Skrzynia, Sprzegło

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie chłopaki. Ładą zrobilem od zakupu juz 6 tys km. Zadnych problemow. do teraz. i mialo prawo sie zdarzyc mianowicie, przy wkrecaniu na obroty - piszczy - ale to juz zdiagnozowalem - zmienic musze i naciagnac klinowy orac łozyska altka. nastepnie, przy wkrecaniu do okolo 3 tys obr cos przerasliwie piszczy, piszczy - jakbym wział łyzworolke, ktora ma zardzewiale lozyska kolek i tak reko probowal kolko rozpedzic- zgrzytanie z piszczeniem, w wyyzszych partiach obrotow przechodzi. to tez zdiagnozowalem - napinacz rozrzadu, ktory tez niebawiem bede zmieniał. a teraz cos co mnie martwi najbardziej, pukanie i dzwonienie...pukanie mam wrazenie ze dochodzi z lewej czesci spod maski siedzac za kierownica, ma charakter taki jakby pukac sruba w srube, czystometaliczne, glownie na wolnych obrotach, i przy wibracjach jak hamuje biegami w dolnych partiach obrotow. ale pukanie to nic. zaczeła dzwonic tez skrzynia, dzwonienie jakby nabrał torebke gwozdzi i trzachał, przy przyspieszaniu i przegazowaniu na luzie jak sie stoi, miedzy 2 a 3 tys obrotow sie ujawnia, dochodzi napewno ze skrzyni - słysze bo jezdze bez konsolki teraz do Was prosba abyscie zinterpretowali to co pisze. Jeszcze jak juz tu pisze to przed wymiana rozrzadu sie chce Was zapytac czy bede mial duzo zachodu w wymian przednich uszczelniaczy silnika? z gory dzieki.

juz wszystko jasne: dzwoniła obejma wydechu xD sorry za zamieszanie mam przy okazji pytanie, jak zmieniac rozrzad to pasek, kółka iii? cos jeszcze? jakas rolka napinacza? tylko wszedzie same paski oferuja nic poza tym...

Jaką model i silnik masz w tej ładzie. Moja 2106 1500s nie ma paska tylko łańcuch.

no chłopaku mowimy o 1300 ktora ma pasek a nie o 1500 na łancuchu

Chłopaku Sylvester91 może byś zdradził jeszcze jaki to model łady (jeśli to nie tajemnica ) jak zapytał Bartek2106 ?
Jeśli w pierwszym poście zastąpić słowo „Lada” np. przez „Fiat” , „mercedes” itp. to byś wiedział o jaki samochód chodzi ? Poszukaj sobie ile te firmy wypuściły różnych modeli z różnymi pojemnościami silników na przestrzeni np. ostatnich 30 lat ?

Jak byście czytali wnikliwie i ze zrozumieniem, to nie było by takich pytań. Lada 2107.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Cytat:
2012-04-26 19:46:50, SzokoLada pisze:
Jak byście czytali wnikliwie i ze zrozumieniem, to nie było by takich pytań. Lada 2107.

jasne jasne przepraszam chłopaki, chodzi oczywiscie o 2107 1300. mam juz czesci. nic juz nie piszczy, zmieniłem klinowy - to on byl sprawca piskow. ale jak juz rozrzad mam to tez go zmienie. narazie wpadł nowy filtr oleju i olej, palec, w bagazniku czeka nowy wysprzeglik bo ten juz cieknie, takie bzdety jeszcze jak uszczelka polrywy zaworow. Takze mam do Was prosbe, w teorii wiem prawie wszystko o działaniu i zmianie rozrzadu, nigdy jednak w ladzie tego nie robilem, wiec mam pytanie do Was, co mozecie mi zasugerowac, na co uwazac, co rozebrac zeby bylo latwiej? chce zmienic pasek, rolke napinajaca, i simmeringi wszystkie 3. rozrzad jak ustawie na znaki to po zdjeciu paska zaden walek mi sie nie cofnie? np rozrzad nie obroci bo zalozmy bedzie na wspołuchyleniu? na jeden obrot walu korbowego przypada 2 obroty walka rozrzadu? jak to jest? bo chce to zrobic szybko i nie pochrzanic ustawienia bo mam okreslony czas na to i mnie czeka podroz do domu...

juz rozrzad zmieniony, wszystko w ideale;P niedługo moze jakies foty wrzuce. Łada bedzie na sprzedaz, jesli ktos bylby zainteresowany ale to dopiero w 2 połowie miesiaca