MotoNews.pl

Zagadka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
czy ktos wie:
1 od czego to silnik?
2 wyjaśnić dlaczego jest wyjscie na wal jezeli jest miejsce na półosie?
3 cos wiecej na temat tego jedynego sinika?

fotki nie widac

-----------------
FSO Seicento 19.06.2005
www.centomania.pl

zdjecie do zagadki

hehe dora zagadka

To silnik od jakiejś maszyny ogrodniczej na pewno.

Trochę mi to przypomina klamot z Fiata125p 4x4 jak się przyjżałem.

Wybaczcie - czy dobrze widzę? Wyjscie na wał jest równoległe do wyjścia na półosie? Czyżby to był silnik do zamontowania poprzecznie w aucie? Moim zdaniem wskazuje na to również umiejscowienie kopułki. Toto mogłoby pochodzić np. od Delty 4x4. Ona ma chyba silnik w poprzek.

nie jest powiedziane że silnik musi być do auta 4x4, można bby przyjąć ze producent oszacował koszty tak, ze doszedł do wniosku że można stworzyć jeden silnik który jednocześnie moze być montowany do aut tylko napędowego jak i przednionapędowego. Wiem ze jest to mało prawdopodobne, ale równie dobrze mogłobyć brane pod uwagę przy robieniu silnika.

O matko, pierwszy raz to na oczy widze

Cytat:
2004-08-21 16:42:07, Grzech pisze:
Wybaczcie - czy dobrze widzę? Wyjscie na wał jest równoległe do wyjścia na półosie? Czyżby to był silnik do zamontowania poprzecznie w aucie? (...)

No właśnie, troche lipa żeby wał był puszczony w poprzek samochodu - wychodziłby z boku .
Ta kopułka psuje mi troche wszystko bo po wielkości obstawiał bym że to skrzynka rozdzielcza z jakieś terenówki. Tylko wtedy środkowej strzałki też by musiało nie być - górna to wyjście dla wału na tył, a ta z prawej by była na przód, przesunięta względem osi wzdłużnej pojazdu w celu ominięcia silnika.
Reasumując: jeśli poziome strzałki wskazują wyjścia na półosie to to co wskazuje pionowa nie jest wyjściem na wał napędowy.
Albo to jest silnik zamontowany wzdłużnie w czymś takim jak ten Poldek w Norblinie i realizuje napęd 6x6...

Więcej fotek z innych kątów poprosimy .

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2004-08-22 02:46:27 ]

race czlowieku jaki fachowy opis moze to od jakiejs amfibji tak tylko strzelalem nie mam zielonego pojecia co tomoze byc

Ja nadal obstawiam ze silnik był montowany jednocześnie w aucie tylno i przednio napędowym.

[ wiadomość edytowana przez: Mebig dnia 2004-08-22 00:08:46 ]

po mojemu to będzie dość abstrakcyjnie. Silnik ułożony wzdłużnie względem samochodu w jego tylniej części, wyjście na wał napędza przednią oś, a wyjścia na półosie tylną. Taka moja teoria, ale z jakiego auta, to nie wiem. Może garbus albo skoda 105 4x4 . Powodzenia w poszukiwaniach...

Ha ha ha ! Przecież to C225 !

[ wiadomość edytowana przez: -Wilu- dnia 2004-08-21 22:31:06 ]

dobra żartowałem, nie mam pojęcia co to za cholerstwo

Cytat:
witam
czy ktos wie:
1 od czego to silnik?
2 wyjaśnić dlaczego jest wyjscie na wal jezeli jest miejsce na półosie?
3 cos wiecej na temat tego jedynego sinika?

Ja obstawiam że to jest silnik FSO 1100 od Warsa!

Ciekawe, mało prawdopodobne ale wbrew pozorom teoria o traktorze nie byłaby znowu tak całkiem absurdalna, bo przecież w ciągnikach są wyprowadzane dodatkowe waly do napędu różnych urządzeń.
Jak dla mnie ten dodatkowy wał może np. słuzyć do napędu wyciągarki w jakiejś terenówce
W każdym razie zagadka jest przednia
Pozdrawiam
Andrzej

Cytat:
2004-08-21 17:38:06, CARORACER pisze:
race czlowieku jaki fachowy opis (...)

No faktycznie, wyszło dość skomplikowanie, ale sam już nie wiedziałem z której strony to ugryźć .

Cytat:
2004-08-21 20:05:39, Mebig pisze:
Ja nadal obstawiam ze silnik był montowany jednocześnie w aucie tylno i przednio napędowym.

Znaczy jeden silnik w dwóch autach . Słyszałem o samochodach z dwoma silnikami ale żeby jeden przerzucać między dwoma

ps. A na pewno wszystkie trzy strzałki wskazują wyprowadzenia do napędu kół jezdnych?? Bo może tam jakaś przystawka odbioru mocy czy inny wałek zdawczy do Bóg wie czego...

Cytat:
2004-08-22 02:49:50, Race_D pisze:
Bo może tam jakaś przystawka odbioru mocy czy inny wałek zdawczy do Bóg wie czego...

je tez bym stawiał SOM (Systen Odbioru Mocy)

to jest silnik z auta Pana Samochodzika ( ten co pływał)