MotoNews.pl

Regeneracja głowiczki Fiat DOHC.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Czy regenerował ktoś kiedyś głowiczkę wałka rozrządu z silnika Fiat DOHC z pozytywnym skutkiem ? Nie mogę znaleźć sprawnej głowiczki wydechowej z miejscem na aparat więc zastanawiałem się nad regeneracją mojej. Mam dwa pomysły ale może ktoś to robił przede mną wyjaśni co i jak.
Pozdrawiam.

Tak ja robilem w krakowie w firmie walek mi napawali i rownali glowiczke i jak narazie do tej pory juz chyba 5 lat smigam na tym i nic sie z tym nie dzieje

Jakie koszta ?

Powiem ci ze dokonca nie pamietam ale chyba cos okolo 250 zl to wtedy bylo.

Aha, zorientuje się jeszcze w Łodzi czy ktoś się tego podejmie.
Zna ktoś jeszcze inne metody ?

metody są dwie
albo napawasz/napylasz itp wałek i roztaczasz do tego otwór
albo szlifujesz wałek i wstawiasz panewkę

tylko jakoś nikt w w-wie się tego nie podejmuje zrobić

Co do tego roztaczania to wiadomo ile można to roztoczyć ? To jest jakoś utwardzane lub w inny sposób przygotowywane pod pracę z wałkiem ? Croft podaje jedynie wymiary nominalne i dopuszczalne.

U mnie w 2 silnikach na wałki był nakładany chrom techniczny i roztaczane były otwory w głowiczkach, chodziło to bardzo dobrze. Co wymiarów nie mam pojęcia jakie były, obrabiała mi to firma robiącą obróbki silników Auto Szlif Dziak.

Ja wlasnie taka metoda napawania walka i roztaczania glowiczki mialem robiona w krakowie i juz 5 lat bez zarzutu smiga wiec polecam bardzo ta metode jak bym byl w kraju to bym poszukal bo mam papiery z tej firmy i rachunek.

rewar? jak tak to pavlus jest stamtad

Powiem szczeze ze nie pamietam teraz musial bym w papiery popatrzec

Właśnie Pavlus, podejmujesz się czegoś takiego ? Bo i tak będę musiał do Ciebie wałki wysłać więc od razu wszystko by się zrobiło za jednym zamachem. Poza tym, czytaj czasami privy

z tego co wiem Paweł napawa mi napawał wałek, jedynie nie azotuję, ja szukałem na własną rękę azotowania.

Cytat:
tylko jakoś nikt w w-wie się tego nie podejmuje zrobić

A pytałeś na Krasnobrodzkiej?

Napawamy owszem ale tylko krzywki.

Z czopami wysyłamy tu: www.cdlios.pl cen nie znam ale raczej tanio nie będzie.

Możesz się dowiedzieć o koszta ?

Cytat:
2011-12-30 10:55:06, bing17 pisze:
Możesz się dowiedzieć o koszta ?

Ja rozumiem że zbierasz na naprawę , ale chyba już możesz sam poświęcić cenne 2zł na rozmowe telefoniczną (adres i nr tel masz w linku).Masakra...