Astronomiczne ceny !!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
kazdemu kiedys pewnie wypadlo zrobic szerokie oczy gdy uslyszal ceny czesci do swojego samochodu, ale jakie bylo moje zdziwienie gdy zgodnie za namowa mechanika postanowilem kupic swiece firmy NGK do mojej 'CarinyE' podobno sa niezle. Pojechalem do firmy 'Elit' z czesciami sam. i spytalem o te swiece - sprzedawca stwierdzil ze sa i kosztuja 360zl (polskich) za komplet. Zdziwiony zadzwonilem do salonu Toyoty a tam za swiece firmy Denso trzeba zaplacic 69zl/szt. (motor mojej Toyoty to 4afe - ver. na uboga mieszanke) mam pytanie co wy kupujecie do swoich sam. moze inna firma (tansza!!!) numery tych swiec to:
DENSO - PK20R13
NGK - BKR6EP13
kto wie jaki zamiennik lub gdzie tanio kupic? w salonie uslyszalem ze nie sa pozlacane a zywotnosc maja taka sama jak inne ( ps. pierwszy raz zmieniam swiece od kupna wiec wiec troche sie zdziwilem...

ja za swoje do 4AFE płaciłem jakieś 12-16 zetów za sztukę. ale nie pamiętam symbolu. Mam NGK

Ja kupuję drogie platynki bo po 70 zł sztuka ale nie muszę zagladać do nich min 80 tys km a stówke też pociagną...

Ja pitolę, w sobotę widziałem w Norauto komplet świec za 25 złotych i myślałem że to drogo jak na noname'y

Wybierz lepsze, nawet jeśli będą droższe. Na pewno przez dłuższy czas będziesz miał te wymianki z głowy. Postaraj się znaleźć tańszy sklep i tyle.

Ja ma NGK normalne (nie platynki) - po 14 chyba kupowalem.

Ja tez mam zwykle NGK kupowalem w Japan Cars po 12zl jakies 6 miechow temu.

UUUUUUUUUUuuuu to ja was teraz zaskocze (zwlaszcza jackal'a bo on kocha niemcow)...

ja mam w Golfie zajebiste (na prawde) zajebise świece super jakosc (cena musi byc taka za zawal murowany). Maja trzy elektrody i trzymaja sie po 60 tys km tak jak bym je wlasnie kupil

Maja znaczek Audi, ale podpis "Made In Japan" ---- zawsze wiedzialem ze to co japonskie to najlepsze...

Cytat:
2003-10-07 18:21:56, KrzysioVW pisze:
Maja znaczek Audi, ale podpis "Made In Japan" ---- zawsze wiedzialem ze to co japonskie to najlepsze...

Japończycy robią coś dla Audi, a montuje to PancerScheissWagen????? Koniec świata.

Widzisz jakie zycie

Pewnie postarzales sie teraz o 20 lat

Dostales 4 zawałów na raz
i założyli ci "bypass'y"

też mam platynki

Platynki czy zwykle to juz mniejszy problem, ale pamietajcie ani toyotki ani hondki nie lubia swiec innych niz denso lub ngk. Zdecydowanie nie warto kombinowac z jakimis zamiennikami i nonamemami.

ja nie mailem wyboru !!! eheh do CarinkiGTI wchodza tylko platynki ale beda sie dobrze sprawowac i tak jest roweniz w polaczeniu z LPG!!!! P.S. podobno wymianka co 100-110tys km pozyjemy zobaczymy

Ja tu sie zastanawiam, co to będzie, jak przyjdzie mi wymienić świece u siebie? Już zaczynam odkładać.....

Cytat:
Ja tu sie zastanawiam, co to będzie, jak przyjdzie mi wymienić świece u siebie? Już zaczynam odkładać.....

spoko dasz rade !!! nie jest wkoncu tak zle- ai wymianke bedzioesz mail latwioejsza niz np. u mnie eheh

Hmm... no moze faktycznie nie będzie tak źle. Ale co do częsci , to niektóre faktycznie mają zawrotne Ceny. Miales sie okazje Janie o tym przekonac na przykladzie wahacza, nieprawdaż krezusie? A tak na poważnie warto często poszukać części używanych... aczkolwiek w przypadku świec nie wchodzi to w grę. Podobnie jest z zamiennikami. Wolę zapłacic troszkę więcej, niż ryzykować z podejrzanymi markami.

Hmm... no moze faktycznie nie będzie tak źle. Ale co do częsci , to niektóre faktycznie mają zawrotne Ceny. Miales sie okazje Janie o tym przekonac na przykladzie wahacza, nieprawdaż krezusie? A tak na poważnie warto często poszukać części używanych... aczkolwiek w przypadku świec nie wchodzi to w grę. Podobnie jest z zamiennikami. Wolę zapłacic troszkę więcej, niż ryzykować z podejrzanymi markami.

niom wiesz jak wtedy wygladaly moje oczeta co do ceny?? o wlasnie tak ale coz ... i tak warto!!!!

NGK - BKR6EP13 - to świeczki platynowe. Też sobie takie kupiłem ale nie za 70 PLN (Many nie przepłacaj) tylko za 50 PLN za sztukę.
Odpowiedniki są oczywiście, np. Bosch i te które sam miałem - Brisk (Silver) - 12 PLN/sztukę.
Na Briskach przejechałem 10kkm i bardzo polecam te świeczki. Zero zużycia po tym okresie a jeżdzę na gazie. Gdybym zajrzał do nich przed zakupem NGK pewnie bym nie wydał 200 PLN ale co tam, na platynkach pociągnę 50kkm

ps. podzwonilem po hurtowniach z czesciami i dowiedzialem sie ze obydwa modele swiec to swiece 'platynowe' wiec to co powiedzial s........ z salonu Toyota Marki jest nieaktualne (ze to zwykle swiece o zwyklej zywotnosci... ) ale ulga. pozd.

Nie wiem jak u was ale u mnie na Bosch nie chciał za bardzo silnik zapalać, nie wiem czemu. Po założeniu NGK problem ustąpił.
Do swojego płaciłem 36 zł za komplet