Kupic Lade?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam male pojecie o samochodach a chciala bym kupic Lade 2101,1200 pojemnosci, z 89 roku z przebiegiem 17 tysiecy Wlasciciel umarl ,wdowa sprzedaje za 500 zl.Zakochalam sie w wygladzie,kolega sprawdzal w srodku i mowi ze wszystko ok,mechanik obejzy w tym tygodniu.
Moje pytanie do Was to czy latwo dostac czesci i czy sa drogie.?
Nie martwie sie czy duzo pali bo bede go malo uzywala i tylko jak bedzie cieplo.
Dzieki za odp

Czesci , przynajmniej jezeli chodzi o mechanikę są, tanie jak barszcz tyle ze wiekszosc trzeba zamawiac wysylkowo. Na dodatek to co jest w handlu to w wiekszosci bialoruskie czy ukrainskie rzemioslo czyli shit. Ale da sie znalezc sporo przyzwoitych zamiennikow zachodnich firm, da sie tez przy odrobinie wysilku kupic czesci oryginalne.

Jeśli masz zacięcie majsterkowicza, to sam sobie poradzisz. Ja stając się posiadaczem mojej pierwszej Lady nie miałem zielonego pojęcia o autach i nie odróżniałem aparatu zapłonowego od łańcucha rozrządu, nie mówiąc już to tym co do czego służy. Trochę czasu musiałem poświęcić na naukę, poczytać książki, forum, samemu pogrzebać. ale teraz już wiem chyba wszystko na temat tego auta, co gdzie siedzi, co jak i dlaczego.

Jeszcze jedno: Jak masz plan zajeździć to auto to lepiej nie kupuj. Szkoda auta.

Za taką cenę nawet się nie zastanawiaj.

Można pójść np. w tym kierunku:

Cytat:
2011-01-17 16:36:05, Kamil_H pisze:
Jeśli masz zacięcie majsterkowicza,
Jeszcze jedno: Jak masz plan zajeździć to auto to lepiej nie kupuj. Szkoda auta.

Nie mam.SAMA sobie nie poradze i nie o to pytalAM tylko o czesci.Nie mam zamiaru zajezdzac tego auta.Bede malo jezdziLA.Autko jest piekne- nie az tak jak to zielone cudo ale podoba mi sie bardzo.
Ze czesci mozna dostac to odetchnelAM, jutro jade do mechanika
Na necie wszystko jest mozliwe nawet to ze hszonszcz jest kobieta

[ wiadomość edytowana przez: hszonszcz dnia 2011-01-17 17:33:39 ]

[ wiadomość edytowana przez: hszonszcz dnia 2011-01-17 17:34:30 ]

bierz bierz. Dlaczego ma ją zajechać? kobieta? ee nie wierzę w to. Lepiej żeby trafiła w kobiece ręce niż do jakiegoś młodego tunera

Kuba ,wlasnie moja Lada wyglada tak jak ta co jest u Ciebie na zdjeciu.Czerwona i naprawde pieknie utrzymana.Napisze jak sie mechanik wypowie,powiedzial ze pod koniec tyg zajzy do srodka.Czy to na ta Lade mowia Ziguli??albo Kopiejka?

Cytat:
chciala bym kupic Lade 2101,1200 pojemnosci, z 89 roku z przebiegiem 17 tysiecy Wlasciciel umarl ,

Tego samochodu nie kupisz.

Jak dziadek był wlascicielem to MUSI byc przeprowadzone postępowanie spadkowe. Odczyt testamentu etc. Niby to tylko samochód za kilka stów. Ale pozostający w dyspozycji Sw. Pam Dziadka.

Można kupić takie auto ze wszczesniejszą datą. Oczywiście jak wyjdą kwiatki że np dziadek rozjechał w tym czasie pieszego, to ty idziesz do więzienia Za mandaty, roszczenia osób trzecich płacisz TY.

Może to zabrzmi brutalnie. Ale w papierach trzeba mieć "czysto". Bo szkoda później się włóczyc po sądach. I tu nie chodzi o kwote. Ale za sam fakt zatajania/fałszowania dokumentów.

a no właśnie kwestia prawna... w sumie jeśli dziadzia napisał testament i zapisał tam ładę np. wnuczkowi no to jesteś w kropce. Bo on nie koniecznie może chce ja sprzedać. Jeśli wdowa zostanie właścicielką to luz.

Cytat:
2011-01-17 21:28:40, Kuba2107 pisze:
a no właśnie kwestia prawna...

Jest uregulowana,wlascicielka teraz jest wdowa.Pytalam o czesci nie rozwodzac sie na temat prawny.

