik C18LE, idalnie pasuje do mocowan w komorze silnikowej pod warunkiem ze zamontuje sie na lapie od tego linika (poduszki te same). Skrzynia biegow F16 (zgodnie z katalogiem ta sama jest w nexia, espero..) jedyny wyjatek sa skrzynie z przelozeniem glownym 3,94 a normalnie 4,19 W opisie espero nie ma mowy o wyjatkach z przelozeniem 3,94 wiec zakladam ze to jest wlasciwe do porownania z espero. Niestety w tym silniku z porowaniu z 1,5 v8 (G15 MF)wspomaganie kierownicy jest w innym miejscu (inna pompa pracuje) wymagalo przelozenia przewodow, gdyz normalnie ida pod chlodnica a w tym przypadku nie dalo sie polaczyc. Wspolne dobieranie espero, nexia oraz dorobiebnie jednego fragmentu zaowocowalo polaczeniem ukladu Kolejny maly problem to mocowanie linki gazu (oczywisciee rozne systemy 8V ma pojedynczy wydech od kolektora a nexia 16v podwojny a espero rownierz podwojny ale inaczje wygiety Przy zakupionym siniku bylo pozostawiona podwojna czesc wydechy laczona do kolektora. po pomiarach okazalo sie ze srednica starego wydechu ma fi 47 zewnetrza a espero fi 50 zewnetrzna. po dokladym przyjezniu sie okazalo sie ze wydech prawie idealnie wchodzi w tunel a ruru ochylaja sie o ok 5% Dysponujac wyginarka udalo mi sie po nagrazniu uksztalkowac tak by znalazl sie dokladnie po srodku Duzym ulatwieniem bylo dla mnie posiadania wydechu z vektry B 1,8 16v ktory posluzyl za dawce i w zasadzie po za tylnym tlumikiem calosc pochodzi z opla Koncowy tlumik to KM No i w zasadzie to szytkie problemy no moze tylko jeszcze jeden filtr powietrza. Jak juz silnik pali to czasa na zalozenie filtra no i tu potworne ups pusza jest dokladnie ok 1cm od kola pasowego pompy wspomagania i nie pasuje poprzenia rurka dololu laczaca zkoloktorem dolotowym filtr delikatnie przesuniaty a rurka przrobiona i dziala. Wczesniej byl usuniety rezonatora gorny i dolny A w miejsce donego wlot powietrza z audi 5000 wpycha powietrza bezposrednio w filtr. ODCZUCIA I JAZDA Nawspenie chce powiedziec o przerobkach w ukladzie jezdnym 1. samochod jest na zawierzeniu BILASTAINA z ustawnieniem B8 SPRINT (ustawionych ok 1 mce temu) o charakterystycze plaski asfalt ze sprzeyna JAMEX oraz pierscieniem usztywniajacym skok 2. w skrzyni biegow zamonotowana jest szpera 3. wszytkie tuleki gomowo metalowe PRYFLEX 4. hamulce od OPLA KADETA GSI SPORT (jeszcze z samochodu J . Kuliga) 5. rozporki (chwilowo tylna przenia wymaga drobnego dogiecia po zamonowaniu silnika) 6. kola 15 z opnami FLAKEN 185/55 15 przod 195/50 15 tyl Samochod przed zmianami byl najtwardsza nexia jakajezdzila zreszta nadal jest No i najnizsza przeswit pod przednim zderzamikem 9cm tak przygotowany samochod jest dosc twardy o znaczaco odebranym konforcie, ale za to zachowanie w lukach jest o kilka klas lepsze. Inna kwestaja ze seryjen nexia maly wade polagajaca na odrywaniu przodu przy pedkosci ponad 120 km/h udalos sie usunac ta przykrosc. Normalnie autko z silnikiem G15MF warzyla 1036 kg PO warzeniu n stacji diagnostycznej z silnikiem C18LE 1045 +/-1%(bledu) Z ustalen jakie zrobnilem silnik C18LE warzy 160 kg silnik A 15MF (DOHC) 155kg G 15MF (SOHC) 150kg pierwsze jazdy jakie zrobilem byly bardo delikatne czy cos sie nie urywa nie skrzypi itp. PO kilku minutkach jest oki. Wazne bylo czy pracuje rowno czy schodzi plynnie z obrotow jak sie wkreca na obroty jak laduje alternator jak jest z chlodzeniem silnika W przypadku tego ostatniego mialem dokladnie wczoraj obiekcje o chlodzenie. Jechalem sobie