[offtopic] Kultowe Auta PRL - zbiera ktoś?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ja może nie zbieram ale mam kilka, głównie oczywiście związanych z Ładami - modelików:

Ja zbieram . Mam chyba wszystkie (chyba, bo u Ciebie widzę bodaj Fiata 500, którego mi braqje ... no cóż... będę musiał doqpić), łącznie z tymi dodatkowymi . Żona mnie chce wyprowadzić z domu, bo mialo tego być kilkanascie sztuk i sobie połkę na to zarezerwowałem, a niedługo będzie ze 40 i konca nie widać .

Ech DeAgostini kasę robi niezłą chyba na tym, bo jak ktoś już zaczął, to ciężko mu przerwać .
A teraz (chyba oni) wypuszczają model układu słonecznego... Też chciałbym toto mieć, ale poczekam, aż będą chodzić używane na Allegro... może będą po jakimś czasie tańsze...może

[ wiadomość edytowana przez: Mateusznia dnia 2010-01-25 00:48:18 ]

A mam jakieś wrażenie, że niektórzy mają już samochodziki z przyszłych zeszytów (np. ten Fiat bis, do tej pory był zwykły 126p tylko): www.allegro.pl/item898556937_fiat_126p_126p_bis_nr_38_kultowe_auta_prl_u_prlu.html
Czyżby to byla powtórka - druga edycja - Qltowych Aut PRL, czy może gościu ma dostęp do źródła...
Konriiiiii -> skąd masz tego Fiata 500 (jakos go nie widziałem do tej pory w Qltowych zeszytach...wydawało miś się, ze mam wszystkie...)?

Fiat 500 pochodzi z muzeum w Turynie, nie z kolekcji Auta PRL - ale pasuje klimatem więc dlatego pojawił się na ostatnim zdjęciu

Ja mam tylko Samarkę

To i ja się dołączę. Też zbieram kultowe i avtolegendy.
Samych ład mam 14 sztuk:
- łada 1200 IXO z serii takswóki świata (biało-niebieska);
- łada 2101 z kultowych (biała);
- łada 2102 z avtolegend (czerwona);
- łada 2103 z kultowych (czerwona);
- łada 2103 z avtolegend (zielona);
- łada 2103 IST (ciemna czerwień);
- łada 2104 z Cararamy (kość słoniowa);
- łada 2106 z Cararamy (czerwona);
- łada 2107 Agat/Tantal (siwa);
- łada 2107 rally Agat/Tantal (biało-czarna);
- łada 2108 z kultowych (kość słoniowa);
- łada 2108 z avtolegend (zielona);
- łada 2121 z kultowych (czerwona);
- łada 2121 z avtolegend (żółta);

U Chińczyka na ebayu pojawiła się już piękna granatowa 2107 by IST, która będzie dotępna w avtolegendach od 13.04.2010
ładzia

Ja mam Skarpetę 104 i Ladę 2103. Jak przypadkiem coś trafię w kiosku, to też przygarnę

No, od dzisiaj juz i ja zbieram

Ale nie Kultowe auta PRL, a Kultovní auta ČSSR
Od ostatnego poniedzialniku juz i w Czechach mamy Kultowych samochodów. Pierwszy jest Tatra T2-603, nastepny model bedzie Lada 2103

http://www.kultovniauta.cz/index.php

[ wiadomość edytowana przez: Ladusa dnia 2010-03-01 17:27:14 ]

no ja mam następujące modele:
Lada 2103
Trabant 601s
Syrena 104
Wartburg 353 Tourist
Warszawa M20

a obecnie czekam na przesyłke z pięknym srebrnym UAZ-em Hunter-em

Ja mam wszystkie autka z kolekcji, której nie ma końca, cały czas kolejne autka wychodzą (mi tez wychodzą... z półki, a za chwilę ja razem z nimi, jak mnie żonkowska przegoni z domu ). A teraz wyszła łada Oka, a za 2 tyg. będzie Czajka! A w gazetce dołączonej do Oki z tyłu są cytaty z różnych źródeł i jest fragment o elektrycznej Oce z... "www.ladaklub.pl" .

[ wiadomość edytowana przez: Mateusznia dnia 2010-07-30 22:44:30 ]

A teraz wyszła piękna niebieska 2107

mam "siodemke" udalo mi sie trafic ostatni numer w Empiku. Tzn byl jeszcze jeden, ale ktos przygarnal modelik hehe. Chcialem zamowic kolekcje ale juz praktycznie caly naklad sie rozszedl z numerow archiwalnych.

Dużo ciekawych modeli znajdziecie na eBayu.

ja wam polecam wejść na allegro i poszukać w uazach czy modelach 1:43 kolesia o nicku stokrotkapolna13. od niego mam huntera o którym kiedyś pisałem i uaza 39625 (ogórek). z tego co widziałem ma też fajne modele 2106 w tej skali i 2104. polecam gorąco-fachowo sie załatwia z nim sprawy transakcyjne i można płacić przy odbiorze

pozdrawiam Marcin z Wałbrzycha

Ja się nie mogę opanować i z tym skończyć, więc co 2 tyg. dokupuję kolejny samochodzik... Tak więc mam wszystkie kultowe auta PRL, razem z kolekcjami specjalnymi, ale jest ich tak dużo, że przestały mi się mieścić na półkach i mnie zonkowska wygoniła z nimi z pokoju i mam je w dużym pudle pod łóżkiem . Poodbno ma wyjść jeszcze ca. 40 sztuk... Jakby żona wiedziała, to by mnie wygoniła chyba z domu, bo będę musiał drugie pudło skombinować .
Jak tak się zastanowić, to już ładną sumkę mam zamrozoną w samochodzikach, ha, ha

[ wiadomość edytowana przez: Mateusznia dnia 2011-12-24 21:08:42 ]

mam gaz13 (czajka) i gaz 3221 w fabrycznych pudełeczkach, nie zbieram wiec jak ktoś kolekcjonuje chce to mogę odstąpić.

miałem gdzieś niwe i uaza 3151 ale już jakiś czas nie widziałem ich i nie wiem gdzie jest (może komuś już oddałem).

dawałem kiedyś znajomym uaza na prezenty dla ich dzieci, - najtrudniej bylo go rozebrać na cześci ze wszystkich modelów samochodzików rosyjskich.
wołga i klasyki szybko ulegały destrukcji a uaz jakos nie.

Ja zbieram.
Ale kultowe auta nie PRL, tylko ZSRR . Wyprodukowane, rzecz jasna, w ZSRR. Różne mam, długo by wymieniać. Część stoi w pracy na moim biurku - lubię zawiesić oko...
Pozdrawiam,
@lex