| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-10-02 21:11:42 Blok silnika oznaczenia 125A.000 jest to silnik DOHC ale zabardzo nie wiadomo jakies pojemnosci [ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2003-10-02 21:12:07 ] [ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2003-10-02 21:13:00 ] |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-10-02 21:30:21 czyzbys mial silnik z jakiegos włoskiego fiata 125. a dokladnie blok ? qbaletek pokazywał swoj blok i tez mial 125A..nowke nieuzywana w bagazniku |
Rutkus F&F Sympatyk Sierra Śrem | 2003-10-02 21:32:13 Niewiem co to jest za garb ale przypuszczam do czego słuzy. Mysle, że ma to na celu zwiększenie kompresji bez planowania głowicy, taki kształt może też wpływać na lepsze dopalanie mieszanki paliwowo powietrznej. |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-10-02 21:36:14 ogolnie taki tłok ma na celu jakby wyrzucenie mieszanki z obrzezy tloka do srodka dzieki czemu mieszanka ma sie lepiej spalac. Taka budowa tłoka powoduje iz tlok mniej sie nagrzewa i pierscienie sie tak nie niszczą poniewaz cala sila komuluje sie jakby na górze tego garba zaszalałem |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-10-02 21:44:52 ok tylko chcialbym sie dowiedziec czy 1.4 1.6 1.8 maja tak wysokie garby czy nizsze?? bo 2.0 podobno ma plaskie tloki... |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-10-02 21:48:28 hmm..w jednym temacie pisali ze 1.6 ma najwiekszy garb ok 2mm, ale czy taki ?! czy półokragły czy taki to nie wiem. Moze to jakies kute.... |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-10-02 21:56:02 no on ma duuuuzo wiecej niz 2 mm nie mierzylem ale musi miec okolo 1 cm!! moze troszke wiecej |
Peyo125 F&F Sympatyk Smok Wawelski © & Janosik | 2003-10-02 22:08:40 To jest na 99% tłok od 1.6 DOHCa , moze z tymi 2 mm troche przesadzilem bo to chyba jest troszke wiecej, 1.8 ma mniejszy o polowe a 2.0 ma plaskie tloki |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-10-02 22:48:13 no dorze ale czy 1.6 125 A000 mialy osprzet 124AC???glownie mi chodzi o glowice (rozrusznik jakos dziwnie mam tez z prawej strony gdyz ob.sprzegla. jest 124 AC i laczy ten silnik z skrzynia biegow z 125 lub polonez) i w ciaz nurtuje mnie pytanie CO TO ZA SILNIK?????????
[ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2003-10-02 23:01:41 ] |
Peyo125 F&F Sympatyk Smok Wawelski © & Janosik | 2003-10-02 23:07:51 To, że on ma głowice od 124 to wcale nie ma znaczenia,ja mam blok od 132,głowice od 131 i wogóle składanka... Patrz zeby srednica sie zgadzała - 84 mm i skok tłoka sobie zmierz ,moze byc 71.5 mm lub 79.2 mm to zobaczymy co Ty tam masz , czekamy na pomiary |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-10-02 23:39:36 srednice tloka mam 80mm niestety skoku niemoge podac bo miezylem go b.dawno i niepamietam.a z glowicom sa jaja gdyz: fiat 124 coupe i spider ozn.124 AC.000 mialy poj 1438ccmi moc 90koni a 124 spider o poj 1608 mial 110 koni tylko ze jego ozn.bylo 125BC.000 natomiast fiat 125 Berlina ozn.125 A.000 poj 1608 mial 90 koni.i powiedz co ja mam z tego wywnioskowac???? gdyz z tego co widze mam pomieszane 1.6 z 1.4....................... jeszcze jedno nurtujace pytanie czy to normane w tych glowicach ze zawory wydechowe wystaja ponad plaszczyzne glowicy???????
[ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2003-10-02 23:44:01 ] |
Peyo125 F&F Sympatyk Smok Wawelski © & Janosik | 2003-10-03 23:21:17 No , to masz na 100 % 1600 , zresztą looknij sobie na tą stronke to sobie wszystko poczytasz http://www.fsoautoklub.pl/?action=tech_fiat132 Pozdro,skladaj go dobrze , zeby jak najwiecej kucykow z niego wykrzesic |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2003-10-04 09:55:11 oczywiście że garb służy do zwiększenia st. sprężania.. ale kształt trapezowy (w przekroju) lepiej niż okrągły 'wypycha' mieszankę przy suwie sprężania w kierunku świecy..
