Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Mikry Miłośnik FSO 3xRWD, FWD, valve free Łódź | 2005-12-21 01:42:48 Całkiem ładna kolekcja, poszczególne modele w niezłym stanie. Gratulacje.
(Trzeba poprawić odwrotne podpisy Nys ![]() |
![]() Julo Miłośnik FSO zakrzywiający czasop ... Kraków | 2005-12-21 07:06:00 mi sie 2 ostatni zdjecia nie laduja, ale chcialem powiedziec ze calkim fajna kolekcja. Nawet wiecej niz calkiem fajna ![]() ![]() ![]() |
![]() Ziaro Seicento, BMW E-34 5 ... Sosnowiec | 2005-12-21 07:31:41 Jeśli chodzi np. o Polonezy z fabryki w Częstochowie,to ta fabryka jeszcze istnieje lub ktoś odkupił maszyny do produkcji zabawek.Tak dwa lata temu,często w kioskach w Sosnowcu widziałem nowe Polonezy z rejestracjami CZZ .... . Pamiętam że kosztowały 17 zł i miały nie tak jak dawniej koła z gumowymi oponami lecz zwykłe plastikowe kółka tylko że szersze.Tylko pewnie ktoś kto je ponownie chciał wprowadzić na rynek wykręcił bankruta bo teraz ich nie widuje. |
![]() paulus77 FSO GOLF III 1.4 MUU ... Mszczonów | 2005-12-21 08:45:43 za młodu miałem [podobne samochodziki, stary , nyski, borewicz jasnoniebieski (przezroczyste reflektory i czerwone swiatła z tyłu - naprawde nieźle był wykonany), poza tym sporo miniatur oldtimerów produkcji polskiej.. ktore miały to do siebie że były bardzo kruche dlatego niestety nie zachowała się ta moja kolekcja... żałuję ![]() |
![]() Focus Peugeot 206 Warszawa | 2005-12-21 09:54:11 hetman nie kupowales moze tego przez allegro od sebi406? moj brat takie sprzedawal. Identyczna nyska, fiat, warszawa ![]() |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2005-12-21 14:13:55 Hetman - ja przekopię swoją szafę (ale chyba dopiero po świętach) i jak dobrze pójdzie to będę miał dla ciebie kilka sztuk do kolekcji... |
![]() hetman Miłośnik FSO Warszawa | 2005-12-21 17:50:44 Ooooooh!!!! ![]() ![]() ![]() Focus, nie kupilem ich na allegro. |
![]() piotrekdj Miłośnik FSO FSO POLONEZ ANALOG S ... Warszawa | 2005-12-21 20:20:13 miałem kiedyś całą kolekcje polskich autek ale niestety kiedy skończyłem się nimi bawić dziadek oddał je do jakiegoś domu dziecka i wzwiązku z tym przygarne za rozsądną cene poloneza z częstochowy wystarczy nawet sama karoserja |
![]() Lajka Miłośnik FSO Trzy sputniki Wroclaw | 2005-12-21 20:31:04 Na zdjęciach klimatu dodają opakowania tych modeli...estetyka lat '70.
Super sprawa - chętnie omoge w poszerzaniu kolekcji - jeśli tylko będe miał takową możliwość. ![]() |
![]() Trool Miłośnik FSO 125p *2 praska czesc wawy | 2005-12-21 20:33:38 hihihihi jak mi sie ten temat podoba, chetnie pomoge z tymi zabawkami. Interesuje sie tym troszke i troszke autek z "ruchu" dostalem od ojca mam prawie cala kolekcje polskich autek brak mi tylko syrenki i warczyburga te modele "ruch" robil bez licencji natomiast modele na licencij matchboxa sie nie uchowaly, z estetyki mam dwa polonezy w skali 1:43 i maluszka na licencij polistoys'a. A cp dp poldkow i fiatow 1:18 produkowanych w czestochowie to mam dwa poldki jedne sprotowy a drugi w pieknym srebrnym kolorze i ze dwie karoserie do fiata jedna pewnie przerobie na zdalnie sterowana. FOtki zrobie jak dorwe aparat |
![]() Lafaar Miłośnik FSO MR93 / Vitara / Berl ... Toruń ZOK | 2005-12-21 20:42:15 Rewelacja, pamiętam, że wszystkie modele z Częstochowy jak leci miały taką samą tablicę rejestracyjną: CZZ 4046 ![]() |
![]() Trool Miłośnik FSO 125p *2 praska czesc wawy | 2005-12-21 20:52:47 poldki napewno mialy taka sama rejestracje nie pamietam jak z fiatami pozatym DF robila nie tylko czestochowa, byly tez innych firm prywatnych i roznily sie od siebie wieloma szczegolami |
![]() DoliN Miłośnik FSO zdrapek JGA / KAT | 2005-12-21 22:29:36 Gratuluję kolekcji!
