MotoNews.pl

Witam wszystkich serdecznie /wymiana oleju/

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
z racji tego iz stalem sie szczesliwym posiadaczem starletki mam kilka pytan odnosnie tego samochodu. otoz kwestia wymiany oleju. silnik 1.3, przebieg ok.160kkm, zagazowana jakies 2 lata temu /ok. 40kkm na gazie/ w tej chwili jezdzi na syntetyku mobil1 / nie pamietam dokladnych oznaczen ale cos jakby 5W/50/ i teraz pytanie co by tu do niej wlac? to samo, czy zmienic na jakis inny olej /bo ten to chyba za tani nie jest/ a i ile tego kupic?
jeszcze raz wszystkich pozdrawim i licze na podpowiedz /wymiana na dniach/

Ile to ci nie powiem a co do laeju to zobacz na jakim jeżdzisz, jeżeli silnik ci nie ubywa to zmien na ten sam.

eee no wlasnie podobno troche bieze /poprzedni wlasciciel mowil ze ok. 1l/10kkm - czy to w ogole jest branie?/ ja mam ja od tygodnia i jak na razie zauwazylem ze brakowalo wszystkich plynow /spryskiwacz, hamulce, chlodnica, olej to tez lapie jakies 5mm na bagnecie/ niezly hardcore. dlatego chce ja doprowadzic do stanu uzywalnosci /chociaz jezdzila bezproblemowo - moze te plyny sa nie potrzebe))/

Są potrzebne ale ja na twoim miejscu nie wierzyłbym w to co mówi poprzedni właściciel lepiej sprawdź sam ile tego oleju bierze bo przy twojej nodze może brać więcej albo mniej. jeżeli będzie więcej można zmienić na inny gęstrzy olej ale to sprawdź

Rados Mnie Corollkę na przegladzie w ASO zalali własnie takim Mobilem - więc nie jest to chyba zły olej

Tak ale ty masz nowy samochód a rados-a ma już swój przebieg

Rados, masz pod bokiem bardzo dobrą ASO - Auto Podlasie w Siedlcach.

Pojedź do nich i zrób dokładny przegląd. Trochę to może kosztować, ale na pewno przejrzą i powiedzą co trzeba wymienić i jakie płyny/części by zalecali, natomiast usługę możesz zlecić gdzieś indziej, gdzie może bedzie taniej.

Olej Mobil1 5W50 jest bardzo dobrym olejem, jeżdżę na nim już drugim autem i nigdy nie narzekałem.

Co prawda w Yarisce 1.0 - castrol SLX 0W30 ale zdaje się że, że tylko w stacjach dilerskich Toyoty, i toteż nie wiem czy teraz nie mają już jakiegoś zamiennika, Toyota generalnie rekomenduje Castrol. Kurde ciekawe jak moja Yara będziesz chodzić jak dożyje 160 tys.
Pozdr.
Valeo

dzieki wszystkim za rady. to moze hurtem: co do aso to chyba nie bardzo mnie na razie stac bo sie splukalem . co do wlasciciela to chyba moge mu zaufac /to moj brat/ tylko nie bardzo dbal o samochod /myta byla tylko jak go pozyczalem czyli raz na 1,2 miesiace/. poza olejem musze cos wykombinowac z wydechem /chyba uszczelka pod kolektorem/, tylna wycieraczka, podswietlenie konsoli srodkowej /czy te nawiewy w ogole sie swiecily?/ nie mam pojecia jak sie dobrac do tego. no i troche innych pierdolek. tak ze troche roboty bedzie

poczytaj wczesniejsze topiki

Nie wiecie gdzie w Wawie można zmenić olej na Valvolina w silniku + skrzynia biegów bo nie mam ochoty gonić do łodzi.

ten temat juz byl ale jesli pytasz to moje zdanie jest takie - przebieg + gaz wskazuje na zmiane oleju na mineralny polecam oczywiscie Mobil

[quote]
2003-08-20 09:53:01, valeo pisze:
Co prawda w Yarisce 1.0 - castrol SLX 0W30 ale zdaje się że, że tylko w stacjach dilerskich Toyoty, i toteż nie wiem czy teraz nie mają już jakiegoś zamiennika, Toyota generalnie rekomenduje Castrol.

Cha, w mojej Corolli w ksiazce gwarancyjnej bylo bite Castrol SLX przez trzy przeglady (te w ASO). Ludzie, czy wy wiecie ile ten olej kosztuje??? 230 zl/4 litry. Poza tym w takim miescie jak Olkusz nie ma tego oleju. Kupilem wiec Mobil 1 OW/40. IMO dobrze zrobilem ale jak nie to mnie poprawcie ) Zszedlem sobie do -35 st. C i podskoczylem do +40 st. C. Pytanie tylko czy taka rozpietosc jest faktycznie osiagalna i czy to nie wplynie jakos na zuzycie oleju/mechanizmow? Chodzi mi o to 0 na poczatku )

Kurde ciekawe jak moja Yara będziesz chodzić jak dożyje 160 tys.

Podejrzewam ze tak samo jak na poczatku
Diobeu