Wymiana filtra paliwa w B.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś z Was robił to własnoręcznie? Wczoraj chciałem wymienić filterek i poddałem się. Nie moge zdjac tych p... zatrzasków z króćców starego filtra. Auto na lewarku. Miejsca mało. Jedna reka tylko wchodzi, a potrzebne cztery. Dwie do naciskania wkretaczkami bocznych zapadek ztrzasku, trzecia do trzymanai filtra, czwarta do zsuwania przewodu paliwa z króćca filtra. Chlip i help! Czy serwisy mają do tego jakiś specjalne szczypce?

Filtry są w dwóch rodzajach: na zatrzask i na opaski. Jak ci zatrzask nie pasuje, to możesz to urezać i założyć nowy na opaski.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Przewody z obu stron filtra maja zatrzaski, po urzezaniu moglyby byc za krotkie, wlaszcza ten od strony silnika, ktory ma kolanko 90 st. kilka cm od filtra. Poza tym jest chyba metalowy, musialbym sztukowac. Wszystko pieknie, ale brak miejsca na takie manewry. Przecie zbiornika lub dyfra nie bede zdejmowal . Ciasno! Ciasno! Ciasno! Ciasno!

Kartos nie martw się
nawet stacje wymiany nie chcą zakładać tych filtrów mnie wysłano do serwisu z powodu tych zatrzasków - podobno potrafią się ułamać i jest problem. W ASO mają te zatrzaski w razie draki wymieniają komplet.
Niestety nie sprawdziłem tego osobiście od tamtej pory jeżdzę z filtrem w bagażniku.

Moze i ja wyciagne to wszystko bardziej na zewnatrz. Wtedy nie zal mi bedzie uciac oryginalnej rurki nawet 30 cm dalej - bezposrednio pod blacha podwozia.

Ogladalem moj stary filtr - jest oryginal GM i pewnie od nowosci (250 tys km) nie byl wymieniany. Nic dziwnego, ze silnik zaczyna mi sie dlawic przy ostrym przyspieszaniu.

Do zlotu MUSI być zrobione

Katros, a może zamiast tego załatwię ci wymianę w swoim serwisie? To chyba parę groszy, pamiętam co Gomall pisał o tej samej robotce. Jakby co daj znać SMS-em, to cie umowię u Kwietniaka.

Dzieku Janusz. Nawet jutro bede w W-wie. Ile to jest pare groszy? Gomall opowiedz coś.