| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
lizak59 celica T20,1,8-7AFE, ... wieliczka | 2011-10-24 20:05:56 Witam, sorry że trochę to trwało ale nie zawsze mam dostęp do samochodu syna.
Zrobiłem wszystko zgodnie z "mądrą książką Haynesa" oprócz tachometru, bo go nie mam.Zworka,stroboskop, odpalenie, grzeje się, wąż już prawie gorący i nagły spadek obrotów do 700(na obrotomierzu samochodu), stroboskop w ruch, lekka korekta i 10 stopni stoi jak drut! Silniczek cyka jak zegarek, 700 obrotów, miód! Wypinam zworkę, obroty wzrastają do 900, i już słyszę że go szarpie, stroboskop i zapłon pływa. Zworka w złącze, obroty spadają do 700, stroboskop, zapłon stoi na 10 stopniu, przegazówka, uspokojenie, wyjmuję zworkę i znów 900 i zapłon pływa. Wcześniej zresetowałem błędy i jak zworka w złączu, czek mruga bez błędnie. Przejażdżka, 1-sandał, 2-sandał i czek. Kontrola-52. Ręce opadają. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2011-10-24 22:46:11
moze faktycznie ten czujnik knock zdechl ,a sprawdziles czy nie jest obluzowany?Jestes pewien ze rozrzad jest dobrze ustawiony i pasek napiety?Wypnij sonde czy bedzie poprawa. |
lizak59 celica T20,1,8-7AFE, ... wieliczka | 2011-10-25 18:32:57 Jak pisałem w pierwszym poście, zazębienie wałków po naprawie u mechaników było przestawione o dwa zęby, bo nie wkręcili śrubki serwisowej i sprężyna na ssącym była luźna,koła terkotały a auto szło dopiero od ok.4000obr. Po wyjęciu wałka ssącego i napięciu sprężyny
znak koła pasowego i zera jest równo, otwór w górnym kole paska pokrywa się ze znakiem na głowicy, znaki na zębach kół od zewnątrz i od wewnątrz się pokrywają więc musi być dobrze, a terkotanie ucichło bo luz międzyzębny się kasuje i autko idzie od samego dołu.Robiłem to przy zdjętej pokrywie zaworów i bez kopułki wiec sądząc po palcu i ustawieniu krzywek byłem w GMP pierwszego cylindra po suwie sprężania. Wg Haynesa czujnik stukowy jeśli nie ma przejścia między stykiem konektora a masą, jest dobry i tak go sprawdzałem. Wypinałem też z niego przewód ale żadnych zmian w pracy silnika. Nie bardzo rozumie co mam zrobić po wypięciu sądy. Prosiłbym o konkretny przepis. Pozdrawiam Ps. A czy mechanicy nie mogli mi zrobić jakiegoś psikusa, bo się z nimi trochę ściąłem, a "fachowców" bardzo boli jak się im udowodni niewiedzę i partactwo. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2011-10-25 22:35:23
Sprawdz czy jak wypniesz sonde to przestanie szarpac. Czy w tym silniku jest zawor EGRU? |
lizak59 celica T20,1,8-7AFE, ... wieliczka | 2011-10-28 09:36:33
Wypiąłem sondę na gorącym silniku i odpaliłem auto, obroty podskoczyły do 1100-1200 po chwili spadły na 900, silnik przestał szarpać, a z wydechu nie było słychać charakterystycznych dudnień. Stroboskopem sprawdziłem zapłon i pływał ale między 10 i 5 stopni(z sondą pływa między 15 a 5 stopni). Wpiąłem zworkę i zapłon stanął na 10 stopniu. Czek mrugał 21 i 52, ale zawaliłem sprawę że przed wypięciem sondy nie skasowałem błędu 52. Powtórzę tą próbę. Zaworu EGR w tym modelu nie ma. Sprawdzałem też podciśnienie w kolektorze ssącym(dwa tygodnie temu) i Vacuometr pokazał 490mmHg, czyli w normie, ale podczas szarpnięć wskazówka opada o 25mmHg, co wg.Haynesa wskazuje na usterkę w układzie zapłonowym. Postaram się jednak wymienić czujnik stukowy, bo to że nie ma przejścia do masy nie oznacza że nie ma przerwy lub się zawiesił i nie podaje napięcia do komputera, tylko zastanawia mnie fakt że po skasowaniu błędu na postoju silnik szarpie i dudni, wkręcam go w obroty wiele razy i czek się nie zapala, a dopiero jak wyjadę, w momencie zmiany z 1 na 2 czek się zapala. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2011-10-28 19:44:25
Jezeli po odpieciu sondy nie bedzie kodu czujnika detonacyjnego tzn ze sonda do wymiany lub wydech w okolicy sondy jest nieszczelny , np na kolektorze lub polaczeniach. |
lizak59 celica T20,1,8-7AFE, ... wieliczka | 2011-11-20 10:42:07 [quote]
