Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Lava1 Felicia Combi / Mond ... Wrocław [Kiełczów] | 2003-10-02 07:52:17 Zapewne ten temat był wałkowany nie raz, ale jakoś wyszukiwanie mi nie idzie.
Chodzi mi mianowicie o to że wlałem ostatnio do swojego bolida 3 (słownie trzy) litry benzynki żeby dojechać z miejsca zakupu auta pod dom (jakieś 10 km) i na drugi dzień zrobiłem jakieś 15 km i auto stanęło w szczerym polu. Po pierwsze jaką benzynę powinienem lać do 1800 DOHC. W/w to była 95. Znaczy się chodzi mi o to czy może być Pb czy bez Pb. I jaki to może mieć wpływ na zużycie motoru lub/i spalanie. Po drugie, ze wzgleów ekonomicznych chciałbym jednak zapodać do tego auta instalację gazową z butlą w miejscu zapasówki. Problem jednak w tym że za legalną instalację w autoryzwanym punkcie ![]() ![]() I teraz moje pytanie. Czy opłaca mi się wkładać do starego bądź co bądź auta instalację gazową (chodzi mi o to czy za szybko szlag mi nie trafi silnika) i czy można w sposób LEGALNY założyć instalację używaną. zaznaczam że przeglądając ogłoszenie można kupić taką za 400 - 500 PLN (nawet z całym samochodem). Do tego dochodzą co prawda koszty przełożenia (założenia) ale i tak chyba wyjdzie taniej. I jeszcze jedno pytanie - ile może kosztować takie założenie instalacji używanej. Tzn koszty administracyjne, przegład (nie wiem czy potrzebny) i koszt zainstalowania ? |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-10-02 12:02:15 Owszem od niedawna jest przepis i nie wolno zakładać używanych instalacji. Natomiast do Borewicza instalacja kosztuje 1200 zł razem z toroidalnym zbiornikiem. A są miejsca, że 1000zł. Trzeba po prostu jesczcze poszukać. |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2003-10-02 23:34:09
Wiec po pierwsze silnik by należało obadać, osłuchać, pojeździć trochę żeby stwierdzić czy nie bierze oleju i czy ogólnie jest w znośnym stanie. Wtedy można coś zacząć gdybać. Co do instalacji – legalnie - hmm...”inaczej” ![]() ![]() |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-10-03 01:45:36
Wystarczy zmienić samą butlę, a jej koszt (nawet nowej) nie jest wysoki. Myślę, że może to kosztować taniej niż 500 zł. |
Lava1 Felicia Combi / Mond ... Wrocław [Kiełczów] | 2003-10-03 10:12:46 Mrozek napewno się spotkamy, oj napewno ![]() |