juz dobra chwile a tem. pozostawala we wskazaniu chlodnym (deska LCD z podzial na chlodno praca ok i zagrozenie przegrzania) Normalnie w starym silniku to po 3-5 min mialem wskazanie st srodkoe OK a tu nimelo juz ok 10 i nic. Mysle sobie nic tylko czujnik tem jest walniety, dodajac ze moge go zamienic przecziez mam ze starego silnika. Az tu nagle niespodzianka wzrsta w blyskawicznym tepie. Potem cos zajzalem pod maske i jest przyczyna W silniku G15MF czujnik jest przy koloktorze dolotowym (w malym obiegu )a w silniku C18 LE za termostatem i to przyczyna roznego czasu wskzania temperatury Ladowanie od samego poczatku jest idelane (zreszta jakie moze byc jak sie trafilo na nowy alternator na szrocie) Troche drazni mnie dziek jaki wydaje rozrusznik (inny w tym silniku) ale to kwestja przyzwyczajenia Pedal przyspieszenia o o i to jest fajne przy tym silniku Zachowuje sie nastepujaco : 1 delikatnie npisniecie i czuje sie opor 2. naciska sie mocnie a to jeszcze okazuje sie ze nie koniec prawdopodnie jest tak gdyz sa dwie sprzeyny przy przepustnicy efekt jest taki (byc moze maja to wsytkie silniki 1, jede dosc spokinie na 3 biegu ok 90 km/h i chce kogos wyprzedzic mocniejsze wcisniecie gazu podowuje ze momnetalnie czuje sie wbicie w siedzenie ruk silnika i poderwanie do boju ZA ryk odpowiada wkladka KN no i blede zamocowanie dolotu powietrza (juz usuniete) JEst to niesamowite jak silnik z latwoscia podrywa sie do boju Przez pierwsze dni z trude ruszalem nie piszczac oponami nauczulem sie nad ta nadwyza panowac i jest oki. Nadmiar mocy jest taki ze bez wikszego wysilku gumu piszcza na 3 a nawet 4 biegu (dotyczy opon 185/60 14) Duzo wyrazniej nadwyzke czuje sie przy ruszaniu jak i prze szybszej jezdzie. Dwa dni temu gdy wieczorem wracalem do domu na trasie torunskiej spotkalem sie z oplam astra coupe 2,0 16v nominalnie 150kM skrzynia F18 szybsza no i okazuje sie ze koles sie lekko zdziwil lep wlep do 170 km/h podtem pogadalem z kolesiem (z krakowa) okazuj sie ze ma 170kM ciekawe ??? no coz pewnie pozniej by mnie lyknal ale to juz na tor Mimo wszytko zakladajac ze jest to 95 kM to calkiem niezle sobie radza Co do przyspieszenia hymm odcuwlanie fajnie jak uda mi sie pomierzyc chetnie o tym napisze a moze ktos z was kto ma E 1,8 przejedzie sie N1,8 i oceni jak jest A jeszcze przypomnialem sobie o drobiazgach zajzlaem wczoraj by pomierzyc silnik no i tak 1. pomiar wpyprzedzenia zaplonu ups delikatnie faluja zajzalem pod kopolke nagar przelozylem ze swojego straergo silnika czysta kopolka zniknelo 2. umyty filtr troszke ciszej 3. pomiar cisnienia 1,3 MPa na kazdym +/- 1% ladnie trzyma 4. cisnienie oleju ile ma byc w siniku espero? POROWNIE do KADETTA 1,8 115kM Opla astry G 1,6 8v na ile pamietam to podobna przyjemosc z jazdy czerpalem w moim dawnym kadecie jeszcze w niemczech Byl to kadett 1,8 wykonany przez poprzedniego wlasciciela na wersje 115 kM mocny w granicy rozsadu Tamten samochod byl troche bradziej konfortowy byl zawierzony na amorkach KONI z sperzynami H&R ASTRA G moja dziewczyna ma tak nowa sluzbowa fakt jedzi to 180 bez wiekszego problemu chal ok 11 litow benzynki I jak to samochod seryjny niby ladnie zestrojeone zwiesznie ale jakos nie tak w porownaniu do nexii 1,8 jest cichsza chodz nie czuje juz ze jest tak mocna Przez pewien czas mialem odczucie ze 86kM to jest cos. Dziek jaki udalo sie wpracowac w srodku jest na porownywalnym poziomie w sposunku do tej astry KOSZTY 1. silnik kompletny z pompa