Czy kupijecie filtry oleju poza servisem ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy kupijecie filtry oleju poza servisem, jezeli tak to jakich firm.

Slyszalem ostatnio taka opinie ze filtry zastepcze sa gorsze poniewaz nie posiadaja zaworu utrzymujacego zmniejszone cisnienie u ukladzie smarowania co wplywa ujemnie na prace silnika.

Co o ty sadzicie przekazcie swoje opinie.

Pozdrawiam Andrzej

ja zawsze kupuję poza serwisem. nie pamietam nazwy ale w sklepie z częściami do japońców i mają zawór

qrcze firmy ci nie poweim(żółte opakowanie) ale u mnie chlopaki zawsze daja mi filterek z zawrokiem wiec bez peroblemowo no i kolejny argumencik to cenowo sa barzdiej do przelkniecia ehehe pzodrowka

Ja też kupuję poza serwisem, mam taki sklep ze stacją gdzie cena jest w miarę normalna, a dodatkowo przy zakupie Filtr+olej od ręki robią wymianę. Kupuję u nich już chyba 6-ty rok i nie narzekam. A wymiana jest fachowa, tak jak trzeba ("wsysanie" starego oleju specjalną sondą, a nie wylewanie do podstawionej z dołu miski )

......jakiś zaworek na filtrze?
Oświeccie mnie....

Ludzie, kupujcie gdzie jest tańszy.
Ale naprawdę warto kupić oryginalny japoński filtr Toyoty. Lejecie dobry olej, to nie oszczędzajcie na filtrze. Nie warto. Nie jest aż tak drogi, w serwisie płacę ok. 30zł. W dobym sklepie na pewno będzie taniej.

Zawór przelewowy w filtrze oleju to jest podstawa przepływu oleju.
Utrzymuje on zawsze odpowiedni przepływ oleju i otwiera się tylko wtedy, gdzy filtr sie zatyka.
Natomiast drugi zawór odcinajacy i sprężyna zaworu zapobiega powracaniu oleju.
Andrzej

Jeżeli chodzi o filtr oleju to tez kupuje orginalny ...Wydatek zaden...

Powiem szczerze ze mam filtry Filtrona i nie narzekam ale moze faktycznie nie ma co oszczedzac skoro leje SLXa ale co do wymiany to to wysysanie moze i nowinka jest i sprawna czynnoscia ale na pewno do cna nie wyciagnie brudnego oleiku wiec lepiej po staremu-korasa odkrecic i wylac po odstawieniu na chwil pare silnika.

Filtry Toyoty faktycznie są dobre. Niestety nie znam producenta.
Dobre filtry oleju robi Champion (18 PLN) i Mann (16 PLN) . Co do Filtrona (12 PLN) chyba są podzielone bo ja słyszałem tylko te negatywne aczkolwiek nigdy nie miałem założonego więc nie mogę sam ocenić.

Oryginalne filtry do Toyoty robi Denso ich cena w serwisie to 40-50 zl, ale w sklepach to ich nigdy nie spotkalem
Andrzej

Cytat:
Ale naprawdę warto kupić oryginalny japoński filtr Toyoty. Lejecie dobry olej, to nie oszczędzajcie na filtrze. Nie warto. Nie jest aż tak drogi, w serwisie płacę ok. 30zł.

Popieram w całej rozciągłości 30 pln to nie jest żadna wygórowana kwota.A akurat na filtrze oleju /oraz na samym oleju/ bym zbytnio nie oszczędzał

Popieram przedmówców, nie ma co oszczędzać na niewielkich kwotach, lepiej mieć oryginał Toyoty.

nie

Ja kupuje w JC, nie pamiętam producenta ale w każdym bądź razie kupuje Japońskie filtry. A jeśli chodzi o Filtrona... to gościu w jednym warsztacie powiedział mi że nie robią wymiany na Filtrona...nie miałem Filtrona więc koniec jego wypowiedzi mnie nie interesował jak widać trochę szkoda....
Umówmy się....Serwisy Toyoty biorą części z JC....ich oryginalność polega na tym że są sprzedane w "Salonie"??

ja kupowalem firmy max chyba i bardzo dobrze sie spisywały poztym sa japońskie

Cytat:
Umówmy się....Serwisy Toyoty biorą części z JC....ich oryginalność polega na tym że są sprzedane w "Salonie"??

No nie wiem, u mnie na filtrze pisze, że jest oryginalny Toyoty, więc to nie JC. Oczywiście w JC można też kupić cześci japońskie, kto wie, czy nie z tej samej fabryki, z której bierze Toyota. No ale pewności nie ma, a poza tym niestety nie wszystkie ich części są z Japonii.

He, he... Ten plakat reklamowy przedstawiajacy filtr oryginalny toyota i "tani zamiennik" wyglada dosc przekonujaco. Porownanie kilku filtrow "na zywo" juz gorzej (dla toyoty). Po sieci krazy tez test filtrow oleju do toyoty.
http://www.mr2.com/TEXT/oil_filter_test.html

PS. Ja mam Frama 4967

jednak dobrze micja pisal o championie ze sa najlepsze testy potwierdzaja!!!!brawo brawo!!!

Nie no..Artur...ja się nie wygłupiłem...oczywiście że miałem na myśli części JAPOŃSKIE! Tylko takie części tam kupuje!
Wiesz jaką informację otrzymałem od Handlowców w JC, że jeśli chodzi o części Japan to jest to "pierwszy wsad" więc mam pewność że jest to oryginalna część i stąd mój wywód że są to te same części tyle tylko że bez tej "skromnej" salonowej marży..