Ladowanie/na cholere swieci?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
a wiec dzieje sie tak odpalam i dupa....zapala sie ladowanie i swieci do 3tys obrotow,tak dlugo az sie silnik nie zagrzeje pozniej jest ok,nawet przy poznownym odpaleniu(chyba ze ostygnie,wtedy to samo)jednak zawsze ladoawnie ma w okolicy14,4v.co mu odbija?

Alan jak dla mnie to to coś ze wzbudzaniem alternatora!!
Jedna szybka propozycja: wyciągnij i przeczyść wszystko ewentualnie looknij czy coś się nie kończy albo nie psuje
mogą to byc szczotki, dopiero jak dasz kopa to łapią, a jak nagrzane (wiadomo rozszerzone) mogą łapać!! Sprawdz poprostu stan

alternator niedawno robilem....moz cosik zpieprzylem

Cytat:
2003-10-04 23:43:52, Alan28 pisze:
alternator niedawno robilem....moz cosik zpieprzylem

No ja na to stawiam ale spróbuj jeszcze raz !!! Bo innego wyjścia nie ma!!

No a u mnie było tak(i jest nadal) że ładowanie świeci i świeci bez względu na wszystko, pomimo że alternator działa bez zarzutu i co to może być?

Cytat:
2003-10-05 00:14:16, michasmaniak pisze:
No a u mnie było tak(i jest nadal) że ładowanie świeci i świeci bez względu na wszystko, pomimo że alternator działa bez zarzutu i co to może być?

Hmm widocznie dioda w alternatorze, ta co odpowiada za gaśnięcie właśnie tej migawki się delikatnie mówiąc spipcyła, bo innych logicznych pomysłów nie mam

mechanior mówi że to przez jakieś badziewko elektroniczne przy alternatorze ale nawet szkoda to wymieniać i tracić czas - mam przynajmniej jaśniej w aucie

Cytat:
2003-10-05 20:57:29, michasmaniak pisze:
mechanior mówi że to przez jakieś badziewko elektroniczne przy alternatorze ale nawet szkoda to wymieniać i tracić czas - mam przynajmniej jaśniej w aucie

Hihi no to fakt zawsze coś się dzieje no i widac rękę mechanika, o tym samym pomyślałem

ostatnio jest tak ze odpalam i spoko zagrzeje sie swieci ladowanie a jesli przygazuje do okolo3tys ladowanie gasnie i juz jest spoks ocipiec mozna

Cytat:
2003-10-07 23:01:08, Alan28 pisze:
ostatnio jest tak ze odpalam i spoko zagrzeje sie swieci ladowanie a jesli przygazuje do okolo3tys ladowanie gasnie i juz jest spoks ocipiec mozna

No to alternator jest na wysypaniu proponuje jeszcze sprawdzić czy faktycznie zanim osągnie te 3000 to czy ładuje?! Ale to dziwne bo alternator jest tzw obcowzbudny i juz powyżej 1000 powinien normalnie ładować, jeśli nie to może poprostu sie szczotki np zawieszają. Sprawdż to ładowanie a jak coś to poprostu rozbierz cały alternator jeszcze raz

widzisz najdziwniejsze jest to ze caly czas ladowanie jest ok? nawet ostatnio zapomnialem wylaczyc radia na noc i rano krecil spoks

No to lux!!! ale ja bym go i tak rozebrał bo tam się może coś zawieszać!! Sprawdż bo ima idzie

tak tylko jakos mi sie nie chcejutro sciagam zbiornik(wymiana pompy paliwa i zbiornikauwaga bede spawal jesli nie pokaze sie na forum przez kilka dni spawanie nie udane

Cytat:
2003-10-08 21:56:35, Alan28 pisze:
tak tylko jakos mi sie nie chcejutro sciagam zbiornik(wymiana pompy paliwa i zbiornikauwaga bede spawal jesli nie pokaze sie na forum przez kilka dni spawanie nie udane

kurcze nie przeginaj !!! Tylko zalej to woda bo faktycznie nie będzie z kim pogadać