[Samochód Osobowy] Sprawdzenie zbieżności kół

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Mam dość nie typową sprawę. Mam do zrobienia projekt na uczelnię dot. Sprawdzenia zbieżności kół w czasie rzeczywistym, tzn. Jedziemy sobie samochodem i w pewnym momencie komputer pokładowy lub dana kontrola zapala nam się i informuje o nieprawidłowościach w zbieżności.

Wiem dziwna, sprawa, nie ma czegoś takiego, potrzeba specjalistycznego sprzętu, najlepiej stacja diagnostyczna itd lecz tutaj nie chodzi o istniejące rozwiązanie tylko o kreatywność. Heh może padną tutaj jakieś pomysły, które ktoś opatentuje i będzie bogaty nie no żarty na bok

Hmm czyli to by musiało być tak, żeby urządzenie do pomiaru zbieżności wbudować w samochód
Myślałem też nad czujnikami żyroskopowymi lecz z której strony to ugryźć ?

Może ktoś ma jakiś oryginalny pomysł ?

Zapraszam do dyskusji

Nie,ja nie mam żadnego kreatywnego pomysłu bo bez specjalistycznego sprzętu ciężko mi sobie wyobrazić aby zbieżność kół była ustawiona prawidłowo,nie wiem czy w ogóle jest to możliwe.

Ja również sobie tego jakoś nie mogę wyobrazić, ale może młodsi, kreatywni ludzie się wypowiedzą, chociaż wydaje mi się to bardzo trudny temat do realizacji.

Jak ktoś słusznie wspomniał poniżej: bez dobrego i specjalistycznego sprzętu nie jest to możliwe,więc najpierw trzeba w niego trochę zainwestować i potem działać.