Chodzi jak Grzechotka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na prośbę Kolegi przestawiam problem jaki wystąpił w jego FL-ku - oto jego treść:

..." Wczoraj postanowiłem się zmierzyć z wymianą łańcuszka rozrządu oraz uszczelniaczami osłon popychaczy. Z rozrządem poszło mi bez większych problemów - tylko za śrubą na wale klucz 32 musiałem powalczyć. Zapalam silnik wszystko gra pracuje równiutko, i znacznie ciszej. Czasu było jeszcze sporo więc postanowiłem wymienić jeszcze uszczelniacze osłon popychaczy. Rozkręciłem oblachowanie, odkręciłem pokrywę zaworów, gaźnik, głowicę itp. Wymieniłem uszczelniacze, przy okazji czyszcząc to i tamto. Poskręcałem wszystko starannie, dając wszędzie nowe uszczelki. Wyregulowałem zawory, zapłon... zapalam a w silniku coś grzechocze! Odgłos dosłownie jakbym do metalowej puszki nasypał nakrętek i mocno potrząsał. Dodam że silnik zapalił bez najmniejszych problemów "od dotknięcia" i pracuje równo i stabilnie tylko to grzechotanie. Podejrzewam, że chyba jednak nie najlepiej wyregulowałem zawory. Pomocy! Co może być przyczyną takiego odgłosu? Dzięki za wszystkie rady. " ...

Dzięki za wszelkie informacje na ten temat
A propos - od poniedziałku rozbieram mój silniczek ze skrzynką biegów

zawory źle wyregulowane albo zostawił jakąś podkładke w silniku

Tak jak mówi lukaszc, bo nic innego nie przychodzi mi do glowy. Jest jeszcze jedna możliwość: Jak wiadomo kappa zaworowa malana jest miękka. Slyszałem o przypadkach jak ludzie zbyt mocno przykrecali te pokrywy i dzwignie zaworowe udezały o jej spód.

Pozdro!

dokladnie tak moze byc!ja tez juz tak mialem.musisz dekiel zaworow dokrecac tak na aby aby zeby tylko trzymal.Jak dokręcisz za mocno to bedzie dzwonil o klawiature