[126] olej do krótkiej skrzyni jaki??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Musze czymś zalać skrzynie i teraz pytanie jakim olejem?? Silnik do tego będzie dość mocny a nie chce by zabardzo nadwyrężać tej skrzyni bo mnie troszke kosztowała. Co proponujecie i na czym jeździcie, a cena w sumie nie ma znaczenia to tylko 1 litr

Najlepiej kup HIPOL. Ja mam orlenowski o parametrach GL-3 80/90 a koszt to ok. 10 zł i litr spokojnie wystarcza.

Cytat:
2006-11-22 22:23:39, kalafior112 pisze:
Najlepiej kup HIPOL. Ja mam orlenowski o parametrach GL-3 80/90 a koszt to ok. 10 zł i litr spokojnie wystarcza.

jesli cena nie gra roli to na stronie Boruty sa oleje do skrzyn biegow, klowych, ze szpera itp...podobno to sa jakies profii...

edit:
To ta stronka

[ wiadomość edytowana przez: rallyman dnia 2006-11-22 22:35:46 ]

mniemam ze na prostych zebach, i z mocnym silnikiem to polecam wyzsza klase lepkosci, niz 80W 90, ale takie tez pewnie da rade

motul albo red line

ja moge powiedziec ze castrol taf-x moze jest i bardzo dobry, ale jest tak rzadki ze ucieka niewiedziec ktorędykt, więc jeśli nie jesteście pewnie co do szczelności obudowy to odradzam...

A ja bym lał DexronII olej do automatycznych bo jest najrzadszy i skrzynia ma na nim najmniejsze opory

Cytat:
2006-11-22 23:28:47, nds pisze:
ja moge powiedziec ze castrol taf-x moze jest i bardzo dobry, ale jest tak rzadki ze ucieka niewiedziec ktorędykt, więc jeśli nie jesteście pewnie co do szczelności obudowy to odradzam...

zajebiste podejscie dobierac olej do szczelnosci skrzyni

GL3 dextron? czy wy wiecie co piszecie... GL3 to sobie było mozna nalać w latach 70-tych a olej od wspomagania to zabójstwo co z tego że skrzynia bedzie lżej chodziła jak padnie szybciutko. Trycek coś z górnej półki GL-5 koszt ok 23zeta

Moge Ci przywieźć mobila 85w90 za 18zeta zalałem tym swoją skrzynię i pracuje ładniusi. Zobaczymy jak przyjdą mrozy, ale nie powinno być źle

Tak jak mowi Winiar. Castrol Dextron, czerwoniutki.

Cytat:
2006-11-23 15:46:47, 5Turbo pisze:
Tak jak mowi Winiar. Castrol Dextron, czerwoniutki.

A jak szkrzynia znosi ten olej ?
Wytrzyma na dluzsza mete przy dosc ostrym uzytkowaniu na codzien ?

Cytat:
2006-11-23 16:09:58, Rider44 pisze:
A jak szkrzynia znosi ten olej ? Wytrzyma na dluzsza mete przy dosc ostrym uzytkowaniu na codzien ?

Ja juz katuje 2 rok. I nic.

Cytat:
2006-11-23 16:10:53, 5Turbo pisze:
Ja juz katuje 2 rok. I nic.

Ok - przy nastepnej wymianie zmienia wlasnie na taki - zobaczymy jak sie bedzie spisywal w skrzynii Poloneza.

Cytat:
2006-11-23 17:25:24, Rider44 pisze:
Ok - przy nastepnej wymianie zmienia wlasnie na taki - zobaczymy jak sie bedzie spisywal w skrzynii Poloneza.

Tylko to sie tyczylo krotkiej skrzyni w maluchu na prostych zebach. Podejrzewam ze bedziesz mial glosniej w srodku

ja do swojej krótkiej skrzynki uzywam motula PA90 info o oleju

a do silnika polecam Motula MOTUL 300V

LEMANS naprwde warty polecenia fakt drogi jak nie wiem 150 zł w bance 2 litrowej

[ wiadomość edytowana przez: Piter_Solution dnia 2006-11-24 00:09:18 ]

podepne sie do tematu: co polecacie do zeszperowanego dyfra?

Cytat:
2006-11-24 00:03:08, Piter_Solution pisze:
ja do swojej krótkiej skrzynki uzywam motula PA90 info o oleju a do silnika polecam Motula MOTUL 300V LEMANS naprwde warty polecenia fakt drogi jak nie wiem 150 zł w bance 2 litrowej [ wiadomość edytowana przez: Piter_Solution dnia 2006-11-24 00:09:18 ]

racja. motul na wypasie. ja place 110zl/2 litry za 300v le mans

w moim bylym swapie olej do skrzyni to wazna sprawa, bo przy >140kmh dluzszej chwili olej po prostu sie palil i w srodku pelne zaciemnienie z dymu. Problem znaczaco minal przy jakimkolwiek oleju syntetycznym do skrzyni, najtanszy castrol dal rade, tyle ze kosztowal ok 40zl/litr. przy upalaniu z mniejszymi predkosciami ciezko zauwazyc roznice, ale na autostradzie/dojazdowkach przy sporych przeciazeniach olej lubi sie gotowac.

Cytat:
2006-11-23 22:35:50, 5Turbo pisze:
Tylko to sie tyczylo krotkiej skrzyni w maluchu na prostych zebach. Podejrzewam ze bedziesz mial glosniej w srodku

Glosnosc nie ma tu az takiego znaczenia