Poślizg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam BMW E-30 z 1989r przy jeździe po śliskiej nawierzchni, trudno ją uprowadzić. Przy dzisiejszych warunkach atmosferycznych jeżdze 50 km/h i cały czas kontruję kierownicą. Czy to normalne w BMW. Zimą szybciej nie dam rady jeżdzić. Poradźcie.

Siemka. Ja jeżdżę 316 E30 od kilku tygodni, mam zimowe opony 205 i spokojnie jeżdzę sobie 100km/h po ujeżdżonym sniegu. Tyłem zarzuca mi tylko wtedy kiedy chcę. Więc albo masz złe opony, albo za wąskie, albo za dużo koni pod maską, w najgorszym przypadku problemy z geometrią podwozia

Powiem wam jedną swietą prawde.Mam bmw e-36 150ps..Im węższe opone tym lepiej jezdzi sie w zime poniewaz weższe opon trzymają sie drogi gorzej.Im szersze zimnowki tym gorzej.Spytajcie sie w pierwszej lepszej wulkanizacji to powiedzą wam to samo co ja.
pozdrawiam

Cytat:
2004-01-05 22:55:32, pilaros pisze:
Im węższe opony tym lepiej jezdzi sie w zime poniewaz weższe opon trzymają sie drogi gorzej.

zaiste ciekawy wniosek

Cytat:
Im węższe opone tym lepiej jezdzi sie w zime

to prawda. zobaczcie na jakich oponach jeździ się na rajdach kiedy jest śnieg. ja u siebie mam lato 225/55/15 a zimę 165/80/14. i w zimę mogę sobie pozwolić na więcej. troszkę śiesznie wygląda moja becia i jest niższa ale rzeczywiście drogi, nawet śliskiej, trzyma się super. opony szerokie są lepsze tylko na suchej nawierzchni. w deszcz i w zimę lepsze są wąskie oponki.
pozdrawiam