| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-10-07 22:55:25 |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2002-10-08 21:14:16 wiesz co z rury, sznurka i kleju to sobie można model skleić a nie dobrać dolot.... efekt doładowanie dynamicznego wystepuje dopiero powyżej prędkości rzędu 150km/h...wynika to oczywiście z prędkości zasysania która jest tego rzędu przy wysokich obrotach...
Mitomania i tyle..... jestem ciekaw jak to działa w mieście podczas upałów, taki dolocik nieźle zasysa spaliny i rozgrzane powietrze znad asfaltu... |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-10-08 21:36:47 A niby z czego jest dolot zrobiony jesli nie z rury?
Mnie sie wydawalo, ze predkosc zasysania jest zalezna przede wszystkim od predkosci obrotowej silnika a efekt doladowania od zwiekszonego cisnienia. |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2002-10-08 22:23:55
Nie z rury tylko z kształtu dobranego dośiwadczalnie po wielu testach i próbach... takie sklejanki mają wątpliwą szansę na przewyższenie seryjnego dolotu. Chyba testy stożów w autach wolnossących to dowiodły....
A jak zwiększysz ciśnienie skoro predkość zasysania dorównuje prędkości dolotowej dopiero przy ok.150km/h..??? (jakie masz wtedy obroty ze 5tys?) co innego zmniejszanie oporów ssania ale to inna bajka |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-10-08 22:43:54 Macku, nie wiem jak w innych ale w 1.5 otwor rury ssacej umieszczony jest pod blotnikiem. Jesli ten sam otwor umiescili bysmy na zewnatrz w kierunku jazdy to przeciez jaka by nie byla predkosc, powietrze bedzie latwiej zasysane?
(Teoretycznie pytam. W praktyce trzeba bylo by dorobic wlasnie kawalek, powiedzmy 15cm rury z kolankiem) |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2002-10-08 23:38:32 W praktyce wygląda to tak, że dolot jest robiony z wysokopolerowanej rury, i stożka, konstruowane jest coś na kształt komory, tzn. odzielenie stożka i w/w rury od silnika aby ograniczyć dopływ ogrzanego od silnika powietrza. Jakim kolwiek sposobem należy dostarczyć świeże, zimne powietrze. Taki nowy dolot (czyt. power rura 1. ładnie wyglądać 2. wydawać miłe dla ucha dźwięki 3. ładnie wyglądać. Następnym krokiem po modernizacji wydechu jest niestety tuning mechaniczny silnika (np. GT u Jacka Chojnackiego), chip tuning, strumiennica dolotowa + power rura i ewentualnie stożek (ja polecam wkład sportowy filtru powietrza). No ale tuning to dla każdego coś innego, i na tym cała zabawa polega, na eksperymentowaniu, nie ma stałego równania jak zrobić z samochodu rakietę, a szczególnie z espero Do zobaczenia na jakim kolwiek zlocie ( byle by jak najszybciej ) lub na ringu otwartym (czyt. ulicy) Diackon [ wiadomość edytowana przez: Krzysiek-Diackon dnia 2002-10-08 23:42:19 ] |