Jak poznać jaki to wałek?? (126)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Mam pytanko: Mam możliwość kupienia wałka od kumpla. Z tym że wałek ten należał do jego Śp Brata( A kumpel nie ma zielonego pojęcia jaki to wałek! I tu pojawia się problem, czy jest jakakolwiek mozliwość rozpoznania jaki to jest wałek? Bo jak wiadomo każdy wałek wymaga innych nastawień ( inne planowanie głowicy itp itd)) Czy na wałku są jakieś oznaczenia modelu czy coś takiego? Ewentualni przez jakieś pomiary krzywek itp??? czy da się wogóle ustalić take rzeczy???

Aha i jeszcze jedno: jak sprawdzić stan wałka????? Podobno kiedys na tym wałku zawór się z tłokiem spodkał (głowica była 7mm) silnik kaput!!!Jaki to mogło mieć wpływa na żywotność wałka????

Hm daj zdjęcie krzywek, wałka i może cosik będzie wiadomo, poza tym zawsze na wałku jest wybity numer. On określa jaki to wałek. Pozdro

Świątek oznaczał swoje wałki dobrze nam znanymi symbolami 114, 385 i temu podobne. Tak więc jeśli to jeden z tych wałków to będziesz wiedział. Jeśli jest to wytwór kogoś innego to już nie wiem. Co do pomiaru krzywek to ma on sens jeśli wałek jest w miarę nowy i nie jest zajeżdzony!! W innym przypadku do niczego nie dojdziesz. Spotkanie tłoków z zaworami w najlepszym wypadku nie naruszyło wałka a w pesymistycznym mogło poniszczyć powierzchnię krzywek jak i pogiąć sam wałek!!!

Wałek się nie pognie pęknie prędzej. Jest z żeliwa....Hm jakbyś mniej więcej ten wałek opisał. Cosik tak abyśmy wiedzieli więcej...

No fakt!! Ale gafa!! No fatk zeliwo!!

narazie nie mam tego wałka ale jak (jeśli) go bede miał to wrzuce tu foty

cześc, Ja mam teraz taki przypadek że mi sie w silniku urwał zawór wydechowy, padł mi obrotek i prędkosciomierz chyba pzrekreciłem silnik , do wymiany sa cylindry tłoki, głowica , a wał , korby i wałek sa ok, tak wiec jak twojemu kumplowi poszedł zawór to nie od wałka, no chyba że pekł łancuszek rozrzadu Pozdrawiam