wspomagania (100 pln sama pompa) z aparatem zaplonowym wiazka przewodow listwa wtryskow przewodami wodnymi zbioniczkiem wyrownawczym koloktorami kawalkiem wydechu. cenna brutto 1500PLN (silnik odprawa celana oplaty dokumentacja) 2. nowy alternator to samo miejsce 250 PLN 3. rozrusznik 150 pln 4. materialy ekspoloatacyjne Olej silnikowy castrol RS plus filtr 180 PLN, olej do skrzyni biegow MOBIL 70pln 5. uszczelka kolektora wydechowego nakretki mosiezne opaski mocujace tasma izolacyjna 50 pln 6. badanie na stacji diagnostycznej stwierdzjace zamontoawnie silnika wydanie dokumentu 49 pln 7. rejestracja teoretycznie 5 pln za kazdy papierek (jest ich 5 5x5=25 pln) plus 20pln za zminy w odowodzie 45 pln [ chodz urzad rozwarza zmiane tablic decyzja w przyszlym tygodniu] 8. roznicza w ubezpieceniu Samobrona silnik do 1,6 meldunek po za warszawa (zabki) podstawowa skladka 1048 pln [warszawa ~1400pln] 60% znizek plus jednorazowa oplata 396 pln w przypadku silnika 1,8 stawka do 2,0 wynosu 1248 pln zabki wawa 1580 Roznica ok 100 pln doplaty laczne koszty bez robocizny i przerobek laczny koszt jesli pozostana czrne tablice 2350 PLN w przypadku zmiany tablic 2500pln koszty moga ulec zmniejszeniu pod warunkiem iz uda mi sie sprzedac czesci z uszkodzonego silnika |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-09-24 09:33:01 Gratuluję.
Pozdro. |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2003-09-24 10:43:44 VIGGEN - mam nadzieję, że będziesz na zlocie w sobotę i pokażesz to cacko ?
|
Lotuss Fiat Linea Zabrze | 2003-09-24 12:20:41 No to niezła bryczka |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-09-24 19:45:41 Viggen nie przesadzaj z tym piszczeniem na trójce...... mój ma lepszy stosunek mocy do masy (ponieżej 10) i nic takiego się nie zdarza. No chyba że piszczy Ci pasek klinowy..... Ale chętnie bym sprawdzil się na kawałku suchego asfaltu... |
SaPeR_ Daewoo Espero 1,5 LPG Lębork | 2003-09-24 20:37:37 No to widze zapowiedzi kolejnego pojedynku |
VIGGEN DU nexia 1,8 GT Zabki | 2003-09-24 22:31:17
przy oponach 185/60 14 przy 195 /50 15 juz ciezej |
VIGGEN DU nexia 1,8 GT Zabki | 2003-09-24 22:42:33 nie ma sprawy warto sprawdzic czy jest roznica a jesli tak to jaka
licze na spotkanie wmiare niedlugo prosty asfalt tylko zeby w baku nie bylo shella Vpower 99+ bo mam wrazenie jak by kilka kucy sie przejadlo |
Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2003-09-24 23:15:02 A wydawało mi się kiedyś, że przełożenie silnika np. z nexii do espero to taka bezproblemowa sprawa. Pewnie jeszcze gorzej by było z podmianą w esperaczu na oplowski.
Viggen: teraz jeszcze zmienisz kaoroserię na esperową i będziesz miał porządny samochód |
VIGGEN DU nexia 1,8 GT Zabki | 2003-09-24 23:38:33 to zaden problem popierwszym razie szcze za tgolnie ze DU i opel sa bardzo blbisko technologicznie wrecz jednakowe do czasu wygasniecia licencji
ciekawa wersja byl by silnik 2,2 16v lub 20, 16v turbo tylko gdzie tak znalesc pawny i tani 2,0 16 c 150 kM w miemczech to wydatek 300 euro za turbo do 1000euro najczesciej ze skrzynia biegow ew ciekawie by sie prezentowala wersja 2,5 v6 ale tej nie polecam dosc czesto po 150- 160 tys km przekrecaja sie panewki i silnik do remontu do tego dochodza ceny takich silnikow poszukiwalem MV6 czy 2,5 v6 to wydatek od 4000 pln do nawet 7000 pln |
DrA ![]() eS ... | 2003-09-24 23:56:16 Nie mow, ze chciales zaszczepic V6 do Nexii ?? COOL !! Szkoda, ze wsadziles taki "rozrusznik".
