Dostałem prezent więc pytam (wskażniki).

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mechanik robił porzadek i ofiarował mi takie oto 2 wskażniki. Pytania.

1. Jeden to ciśnienie oleju a drugi ? Podejrzewam ze amperomierz. tyle ze bez skali...?

2. Jak w maluchu podlaczyc ten od ciśnienia oleju ? Bo czujnik maluchowy to chyba tylko zwiera jak jest za małe a nie wysyła sygnału o stanie ciśninia. Jaki dobrać czujnik i czy obejdzie sie bez jakiś masakrycznych przeróbek....

[ wiadomość edytowana przez: dooh dnia 2003-10-07 17:55:11 ]

ten drugi to wskaznik ladowania akumulatora

Hmmm cisnieniue oleju ????
Najprosciej kup czujnik temp i cisnienia z poloneza.
Taki trójnik.
do tokarza niech dorobi na to tuleje pod gwint ze sruby z miski olejowej.
i wkrecanie zamiast sruby !!!
O kablach nie mówie bo to trzeba dobrac - a dlaczego polonez ?? bo ma te same czujniki co np zastawy itp wiec nie beda zbyt duze przekłamania 5 - 6 %

Piękna sprawa kolego , że mi nikt nie podaruje czegoś takiego .

Piękne prezenty, ten z rysunkiem akumulatorka to jak bym już widział podobny w żuku, co do ciśnienia to polonez,zastava,fiat co s dobierzesz!!

Cytat:
ten drugi to wskaznik ladowania akumulatora

A ja śmiem twierdzić, że voltomierz. Amperomierz w stanie spoczynku sterczałby sobie wskazówką przez środek skali.

K.Y.

PS. W swoim ostatnim złomie miałem fajniejsze zegarki (~280K)

Tak tak, to jest wskaźnik napięcia akumulatora. A tak przy okazji to ja mam zestaw wskaźników VDO (zegarek, napięcie, ciśnienie i temperatura oleju). Naprawde boskie. Do kompletu brakuje mi tylko czujnika ciśnienia oleju. Oryginalny kosztuje bagatela 150zł. Ale wcześniej czy puźniej wstawie sobie taki zestawi do bobka

Cytat:
2003-10-07 18:53:55, CZUCZU pisze:
Taki trójnik.
O kablach nie mówie bo to trzeba dobrac - a dlaczego polonez ?? bo ma te same czujniki co np zastawy itp wiec nie beda zbyt duze przekłamania 5 - 6 %

Powiedz mi prosze po co ci czujnik temp do czujnika cis. oleju? Moim zdaniem czujnik cis oleju z poloneza(taki metalowy baczek) to trzeba wkrecic ale nie w mise tylko w miejsce orginalnego czujnika kont. oleju. i bedzie ok. (w misie olejowej cisnienia niema).

Cytat:
2003-10-07 18:53:55, CZUCZU pisze:
Taki trójnik.

w polonezie nie ma czujnika temperatury oleju, a napewno do tego nie sluzy ten trojnik (dla nie wtajemniczonych: pozwala on na zamontownie 2in1: czujnika cisnienia oleju i czujnika niedostateczne cinienia-kontrolki), sadze ze piszac to nie byles troche w temacie (kazdy sie moze pomylic), jezeli w taki sposob robiles silnik w kaszlu to az sie boje pomyslec jak "dziala", nie no ale na serio to napewno chodzi elegancko w koncu Barry ci pomagal

Dobra, skoro w Polonezie jest czujnik ciśnienia oleju to rozumiem że jest i wskaźnik, który z tego korzysta Czy może powinienem szukać w innych autkach??

nie wiem jaki ty masz wskaznik i czy czujnik bedzie pasowal ale prawdopodobne ze jest ze z polonezem sie zegraja .najlepiej idz z tym do jakiegos elektryka co sie tym zajmuje. czy wskazania bedziesz mial prawidlowe to mozesz latwo sprawdzic.najpierw wkrec manometr i zapisz jakie uzyskasz cisnienie a potem czujnik i porownaj wartosci. milej pracy zycze.