2011-10-28 19:44:25, Bigelektron pisze: Zaplon zawsze skacze i tym bardziej im wieksze sa luzy na napedzie elementu na ktorym jest czujnik obrotow walu lub aparatu zaplonowego i im nierowniej silnik pracuje. Jezeli po odpieciu sondy nie bedzie kodu czujnika detonacyjnego tzn ze sonda do wymiany lub wydech w okolicy sondy jest nieszczelny , np na kolektorze lub polaczeniach. [/quote ----------------------------------------------------------------------------- Witam, trochę trwały kolejne sprawdzania, ale dłubanie w samochodzie nie jest moim podstawowym zajęciem.Poczytałem inne posty na temat knock sensora, sprawdziłem chyba wszystkie warianty występowania błędu 52 i nic, ciągle się pojawia. Jeszcze chciałbym sprawdzić ciągłość obwodu między czujnikiem stukowym, a wtyczką komputera, ale nie wiem na który styk wtyczki jest podawany sygnał z czujnika. Jakby ktoś miał wiedzę na ten temat, to będę wdzięczny. Auto ma 16 lat,kable mogły zostać uszkodzone podczas demontażu głowicy i może sygnał z czujnika nie dochodzi do komputera, tym bardziej że wpinanie i wypinanie wtyczki z czujnika nie zmienia pracy silnika. Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale jeszcze tylko tego wariantu nie sprawdziłem. |
lizak59 celica T20,1,8-7AFE, ... wieliczka | 2011-11-21 20:36:14
Bardzo proszę o wskazanie na który pin wtyczki komputera powinien być podany sygnał z czujnika stukowego, lub gdzie mogę znaleźć tą informację. |
lizak59 celica T20,1,8-7AFE, ... wieliczka | 2011-11-23 21:23:53
----------------------------------------------------------------------- Dlaczego bez odpowiedzi mój post zmienia kolor na żółty? Czyżbym się komuś naraził? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2011-11-23 22:34:17
Nie tragizuj postaram sie sprawdzic ale ostatnio niemam zbyt wiele czasu a ten schemat istnieje tylko w ksiazce a nie w wersji elektrtonicznej wiec jest trudniej. |
lizak59 celica T20,1,8-7AFE, ... wieliczka | 2011-11-24 19:50:49
---------------------------------------------------------------------- Tym bardziej będę wdzięczny, bo bardzo mi na tym zależy, a wiążę z tym spore nadzieje.Może wreszcie trafię w 10! Z góry dzięki i pozdrawiam. |
lizak59 celica T20,1,8-7AFE, ... wieliczka | 2011-12-17 20:00:47
Witam, po głębokich poszukiwaniach w sieci wreszcie znalazłem, ale - zawsze musi być jakieś ale, w tabelce jest napisane KNK (E6-13)-E2 (E6-9) i jak mam to rozumieć czy w moim 7afe stukowy jest podpięty na E6-13 czy na E6-9. E-6 jest środkową wtyczką ECU a piny są rozpisane. Tylko który 13-ty czy 6-ty? Co oznacza E2 przed (E6-9). Pilnie proszę o odpowiedź. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2011-12-17 22:24:48
Jak chcesz wiedziec to miernik do lapy i przedzwon sobie kable.Pozatym w takich starych autach po otwarciu komputera jest opis na plycie glownej. |
lizak59 celica T20,1,8-7AFE, ... wieliczka | 2011-12-20 21:02:54
Szczerze mówiąc to już mam dosyć tych poszukiwań, pewnie jeszcze raz podejmę próbę przedzwonienia wszystkich styków po kolei ze szczególną uwagą na wskazane w tabelce, ale jak się okaże że jest przejście to się załamię. Czy zna ktoś dobrego speca w okolicach Wieliczki lub Niepołomic (mieszkam na granicy) Przypuszczam że jest to tzw. pierdoła a silnik nie chodzi jak Pan Bóg Przykazał, a szukam wyjścia z impasu już kilka miesięcy, i nic! |
lizak59 celica T20,1,8-7AFE, ... wieliczka | 2012-01-04 20:27:43
Witam ponownie, przedzwoniłem przewody do ECU i przejście jest na 14 styku środkowej wtyczki, zgodnie ze schematem z Haynesa.Pojechałem na diagnozę do Bosch Service w Wieliczce i elektryk potwierdził, przejście jest, stukowy wysyła poprawne napięcie, czujnik tlenu też wysyła poprawne sygnały. Rozrząd ustawiony poprawnie a nadal silnik nie pracuje równo na wolnych, zapłon ze zworką 10st. po wyjęciu pływa i komp. diagnost. pokazuje 6st. Brak mi pomysłu co dalej z tym robić. Pomocy! |