Cytat:
2011-01-17 17:31:31, hszonszcz pisze:
Na necie wszystko jest mozliwe nawet to ze hszonszcz jest kobieta

no to tylko brać jak dla mnie, porządnego mechanika znaleźć który będzie grzebał przy niej. Części jak ktoś już wcześniej napisał są dostępne. Ale wszystko rozchodzi się o zasobność portfela. Miej na uwadze, że posiadanie zabytkowego auta wiąże się z dużymi kosztami. Nie zniechęcam tylko ostrzegam. Powodzenia.

Hm, tak mysle, ze Hszonszcz nie bedzie miala 2101, ale chyba 2105 czy 2107. Bo 1989 juz Lady 2101 nie bylo produkowano i kiedy wyglada jak u Kuby na zdjeciu... Tylko silnik 1200? Ciekawe, ale w Polsce jest bardzo 21072 - 1300... Mozliwe wdowa nie wie.

Cytat:

Jest uregulowana,wlascicielka teraz jest wdowa.

Ja tak kiedyś byłem oglądać Łade Samare "po dziadku". Też mi telefonicznie mówili że łada jest teraz "babci". Ale jak przyszło co do czego to żadnego dokumentu na tą własność nie było...

Cytat:
2011-01-18 16:36:17, Ladusa pisze:
Hm, tak mysle, ze Hszonszcz nie bedzie miala 2101, ale chyba 2105 czy 2107. Bo 1989 juz Lady 2101 nie bylo produkowano i kiedy wyglada jak u Kuby na zdjeciu... Tylko silnik 1200? Ciekawe, ale w Polsce jest bardzo 21072 - 1300... Mozliwe wdowa nie wie.

fakt. Plus dla ladusa za wnikliwe czytanie. Hszonszczu weź jakieś zdjęcia porób.

Może to taki mix, że dziadziu zajechał silnik 1300/1500 i włożył tam 1200 bo akurat taki był pod ręką. To jak strzał w kolano jeśli chodzi o osiągi no ale kiedyś były inne czasy.

Ladusa Brawo Szerloku
Dzisiaj przed zapakowaniem samochodu na lawete obejzalam go dokladnie.
Z tylu pisze Lada 2105, z boku 1200, w dowodzie rejestracyjnym takie dane:
marka,typ,model: Waz Lada 2101
pojemnosc silnika 1200
rok produkcji pojazdu 1989
data pierwszej rejestracji 1989.03.28
w ostatniej polisie ubezpieczenia pisze tylko "WAZ LADA" bez numeru.
Jutro mechanik bedzie robil przeglad,moge zadzwonic poprosic go zeby sprawdzil numer silnika....zaczynam sie denerwowac.
Lada wyglada dokladnie tak jak ta czerwona na stronie:
http://www.autocentrum.pl/lada/2105/null
Zapomnialam zrobic zdjeca,nadrobie to jak najszybciej i wkleje (jak sie dowiem jak )

[ wiadomość edytowana przez: hszonszcz dnia 2011-01-18 19:47:00 ]

[ wiadomość edytowana przez: hszonszcz dnia 2011-01-18 19:56:45 ]

Kolejna kobieta na forum. Witaj !

Popieramy, popieramy.

Juz jak w pierwszym poscie widzialem Lada 2101 1989, wiedzialem, že to jakis blad. I teraz juz chyba wiemy - Lada 1200S = VAZ 21051 U nas ale tego nigdy nie widzialem.

I jeszcze mam take pytanko - Hszonszcz, to jakes normalne polske slowo? To da sie lekko wymowic? W Czechach chyba nic takego wymowic nie umiemy

Cytat:
2011-01-18 19:41:18, hszonszcz pisze:
Jutro mechanik bedzie robil przeglad,moge zadzwonic poprosic go zeby sprawdzil numer silnika....zaczynam sie denerwowac.

Numery silnika nie muszą sie zgadzac z numerami w dowodzie.
W nowych dowodach rejestracyjnych i tak ich nie drukują już.

Ważne są tylko numery nadwozia.

Cytat:
- Hszonszcz, to jakes normalne polske slowo?

Ne-e to nie jest normalne polskie slowo tylko moja mala zemsta za "enough","heights","How much wood would a woodchuck chuck...?" itp.
Ladusa tz ze ja nie mam Lada 2101 tylko Lada 1200S?
Moze to jakis przekret? Wladuje sie na mine??
Zrobie zdjecia tego autka.Szukalam dzialu z instrukcja jak wstawiac zdjecia ale nie znalazlam.Ide poszukac jeszcze.

[ wiadomość edytowana przez: hszonszcz dnia 2011-01-18 22:04:53 ]