MotoNews.pl

Napowietrzanie oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Sytuacja wygląda następująco:
Wykonałem pełny remont silnika w klasyku 1300cm^3. Szlify, tłoki, panewki, obróbka głowicy, wymiana pompy oleju i paliwa itp.
Wszystko niby pięknie chodzi, ale w czasie pracy olej zaczyna robić się gazowany (na bagnecie widać bąble powietrza w oleju) i przez to spada ciśnienie oleju do tego stopnia że na wolnych świeci kontrolka ciśnienia. Po odstaniu silnika sytuacja wraca do normy. Silnik zalany na start Elf'em Start 15W-40, aktualnie Lotosem 10W-40. Na obu objaw ten sam.
Macie pomysł co może być przyczyną?

Wygląda to na nie szczelność smoka pompy oleju. Ale czy to możliwe? Chyba tak.

Cytat:
2012-11-19 07:01:07, SzokoLada pisze:

To się nazywa dokładność wykonania w wydaniu ruskich...
No nic, to w następny weekend miska w dół i zobaczymy co tam siedzi.

Cytat:
2012-11-19 07:01:07, SzokoLada pisze:

Może to jeszcze wina jakiejś uszczelki itp. niech sprawdza.
Ale jak kupił tanie rzemiosło to możliwe.. trzeba brać pompę dostawcy z pierwszego montażu.
Niestety w Polsce większość sprzedawców nie wie nawet co sprzedaje.

czacza90, czyją pompę kupiłeś, masz do niej pudełko ?

Cytat:
2012-11-19 10:25:46, bartixr pisze:
Może to jeszcze wina jakiejś uszczelki itp. niech sprawdza. Ale jak kupił tanie rzemiosło to możliwe.. trzeba brać pompę dostawcy z pierwszego montażu. Niestety w Polsce większość sprzedawców nie wie nawet co sprzedaje. czacza90, czyją pompę kupiłeś, masz do niej pudełko ?

Pudełka chyba już nie mam, a jeśli to gdzieś w śmieciach, ale z tego co się domyśliłem to oryginał. Pudełko kolorystycznie takie jak te, towar kupiony w Jacarsie.
Pompa była razem ze smokiem więc nie ruszałem, a sama pompa do bloku na uszczelce. Poza tym nawet jeśli nieszczelność byłaby za pompą to jedynie gubiłbym ciśnienie, a nie napowietrzał olej.
Albo coś by go musiało mieszać (np wał korbowy, ale to chyba niewykonalne), albo tryskać do oleju w misce pod dużym ciśnieniem (skąd?!), albo ten smok jakimś cudem...

niby oryginalne pudełko, powinna być solidna pompa.
daj znać co wybadałeś.