MotoNews.pl
2 Sprężyny z poldka w DFie (27163/0) - PT

Sprężyny z poldka w DFie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy sprężyny z poloneza trucka diesla pasuja do Df'a z 71 roku ?? Zawieszenie najwyższy czas zmienić a przy okazji można by było je przecież i troszke poprawić

w moim DFie z 74 są zwykłe z poldka - na 90% będą więc pasowały od diesla - zakładałem nawet kiedyś od DFa do alfy 33 z tyłu -skracane tylko o 2 zwoje - jest super!!!
powodzenia przy zakładaniu

jesli od zwykłego pasują, to od trucka też.. to jest chyba taka sama wymiarowo sprężyna /wysokośc jest taka sama/, chyba tylko materiał jest inny

z Trucka jest grubsza sprezyna ale do DFa pasuje. Polecam ci sprężyny od zwyklego Trucka nie Diesela..no chyba ze chcesz extremalnie miec utwardzonego i obnizonego kanta.
Wiadome jest ze jak zdecydujesz sie na zakup sprezyn od Poloneza to bedziesz je musial obiciac chyba o 2 zwoje zeby mialy seryjna wysokosc Fiatowskiej. Zreszta podczas roboty sie przekonasz...

ja bym jednak z diesel'a wsadzał.. na benzynowych będzie siedział niżej niż truckowskich (przy tej samej ich wysokości), jak będzie za twardo, to zawsze możesz ją dociąć - będzie mniej twardo i ciut niżej... z kolei jak kupisz od benzynowca- po obcięciu się może okazać, że jest zbyt miękko i co wtedy??

Cytat:
po obcięciu się może okazać, że jest zbyt miękko i co wtedy??

Eeee... Od kiedy skrócenie sprężyny ją zmiękcza?

K.Y.

eeeee, od zawsze.... przynajmniej wg mnie

No to pytanie pierwsze: czy wiesz jak pracuje sprężyna śrubowa? Jakiemu rodzajowi obciążenia jest poddawany drut? (tak, tu jest klucz do zrozumienia, czemu obcięcie zwojów utwardza sprężynę).

K.Y.

Jakby ktoś chciał przerabiać jeszcze tylnie zawieszenie to pewni chłopcy z Krakowa zalozyli tylni most z bmw e-30 oraz zawieszenie na sprezynach nie resorach
link do tematu !

Hmm kombinatorzy . Ciekaw jestem tylko do czego przymocowali sprężyny bo raczej pracują one powiedzmy oplatając amortyzator a u mnie z tyłu sa one pod sporym kątem

Drag-On a co ty masz u siebie porobione w DFie ?
Na zadnym zlociku cię nie widziałem a widze ze z Krakowa jestes.
Napisz cos o sobie i swoim rumaku

Cytat:
2003-10-07 16:23:17, widynek pisze:
ja bym jednak z diesel'a wsadzał.. na benzynowych będzie siedział niżej niż truckowskich (przy tej samej ich wysokości), jak będzie za twardo, to zawsze możesz ją dociąć - będzie mniej twardo i ciut niżej... z kolei jak kupisz od benzynowca- po obcięciu się może okazać, że jest zbyt miękko i co wtedy??

obciecie sprezyn powoduje ich zmniekczenie?? no ciekawe ciekawe , bardzo ciekawe.....

Moj leciwy Df jeszcze nic nie ma porobione. Dopiero teraz zaczyna się dla niego okres wielkich zmian (zawieszenie i tak jest do wymiany z racji swojego wieku więc kwalifikuje sie tylko i wyłącznie do wymiany więc od razu można je obniżyc i utwardzić ) Silnik 1300 narazie seria tyle że po remoncie ) Natomiast gaźnik łyka sobie benzynke niczym rajdowe WRC jedyne 18 litrów (przy spokojnej jeździe, przy ostrej wole już nie mówić, musze poszukac chyba jakiegoś nowego gaźniczka). Plany co do autka są wielkie, ale wszystko w swoim czasie i pokolei. Na zlotach niestety nie byłem bo zawsze akurat fure stała u mechanika, ale teraz napewno się poprawie

co do uginania tych sprężyn:
wg wzoru rzeczywiście wynika, że macie rację, więc nie mam co się klucić nie mam wykształcenia technicznego i podchodzę do tego typu rzeczy "na chłopski rozum", więc wybaczcie wszyscy, których wprowadziłem w błąd przeanalizowałem sobie taki przykład (czysto chłopsko rozumowe rozmyślania), że sprężyna ma liczbę zwojów zero, ale nie wiem czy to wtedy wogóle jest sprężyną tak czy siak, będę wiedział na przyszłość. tylko nie trzeba było tak na mnie najeżdżać od razu

Cytat:
wg wzoru rzeczywiście wynika, że macie rację, więc nie mam co się klucić

Wystarczy uświadomić sobie, że drut sprężyny działa na skręcanie. Zatem ściśnięcie sprężyny o X przełoży się na jakiś kąt skręcenia każdego zwoju. Im mniej zwojów, tym o większy kąt trzeba skręcić każdy z nich, by sprężyna ugięła się o X. (to baaaaaaaaardzo uproszczony model, ale nie chce mi się dzielić drutu na możliwie małe kawałki, etc

K.Y.