Niemniej jesli tego dokonasz kiedys ( czego Ci szczerze zycze ) to przejade pol Polski, zeby to zobaczyc |
VIGGEN DU nexia 1,8 GT Zabki | 2003-09-25 09:01:12 poszukiwania dobrego silnika 2,5 v6 lub MV6 spowodowane sa posiadaniem omegi z roku 2000 bez silnika
poza tym zamontowanie takiego silnika bedzie wymagalo wieszgo zangazowania w przerabianie mocowan dopsaowanie skrzyni biegow a z racni wymiarow moze byc to trudne. do tego dojdzie mnustow problemow jak chlodzenie rozmieszczenie poszczegonych elementow itp nie mowiac o dopasowaniu zawieszenia do zupelnie innych warunkow pracy (znacznie ciezszy silnik) a co za tym idzie polozenie srodka cieskosci i rozkladu mas Mysle ze predzej i latwiej wejdzie 2,5 v6 do espero (wiekasz komora silnikowa niz do nesii Chodz w niemczech znam kolesia co co kadetta E wpakowla silnik 2,5 v6 |
DrA ![]() eS ... | 2003-09-25 09:54:22 A co to za Omesia ?? Masz jakies fotki ?? Wiesz pytam bo to juz zboczenie u mnie temat Omesiek Bede mial do sprzedania 3.0V6 ( MV6 jak piszesz ). Ale dopiero w przyszlym roku jak skoncze dlubanie turbolota. Moze chcesz sie pozbyc tej Omegi bez silnika ?? PS. Kupilem silnik bez osprzetu za 1000zl... 3.0 oczywiscie. |
VIGGEN DU nexia 1,8 GT Zabki | 2003-09-25 17:25:13
rok 2000 juz po liftingu i niedawno ja kupliem za magiczna kowote 7000 pln czyli nie tak drogo co do silnika 5.0 to moze V8 z 4 zaworami na cylinder jakies 350 kM i potworny moment obrotowy przy spalaniu ok 14 -18 l / 100 km np taki jak w remontowanym porschu 928 z 90' w wersji GT maly smok hihi no i stacyjka nie w tym miejscu czyli normalnie ale jeden wyjatek jedynka do tylu a nie do przodu jak by co to moj emial : andrzej_cs@o2.pl |
SaPeR_ Daewoo Espero 1,5 LPG Lębork | 2003-09-25 18:02:51 Jak na taka moc to spalanie male, ciekawe ile by wynosilo OC, zaluzmy ze taki silnik jakos bysmy upchneli w esperze ( nie wiem jak, ale zalozmy ze sie da ) do tego podlaczyli NOSa to chyba na swiecie nie znalazlby sie szybszy espero |
DrA ![]() eS ... | 2003-09-25 19:42:53 Ja bym chetnie w cos takiego zainwestowal
[ wiadomość edytowana przez: dramar dnia 2003-09-25 19:45:08 ] |
Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2003-09-25 21:13:13 A któż to upchnął v8 do omegi? Czy to jest wersja 5,7l która miała być produkowana?
Chyba jednak nie bo za dużo miejsca pod maską. W takim razie co? |
rjsunset Daewoo Espero 1.5 16 ... Kraków | 2003-09-25 21:20:36 Apetyt rosnie...a jakie po V 8 ??, ... V 12 hm??
Ja podchodze juz z szacunkiem do wszystkich V 6 - Mysle, ze tu spalanie rosnie bardziej niz wprostproporcjonalnie w stosunku do aut o 4 cylindrach i pojemnosciach odpowiednio od 1,0 do 2,0...2,2. No moze procz amerykanskich 3,0 i 3,5... |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-09-25 21:36:27
Panowie, ja jeszcze nie składam broni.... czały czas czekam spokojnie na kolektor rurowy a ponadto chyba jednak wrócę do tego wałka który mi zamordował pierścienie. Już wiem jakie błędy popełniłem i teraz jestem mądrzejszy o te doświadczenia (szukam termostatu na 82'C). Jeżeli teraz mam w granicach 9 sekund to myślę że po wałku i kolektorze zejdę poniżej 8...a wtedy |