MotoNews.pl

Problem z gazem Lovato (pewnie drobiazg jakis...)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam takie pytanie. Mam centralke Lovato 198 DI (taka z jednym pstryczkiem, ktora sama przelacza na gaz przy ok 2000 obrotw). Przeylaczylem sobie niechcacy ja w taki sposob, ze nie chce mi przelaczac z gazu na benzyne (swieci pomaranczowa dioda ale jak dodoaje gazu to nic sie nie dzieje). Moge oczywiscie przelaczyc na gaz w nastepujacy sposob - wciskam ten przycisk, wlaczam zaplon, slychac tykniecie elektrozowaru, uruchamiam silnik. Wlasnie po jednym takim przelaczeniu sterownik troche zeswiriowal. Aha, i teraz jak mam wlaczony gaz to dioda miga na przemian: zielony-czerwny, a powinno byc na zielono Pomozcie, plis

Pozdrawiam
Borys

a co zrobiłeś niechcący?

Tak, co zrobiłeś niechcący? Poza tym jak Ci tak miga dioda, to albo masz rezerwe gazu albo stan awaryjny.

Cytat:
2005-11-12 19:45:50, OLO pisze:
a co zrobiłeś niechcący?

Teraz juz wiem, ze rozprogramowalem sobie przelacznik gazu. Ale juz znalazlem sobie instrukcje i zaprogramowalem. Gdyby ktos chcial to moge wyslac

Pozdrawiam
Borys

To ja poproszę instrukcję.
U mnie miga na czerwono-zielono jak zapalam na gazie. Ale później wraca do normy, czyli czerwony: benzynka, zielony: gazik, pomarańczowy: jeszcze benzynka...

W Polonezie mojej narzeczonej jest instalacja Lovato. Instalka ma przełącznik z jednym przyciskiem. Działa to tak, że po naciśnięciu jeden raz samochód pracuje tylko na benzynie, o naciśnięciu raz jeszcze samochód pracuje przejsciowo na benzynie, a po dodaniu gazu przeskakuje na LPG. Ale jak w takiej instalacji odpalać z gazu? Ma ktoś taki wynalazek?

Cytat:
2005-11-19 18:39:14, MichalSW pisze:
W Polonezie mojej narzeczonej jest instalacja Lovato. Instalka ma przełącznik z jednym przyciskiem. Działa to tak, że po naciśnięciu jeden raz samochód pracuje tylko na benzynie, o naciśnięciu raz jeszcze samochód pracuje przejsciowo na benzynie, a po dodaniu gazu przeskakuje na LPG. Ale jak w takiej instalacji odpalać z gazu? Ma ktoś taki wynalazek?

Tak, ja Zeby odpalic na gazie trzeba:
1. Przy wylaczonym silniku wcisnac ten przycisk.
2 Trzymajac wcisniety przycisk wlaczyc zaplon. bedzie slychac tykniecie elektrozaworu.
3. Odpalic. Dioda bedzie migala na zielono-czerwono.

Ja mialem tak ze cos kombonowalem, zeby odpalac na gazie i sobie rozprogramowalem ten przelacznik. Znalazlem instrucje i zaprogramowalem ponownie Mozna samodzielnie ustawic, przy jakich obrotach ma sie przelaczac - fajne gadzet. Moge udostepnic ta instrukcje w celu umieszczenia na stronie Klubu bo dostalem juz pare prosb o nia

Pozdawiam
Borys

No to udostępnij do działu Warto Wiedziec. Dzięki za pomoc, jak przyjedzie moja luba to posprawdzam czy metodyka zadziala. Mam jeszcze pytanie - jak lampka miga po odpaleniu na gazie to kiedy zaczyna świecić tylko na zielono? Po przegazowaniu?

[ wiadomość edytowana przez: MichalSW dnia 2005-11-19 21:40:45 ]

Cytat:
2005-11-19 21:37:53, MichalSW pisze:
Mam jeszcze pytanie - jak lampka miga po odpaleniu na gazie to kiedy zaczyna świecić tylko na zielono? Po przegazowaniu? [ wiadomość edytowana przez: MichalSW dnia 2005-11-19 21:40:45 ]

Miga do wylaczenia silnika.

Pozdrawiam
Borys