A czy ktoś ma może z takich plastikowych modeli autobusy jelcza ogórka albo autosana?? "Samochod Ciezarowy z Przyczepa" - czy to nie jest coś na kształt Robur'a albo IFA ?? |
![]() Mieszko1976 Miłośnik FSO Caro 1.6 GLE/ Skoda ... Bydgoszcz | 2005-12-22 08:13:27 No to i ja się pochwalę. Oto część mojej kolekcji:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Obecnie moje zbiory liczą około 650 modeli. Większość kolekcji stanowią Matchboxy z serii superfast i superkings (ok.210 sztuk, lata 1970-1990), Hot Wheels (muscle cars - ok. 80 sztuk) i pojazdy made in USSR (ok. 60 sztuk). Reszta to majorette, siku, corgi i pojedyncze sztuki efsi, husky, bburago itp. Flagowym modelem jest oczywiście borek i df cabrio na kabel produkcji CZZ (borka kupiłem latem na targowisku za 8 zł - na allegro chodzą nawet i 10krotnie drożej). SPora część moich modeli czeka bądź jest w trakcie odnawiania np. fiat 132 w skali 1:43 made in italy czy też wartburg na kabel. Początki mojego zbieractwa sięgają 1979r. kiedy tata przywiózł pierwsze matchboxy z GB. Oprócz poloneza to właśnie kolekcjonowanie autek jest moim największym hobby. Aha, co do modeli RUCH/Estetyka -o ile wiem modele takie jak chevy impala, bedford wywrotka czy ford fairlane (chyba) produkowane przez ruch były po prostu kopiami matchboxa z serii Regular Wheels robionymi bez jakiejkolwiek licencji - w tamtych czasach takim drobiazgiem nikt się nie przejmował. Zresztą w Bułgarii podrabiano wówczas modele Siku w skali ok.1:43, w ZSRR kopiowali inne firmy (np. modele Panharda, Corvette Rondine, Maseratti Mistral itp.) - sporo o tym hobby można przeczytać w książce Winiarskiego "Modele samochodów" wydanej pod koniec lat 90tych. Postaram się obfocić całą moją kolekcję po świętach. |
![]() Mieszko1976 Miłośnik FSO Caro 1.6 GLE/ Skoda ... Bydgoszcz | 2005-12-22 08:14:59 Aha, mam wrażenie że obrazki nie chcą się powiększyć, a więc muszę się dokształcić we wklejaniu fotek ![]() |
![]() Mieszko1976 Miłośnik FSO Caro 1.6 GLE/ Skoda ... Bydgoszcz | 2005-12-22 08:36:29 |
![]() hetman Miłośnik FSO Warszawa | 2005-12-22 13:12:00 Mieszko---fajna kolekcja!!! ![]() |
![]() paulus77 FSO GOLF III 1.4 MUU ... Mszczonów | 2005-12-22 13:22:50 Apropos modeli na baterię (na kabel) made in DDR to też posiadałem Wartburga (pamietam że dziadek mi do nadepnął i miał pęknięty dach), a potem miałem jeszcze Alfę o nadwoziu targa (miała na wyposazeniu kierowcę, stolik i krzesło turystyczne w bagażniku i zdejmowany dach i świecące reflektory). Z polskich modeli na kabel mialem jakąś zabawkę ciagnik siodowy i naczepa cysterna "benzyna", który nie przypominał mi żadnej produkowanej ciężarówki. Był to zestaw produkcji CZZ ale jakością odbiegał od modeli DDR... |