w 1 przypadku jest komora wanienkowa - dzięki temu że komora spalania jest tylko nad częścią cylindra, podczas sprężania mieszanka z zaznaczonych miejsc jest przepychana do komory spalania. to powoduje że podczas zapłonu największa część ciepła jest oddawana środkowej części tłoka, bo tam jest mieszanka.. oczywiście poźniej wybuchająca mieszanka rozchodzi się po całej objętości, natomiast główne 'uderzenie' przyjmuje tłok, a nie pierścienie w przypadku 2 i 3 komora zajmuje całą komorę spalania (lub jej dużą część). wtedy budowa garba powinna wypychać mieszankę z brzegów cylindra w kierunku świecy, co lepiej robi garb w kształcie trapezowym.. przy garbie półokrągłym (szczególnie dyużym garbie) pozostaje miejsce gdzie mieszanka może zostawać co powoduje wydłużenie procesu spalania (cała mieszanka nie jest w jednym miejscu) oraz większe siły działają na pierścienie bo spalanie odbywa się bezpośrednio nad nimi |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2003-10-04 10:13:44 Wszystko pieknie, tyle ze wciaz nie rozumiem wplywu ksztaltu tloka na zucycie pierscieni. W tloku od dwulitrowki odleglosc od denka do pierwszego pierscienia wynosi okolo 10mm. Tlok ma taka budowe aby przejmowal cieplo i rowniomiernie je rozprowadzal od denka po plaszcz. Proces spalania i tak zachodzi takze nad pierscieniami, bo syytuacje przedstawione na rysunkach sa statyczne, a proces spalania rozpoczyna sie jeszcze zanim tlok dotrze w GMP a konczy sie po GMP. Cisnienie dzialajace na perscienie jest niezalezne od tego, gdzie spala sie mieszanka (bo jest jednakowe w calej objetosci nad tlokiem), a jesli chodzi o temperature- to miedzy innymi po to luz miedzy rowkiem w tloku a pierscieniem jest scisle okreslony.
Pozatym zauwaz, ze komora spalania w glowicy DOHC nie jest okragla lecz ma ksztalt owalny- przty zaworach jest wytaznie szersza niz wzdluz osi podluznej silnika. Czyzby wiec pierscienie byly najbarziej obciazone na wysokosci zaworow? (abstrahuje tutaj od sily dzialajacej na scianke cylindra, powstalej na skutek polacezenia tloka z walem korbowym za pomoca korbowodu, aby przeciwdzialac tej sile miedzy innymi sworzen tlokowy jest przesuniety wzgledem osi symertii tloka) Moze zle kombinuje, jesli tak to mnie poprawcie [ wiadomość edytowana przez: kosa131 dnia 2003-10-04 10:17:20 ] |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2003-10-04 10:36:04
tylko że lepiej żeby przyjmował to ciepło środkiem, a potem je rozprowadzał w całej 'pojemności' tłoka.. nie twierdzę przecież że ciepło ma przejmować tylko środek tłoka..
oczywiście że proces zachodzi też nad pierścieniami..ale przygotowując mocny silnik np. do wyścigów typu endurance(wytrzymałościowe) lub na ulicę (w którym nie wymieniami pierścieni co kilka tyś. km) ważne jest zminimalizowane tego zjawiska, tak żeby przez najmniejszy okres działała na nie siła wybuchu mieszanki. poza tym kształt garbu powinien zapewnić, że cała mieszanka znajdzie się w jednym miejscu (a nie gdzieś w zakamarkach między garbem a ścianką cylindra) - to skraca czas spalania co jest jak wiadomo bardzo ważne
ale pierścień się może poruszać po rowku.. nie jest na stałe zamocowany, więc zużywa się równomiernie |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2003-10-04 13:24:45
To akurat ma raczej drugorzedne znaczenie- mimo wszytko moim zdaniem podstawowa funkcja tego garba na denku jest zwiekszenie stopnia sprezania.
Sila wybuchu mieszanki moim zdaniem dzialac bedzie na pierscienie przez caly okres, przez ktory dzialac bedzie na denko tloka, bo jak juz stwierdzilem cisnienie jest jednakowe w calej objetosci nad tlokiem. A co do smniejszenia objetosc mieszanki PP- czym jest to jak nie zwiekszeniem stopnia sprezania?
ze zawory sie obracaja to wiem, ale pierscienie? jaka sila sprawia ze sie obracaja? Pozatym gdyby obracaly sie, to raczej bzdura byloby docieranie sie pierscieni do cylindra, a jak wiadomo cylinder zuzywajac sie przybiera ksztalt owalny. W silnikach dwusuwowych istnieja kolki ustalajace pierscienie, ale tylko po to, by zakem przypadkiem nie znalazl sie na przeciwko okna w cylindrze. Reasumujac: moim zdaniem zasadniczym celem zastosowania wypuklych tlokow w DOHC jest zwiekszenie stopnia sprezania. |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2003-10-04 18:16:35
nikt nie neguje że podstawową funkcją garba jest zwiększenie st. sprężania!! chodzi o 'niezwykły' kształt tego wybrzuszenia (o przekroju trapezu, a nie pół-owalu)
właśnie nie do końca |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2003-10-04 20:22:08
Jesli widziales glowice od DOHC od spodu to wiesz, ze aby mogli zastosowac tloki o denkach stanowiacych wycinek kuli musieliby zupelnie zmienic glowice. |