Co ile wymienia się rozrząd w MV6`98

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No właśnie... Co ile?

W książce serwisowej nie jest napisane. Opel Miniewski ( ) mówi, że co 60kkm. Inny Serwisyn stwierdził, że co 90kkm. W/g książki gwarancyjnej mój Opel miał zmieniany kompletny rozrząd przy 85kkm... Teraz ma 131kkm...

Nie wiem co mam o tym myśleć...

PS. Łańcuchy rozrządu w MB to jednak pierwsza liga

W książce servisowej piszą, że po 120 tkm. ASO Mangalia radzi max 90 tkm. Mój mechanik radzi co 60 tkm.
Ja to wszystko "uśredniłem" i zmieniłem po 70 tkm. Według mojego mechaniora był w stanie pozwalającym na przejechanie około 30 tkm.
Radzę uważać bo MV6 to silnik kolizyjny. Zrywasz pasek to łatwiej jest wygarnąć stary silnik do worka i kupić następny.

Pozdro

ale dlaczego w MB jest pierwsza liga????

a co w oplu to się nie liczy?

silnik C30SEJ też należy do ekstraklasy

pozdr użytkownik C30SEJ, a co to jest pasek rozrządu?

Tak przy okazji ,czy konieczna jest wymiana wszystkich kól i napinaczy przy wymianie paska?Co radzicie z własnych doświadczeń?

Cytat:
Tak przy okazji ,czy konieczna jest wymiana wszystkich kól i napinaczy przy wymianie paska?Co radzicie z własnych doświadczeń?

zaden renomowany fachowiec nie podejmie sie wymiany rozrzadu bez wszyskich jego podzespolow..Co ci po tym, ze masz nowy pasek? Jak ci rolka da d...y , efekt ten sam

Zmieniam pasek co 60k km. Wszystkie rolki rowniez. Lacznie z kolkami paska wielorowkowego.

Proponuje wymienic pompe wodna przy okazji. Droga nie jest a robota ta sama.

TIP !! Uklad chlodzenia najlepiej w Omie odpowietrzac ustawiajac auto z przodem uniesionym wyzej niz tyl ( np na lewarku jak nie ma gdzie podjechac ). Po zmianie pompy przegrzewal mi sie silnik. Kilka razy odpowietrzanie nie dalo rezultatu. Ten patent sprzedal mi serwisant z ASO.

Koledzy.
Gdzie proponujecie zaopatrzyć w komplet części do wymiany rozrządu?Jeśli już ma to wymienić to wolę aby były to części oryginalne.
PS Moze mi ktoś powie co wchodzi w skład kompletu części do wymiany bo dzwonię po różnych sklepach i każdy wciska mi co innego.

Mój mechanik też mówi, że co 60kkm. Ale zawsze można zmienic po 200kkm - razem z silnikiem

Witam!

Co dokładnie wchodzi w skład kompletu do rozrządu to nie wiem, ale napewno pasek i z tego co pamiętam to jakieś 2 lub 3 kółka. Ja wymieniałem bez pompy wodnej i też po 60 tysiącach. Komplet części kosztował mnie niecałe 800zł + wymiana. Razem zapłaciłem 1150zł.

Pozdrawiam

Książka serwisowa mojej Omegi mówi mi, że rozrząd był wymieniany przy 84 tyś km. Siłą rzeczy wymienię go przy 145 tyś km przebiegu.

Co do pompy, to różnie mówią, ale nie jest droga, więc chyba też wymienię jednym rzutem i będzie po kłopocie.

W każdym razie wiem już wszystko. Dziękuję